FETin valintaohje

Hei!

Olisin kiitollinen jos joku kehtaisi tehdä vaikkapa lukija-artikkelin tai sitten ihan vaan vastauksen fetin valitsemisesta. Ei tällähetkellä ole tarvetta mutta kun serkku alkoi kyselemään omaan tarpeeseensa sopivaa niin olis ihan jees kun etin yleensä vaan tyylillä ensimmäinen mikä silmään näyttää suurinpiirtein käypäiseltä. :astonished:

Eli olis hyvä jos ohje sisältää kaiken mitä täytyy ottaa huomioon kun aletaan etsiä fettiä. Käytettiinpä sitä kytkimenä vaihto tai tasasähkölle, himmentimenä 1000w halogeenille, nopeana kytkimenä tekemään pwm, ohjaamassa kelaa, tai vaikkapa ihan ledin ohjaukseen logiikkatasoisella lähdöllä…

Tästä ohjeesta varmasti olisi hyötyä myös muille foorumilaisille ja foorumilaisittomillekkin :stuck_out_tongue:

Varmasti tuollaisen oppaan joku pystyy tekemään, mutta noita kaikkia mainitsemiasi asioita ei varmaan yhteen oppaaseen ole järkevää ottaa kun on paljon teoriaa taustalla jotka vaikuttavat esim. siihen miksi FET jolla on korkea hilakapasitanssi (ja on siis hidas <-> mistä hitaus johtuu [kapasitanssi]) ei ole hyvä hakkureissa tai nopea-taajuuksisissa PWM-ohjauksissa.

Eiköhän sellainenkin opas joskus ilmesty. Englannin kielellä varmasti googlella löytyy aiheeseen sopivaa tietoa, suomeksi ei varmaankaan niin paljoa. Mutta englantiahan nykyisin osaavat kaikki :wink:

Viimeksi FETtien kanssa pelanneena, jouduin palauttaan asoita mieleen. Löysin silloin parikin muka hyvää blogiartikkelia englanniksi. Sisälsivät hyvää juttua, mutta vielä joukossa oli virheitä. Esimerkkikytkentä yläpuolisesta kytkennästä oli sellainen, että savu olisi noussut.

Siksi luotan miltei jokaiseen ruuvipenkissä kirjoitettuun artikkeliin enempi kuin googlen löytöihin. Syyhän on selvä. Täällä on ihmisiä, jotka ovat joko opiskelleet tai harrastaneet asioita ja virheet kyllä ammutaan yleensä alas.

Hyvin sanottu Vuokko :slight_smile:

Mielestäni myös ylipäätään suomalaisten harrastajien sivustoihin voi luottaa. Olen todennut hyödylliseksi Kari Huhtaman kotisivut, stingerwebin, Tomi Engdahlin sivut yms muut suomalaiset sivustot.

himmentimenä 1000w halogeenille, nopeana kytkimenä tekemään pwm, ohjaamassa kelaa, tai vaikkapa ihan ledin ohjaukseen logiikkatasoisella lähdöllä…

Sign up with testking.co.uk for getting incredible online testking courses exam and ccnp route . We also provide best link.com and selftestengine with guaranteed success. a+ vce

Etin halpaa ja pientä (esim. sot23-3 koteloista) n-fettiä ohjaamaan 10k lämpöantureita käyttöön ja pois… Käyttöjännite 3,3V. Voinko ajaa suoraan 3,3V hilaan että fetti on täysin auki?

Tilauspaikkana digikey käy loistavasti.

ensimäissenä sielä pamahti tämä: http://www.digikey.fi/product-detail/en/2N7002K-T1-E3/2N7002K-T1-E3CT-ND/1656760 käykö tuollaseen ohjaukseen? Fetti tosiaan vielä melko vieras komponentti meikäläiselle. kirjotettua tietoutta hankala tulkita niin että tajuisin että miten ohjaus oikeesti toimii niinkun haluan… Eikö kellään olis etes sellasta pikaohjetta tarjota että mitä täytyy huomioida ja miten mitoitus tapahtuu käytännössä / miten ite sen tekisit?

Meinasikkos kytkeä näin:
S, kytketty maahan
G, kytketty ohjaukseen
D, kytketty mittauskytkennän GND puolelle?

Jos meinasit katkoa käyttöjännitettä kytkennälle, niin silloin pitää käyttää P fettiä.

Tossa melkeen parempi N fetti. Alkaa toimimaan jo pienemmällä jännitteellä.
digikey.fi/product-detail/en … -ND/717842

Entäs jos syöttäisit antureita mikrokontrollerin I/O nastasta?

Pystyykö mittatarkkuuteen luottamaan? onnistuskohan shift registerin käyttö ohjaamaan esim. samanlainen kun led driveri? kohta pitää rueta vaihtamaan useempiporttiseen piiriin kun portit loppuu taas kesken…

Näillä annetuilla tiedoilla on mahdotonta vastata kysymyksiisi.