Fritzing - piirilevyjen suunnittelu

[size=150]Alkusanat[/size]

Tässä artikkelissa käydään läpi Fritzing nimistä kytkentäkaavio ja piirilevyjen suunnitteluohjelmaa. Fritzing on ilmainen ohjelma ja se on saatavilla Linuxille, Macille ja Windowsille. Ohjelma on todella helppo käyttää, joten se sopii ihan aloittelijoille.Itse olen ainakin ihastunut kyseiseen ohjelmaan, koska se on nopea ja yksinkertainen. Ohjelmassa voi suunnitella ja piirtää myös omia komponentteja ja internetistä löytyy rutkasti lisää paketteja. Tässä oppaassa ei käydä läpi asennusvaiheita koska ne löytyy ohjelman omilta sivuiltakin. Artikkelissa tehdään yksinkertainen Arduinon Shieldi jossa on SD-korttipaikka sekä muutama vastus.

Ohjelma löytyy osoitteesta: http://fritzing.org/

[size=150]1. Aloitus[/size]

Aloitusnäkymä näyttää kutakuinkin tältä. Ohjelman oikeasta reunasta löytyy näyttönäkymä,
josta voi valita ‚ÄúKoekytkent√§-‚ÄĚ, ‚ÄúKytkent√§kaavio-‚ÄĚ tai ‚ÄúPiirilevy-‚ÄĚ n√§kym√§n.
Valinta_002.png
Valikon alapuolella on ‚ÄúOsaluottelo‚ÄĚ jossa n√§kyy saatavilla olevat komponentit. Komponentteja voi lis√§t√§ projektiin kaikissa kolmessa n√§ytt√∂tilassa. Hiirell√§ kiinni halutusta komponentista ja vedet√§√§n se haluamalle paikalle.
Valinta_003.png
Osaluettelon alapuolella on ‚ÄúOminaisuudet‚ÄĚ valikko, joka aukeaa aina kun jokin komponentti on valittuna ja t√§ss√§ ikkunassa voidaan muuttaa komponentin ominaisuuksia.
Valinta_004.png
Tässä on tärkeimmät näin alkuun, mitä tulee tietää.

[size=150]2. Uuden komponentin lisääminen[/size]

Koska tässä oppaassa tarvitaan SD-Korttipaikkaa ja ohjelmasta ei sitä löydy itsestään niin sellainen pitää hakea internetistä ja asentaa. Tämä on helppoa.

  1. Mennään osoitteeseen http://code.google.com/p/fritzing/issues/detail?id=875
  2. Ladataan sielt√§ paketti ‚ÄúSD Card Connector.fzpz 6.8 KB‚ÄĚ ja tallennetaan se koneelle.
  3. Asennetaan paketti Fritzingiin
    Valinta_005.png
    4.Valitaan paketti joka ladattiin ja ok.

Nyt voimme vetää hiirellä SD-Korttipaikan haluamaamme kohtaan koekytkentälevyä.

[size=150]3. Arduinon lisääminen[/size]


Lis√§√§mme Arduinon joka l√∂ytyy ‚ÄúCore Parts‚ÄĚ ja ‚ÄúMicrocontroller‚ÄĚ. Jos k√§ymme t√§ss√§ vaiheessa katsomassa ‚ÄúPiirilevy n√§kym√§√§‚ÄĚ (PCB), niin huomaamme ett√§ lis√§√§m√§mme Arduino esiintyy nyt Arduinon Shieldin tavoin. Eli kun teemme piirilevyn niin se sopii suoraan Arduinon p√§√§lle, aivan kuten shieldit.

[size=150]4. Johdotus[/size]

Johdottaminen tapahtuu painamalla haluttua pistett√§ esim. Arduinon pinni√§ ja vedet√§√§n hiirell√§ haluttuun paikkaan ja p√§√§stet√§√§n irti. Johtimien v√§ri√§ voi vaihtaa painamalla johtimen p√§√§ll√§ hiiren oikeaa ja valitsemalla ‚ÄúWire color‚ÄĚ ja haluttu v√§ri. V√§rej√§ kannattaa k√§ytt√§√§ helpottaakseen lukua. Johtoja voi muotoilla painamalla hiiren vasenta johtimen p√§√§ll√§ ja vet√§m√§ll√§ sen eri kohtaan.
Alla kuva johdotus esimerkistä:
Valinta_007.png

Kuten huomaat olen lis√§nnyt jo kolme vastusta koekytkent√§levylle. Kaikkia komponenttej√§ voi py√∂ritt√§√§ haluamaansa asentoon ‚ÄúRotate‚ÄĚ napista. Kun pit√§√§ hiiren vasenta painiketta pohjassa, n√§kee keltaisilla t√§plill√§ mitk√§ johtimet ovat kytk√∂ksiss√§ toisiinsa.
Viimein lisätään kolme vastusta lisää ja muutama johdin ja kytkentä onkin valmis. Yhtä helppoa kuin johdottaminen fyysisellä koekytkentälevyllä.

[size=150]5. Piirilevyn suunnittelu[/size]

Kun kytkent√§ on valmis, voidaan suunnitella itse piirilevy. Eli n√§ytt√∂n√§kym√§st√§ (PCB). Komponentit ovat nyt hujan hajan, eli ensimm√§isen√§ l√§hdet√§√§n siirtelem√§√§n komponentteja raahaamalla ja k√§√§ntelem√§ll√§ ne halutuille paikoilleen. (SD-Korttipaikassa taitaa olla vikaa kun sit√§ ei voi liikuttaa; no liikutetaan muut oikeille paikoilleen) Kun komponentit on mielest√§√§n oikeilla paikoilla voi k√§ytt√§√§ ‚ÄúAutoroutea‚ÄĚ tai valita kumpaan ‚Äúyl√§- vai alapuolelle‚ÄĚ piirilevy√§ piirret√§√§n. Jos tehd√§√§n yksipuolinen levy, niin valitaan vain toinen puolista, jonka j√§lkeen hiirell√§ vet√§m√§ll√§, piirret√§√§n reittej√§.

T√§ss√§ artikkelissa ei panosteta niink√§√§n ulkon√§k√∂√∂n eik√§ suorimpiin reitteihin, vaan ylip√§√§t√§√§n kuinka tehd√§√§n, joten k√§yt√§mme ‚ÄúAutoroutea‚ÄĚ. Autorouten j√§lkeen lis√§√§mme piirilevylle viel√§ kuparit√§ytteen ettei tarvitse niin paljon sy√∂vytt√§√§ ylim√§√§r√§st√§ kuparia pois.
Yl√§valikosta ‚ÄúRouting -> Ground Fill -> Copper Fill‚ÄĚ

[size=150]6. Exporttaus[/size]

Jokaisessa n√§ytt√∂n√§kym√§ss√§ voidaan ‚ÄúExportata‚ÄĚ n√§kym√§√§ ulos. Vaihtoehtoja on monia‚Ķ Mutta t√§ss√§ t√§rkeint√§ onkin saada valmis piirilevy paperille. Kun olemme (PCB) n√§kym√§ss√§ painetaan ‚ÄúExport for PCB‚ÄĚ alareunassa olevaa mustaa nuolta ja valitaan haluttu muoto. T√§m√§n j√§lkeen valitaan kansio johon ohjelma tallentaa kaikki kuvat tai gerberit mit√§ tarvitaan piirilevyn tekoon.
Esimerkkinä PDF
Untitled Sketch 3_etch_copper_bottom.pdf (18.2 KB)

[size=150]Loppusanat[/size]

Tämä ohjelma on niin helppo käyttää että varmasti kuka vain oppii piirtämään piirilevyjä. Tässä artikkelissa ei paneiduttu ollenkaan piirikaavioon, mutta jokainen voi itse harjoitella sen käyttöä. Ohjelma noudattaa tuttua kaavaa jokaisessa eri näyttötilassa, joten jos yhden sisäistää, sisäistää kaiken. Kuten moni on varmaan huomannut että Arduinon kotisivuilla ja monilla muilla sivuilla on käytetty kyseistä ohjelmaa koekytkentäkuvien luomiseen.

Jos palaute on edes osittain positiivista, niin voin kirjoittaa vielä artikkelin kuinka ohjelmassa tehdään omia komponentteja. Kiitos ja kumarrus.

Kiitos. Fritzing oli oikeastaan jo aika tuttu, mutta opastus komponenttien lisäämiseen ja yksi puolisen levyn tekemiseen oli tarpeen.

Tumppu hyv√§: Elektroniikkaa ja sulautettuja on paljon helpompaa/kiinnostavampaa/motivoimampaa harrastaa,jos ‚Äúk√§ytt√∂ ohjeet‚ÄĚ saa suomeksi.Joten laita vaan se kaikki tiet√§mys fritzingist√§ t√§nne.
Siitä onkin jo jokunen vuosi,kun olen viimeksi syövytellyt piirilevyjä.Tosin välineet ja tarpeet on edelleen tuolla jemmassa.Arduinolle kun on noita shieldejä tarjolla,niin eipä ole enää viitsinyt ruveta valottamaan/läträämään litkujen kanssa,kun saa valmiiksi tehtyjä tilattua postitse.Mutta kyllähän tässä toisaalta voisi itsekkin tehdä näitä shieldejä…vieläköhän onnisttuu valotus/kehitys? :unamused:

Noh, jos on päässyt unohtumaan, niin täältä ruuvipenkistä löytyy muistinvirkistämiseen Laurin opas:
http://www.ruuvipenkki.fi/2010/08/11/piirilevyn-syovytysopas
ja jos ei valottamalla halua valmistaa, niin kirjoitin artikkelin:
http://www.ruuvipenkki.fi/foorumi/viewtopic.php?f=15&t=550