Elektroniikan simuloiminen ilmaisella LTspice-ohjelmalla

Tässä on jo pitemmän aikaa pitänyt rustata jotain yleishyödyllistä muille elektroniikan harrastajille, mutta aihetta ei ole meinannut löytyä. Nyt kuitenkin keksin, mikä on tärkeää jokaiselle elektronörtille, kun ruvetaan suunnittelemaan omia tuotteita. Nimittäin simulaattorin hallitseminen. Markkinoilla on muutamia kaupallisia elektroniikkasimulaattoreita mm. MicroCap, josta voi ladata student-version (rajoitetut komponentit ja komponenttien määrä muistaakseni maksimissaan 50), mutta miksi tyytyä opiskelijaversioon, kun voi käyttää Linear Technologiesin täysiversioista LTspiceä.

Sisältöä:
1. Lataaminen ja asentaminen
2. Kytkennän piirtäminen
3. Transient-analyysi
4. AC-analyysi
5. DC-Sweep
6. Spice Directive tai makro
7. Erilaiset pulssimuodot

Ohjelman voi ladata täältä. Asentaminen on perus next, next, next asentamista. Tämä softa muuten toimii myös ubuntussa Winen välityksellä.

[size=150]2. Kytkennän piirtäminen[/size]

Kuten jo varmaan huomasitte, tämän ohjelman käyttöliittymä on joltain kivikaudelta :smiley: Toisaalta, kun nämä kaikki epäjohdonmukaisuudet (CTRL + Z ei ole kumoa vaan zoom) oppii ja hyväksyy, niin tämä on melko tehokas ohjelma. Mutta asiaan…

LTspicen perusikkuna näyttää tältä:
Power+Transistors+Resistors+Capasitors.PNG

Tutustutaan ensin LTspicen perustyökaluihin, jotka löytyvät perusikkunan oikeasta yläkulmasta.Työkalut vasemmalta oikealle:
1. Wire - Tällä vedetään kontaktit komponenttien jalkojen välille. (Pikanäppäin: F3)
2. Ground (GND) - Maapiste (Pikanäppäin: G). Maapiste pitää olla jokaisessa simuloitavassa kytkennässä!
3. Label Net - Tätä käytetään vetojen nimeämiseen. Esim vahvistimen käyttöjännite nimetään +45V. (Pikanäppäin: F4)
4. Resistor - Pikakuvake vastukseen (Pikanäppäin: R)
5. Capasitor - Pikakuvake kondensaattoriin (Pikanäppäin: C)
6. Inductor - Pikakuvake kelaan (Pikanäppäin: L)
7. Diode - Pikakuvake Diodiin (Pikanäppäin: D)
8. Component - Täältä valitaan kaikki vähänkin eksoottisemmat komponentit jännitelähteestä operaatiovahvistimiin. (Pikanäppäin: F2)
9. Move - Tällä kädellä voi siirtää komponentteja kytkennässä ilman, että vedetty johto lähtee mukaan. (Pikanäppäin: F7)
10. Drag - Tällä kädellä voi siirtää komponentteja kytkennässä katkaisematta kontakteja jo kytkettyihin komponentteihin. (Pikanäppäin: F8)
11. Undo - Kumoa (Pikanäppäin: F9)
12. Redo - Tee uudelleen (Pikanäppäin: Shift + F9)
13. Rotate - Pyörittää komponenttia (pikanäppäin: kun komponentti valittu, CTRL + R)
14. Mirror - Peilaa komponentin pystyakselin suhteen.
15. Text - Tekstin kirjoitus työkalu
16. Spice Directive - Tämän avulla kirjoitetaan makroja.

Komponenttien poistaminen tapahtuu painamalla deleteä tai F5:sta, jolloin kursori muuttuu saksien näiköiseksi.

Komponentin kopioiminen tapahtuu CTRL+C tai F6-näppäimellä.

Jos halutaan poistaa tai siirt√§√§ useita komponentteja yht√§ aikaa, niin valitaan ensin se ty√∂kalu ja sitten ‚Äėmaalataan‚Äô muokattavan alueen yli.

Piirtoaluetta voidaan zoomata sisään tai ulos hiiren rullalla.

Nyt alkaa perustyökalut olla hallussa ja pikanäppäimet muistissa voidaan siirtyä itse asiaan. Aloitetaan piirtämällä perus astabiilimultivibraattori, josta saadaan hyvä transient-analyysin kohde.

Piirret√§√§n ensin j√§nnitel√§hde painamalla F2 tai valitsemalla ty√∂kalupalkista ‚Äėcomponent‚Äô napin. Kirjoitetaan hakukentt√§√§n ‚Äėvol‚Äô ja painetaan OK.
Sijoitetaan jännitelähde piirtoalueen vasempaan yläkulmaan. Hiiren oikealla napilla saat jännitelähteen katoamaan kursorista.

Nyt voimme ruveta piirt√§m√§√§n varsinaista kytkent√§√§n. Menn√§√§n komponenttivalintaan ja kirjoitetaan hakukentt√§√§n ‚Äėnpn‚Äô ja valitaan OK. Lis√§t√§√§n kaksi ja l√§tkit√§√§n ne seuraavasti kytkent√§√§n. Lis√§t√§√§n my√∂s nelj√§ vastusta (pikan√§pp√§in R tai ‚Äėresistor‚Äô) ja kaksi kondensaattoria (pikan√§pp√§in C tai ‚Äėcapasitor‚Äô). K√§√§nnet√§√§n konkat painamalla CTRL + R.

Power+Transistors+Resistors+Capasitors.PNG

Lis√§t√§√§n kaksi maapistett√§ transistorien emitterien alapuolelle ja ‚ÄėVCC‚Äô niminen label k√§ytt√∂j√§nnitelinjaan. Nyt voimme kytke√§ komponentit k√§ytt√§m√§ll√§ ‚Äėwire‚Äô ty√∂kalua (F3). Kytket√§√§n komponentit seuraavasti:

Power+Transistors+Resistors+Capasitors+Grounds+VCC+Vedot+Arvot.PNG

Vinottaiset vedot pit√§√§ tehd√§ v√§h√§n hankalasti. Sinun pit√§√§ ensin tehd√§ normaalit vedot ja sitten ottaa ‚Äėdrag‚Äô -ty√∂kalu, jolla voit v√§√§nnell√§ ja k√§√§nnell√§ vetoja.
Nyt kytkentämme on melkein valmis simuloitavaksi. Enään pitää antaa komponenteille arvot. Arvojen määrittäminen tapahtuu hiiren oikeaa klikkaamalla komponentin päälle. Annetaan komponenteille
seuraavat arvot:
Jännitelähde: 12V
Vastukset: R1&R4 = 1k, R2&R3 = 100k
Kondensaattorit: 1u
Transistorit: -> Pick new transistor -> BC547

Olemme tehneet ensimmäisen kytkennän, jonka toimivuus tutkitaan seuraavaksi.

[size=150]3. Transient-analyysi[/size]

Transient-analyysi on vähän sama, kuin mittaisit oskilloskoopilla. Ts. se kertoo jonkun tietyn pisteen jännitteen ajan funktiona (jännite = y-akseli ja aika = x-akseli). Niinkuin oskilloskoopille, myös transient-analyysille pitää määrittää alkuarvoja. Nämä asetukset määritetään seuraavasti. Valitse yläpalkista Simulate -> Edit Simulation cmd. Tässä ikkunassa annetaan kaikki määritykset eri analyyseille. Nyt meidän vain pitää huolehtia, että olemme transient -välilehdellä. Transient-analyysin asetukset ovat seuraavat:
Stop time - Simuloinnin päättymisajankohta
Time to start… - Mistä hetkestä lähtien aloitetaan tallentamaan dataa. Tätä ominaisuutta käytetään esim. jos simuloimme jonkun oskillaattorin toimintaa ja halutaan tutkia stabiloitunutta signaalia. Kun määritämme aloituskohdan oskillaattorin käynnistymisen jälkeen, ei meille tule oskillaattorin käynnistymishetkeä kuviin ollenkaan.
Maximum Timestep - Tämä on simuloinnin resoluutio, eli kuinka pienillä aikahypyillä datapiste tallennetaan. Huom. Mitä enemmän sinulla on datapisteitä, sitä hitaammin ohjelma saa simuloitua kytkennän.
Muista asetuksista meidän ei tarvitse murehtia tässä vaiheessa. Määritä transient-analyysi seuraavasti:

TransientSettings1.PNG

L√§tk√§ise transient-analyysin teksti jonnekinp√§in kytkent√§√§si ja valitse yl√§palkista ‚Äėrun‚Äô (mies, joka juoksee).

Ruutusi pit√§isi nyt olla jakautuneena kahtia. Toisessa ruudussa n√§kyy kytkent√§si ja toisessa ‚Äėoskilloskoopin‚Äô n√§ytt√∂, jossa aika-akseli on skaalautunut kuten edell√§ m√§√§ritettiin. Varsinainen simulointi on nyt jo tehty. En√§√§n pit√§√§ valita mitk√§ signaalit haluamme n√§ytt√§√§ ruudulla. Valitse jomman kumman transistorin kollektori mittauspisteeksi.

Silm√§m√§√§r√§isesti voimme arvioida multivibraattorin taajuudeksti noin 7 Hz. Voimme kuitenkin tutkia simuloitua signaalia my√∂s tarkemmin. Suurennetaan simulaatioruutu kokoruuduksi ja zoomataan v√§h√§n reilu yksi jakso (zoomaus tapahtuu hiirell√§ ‚Äėvet√§m√§ll√§‚Äô) ruutuun. Nyt kuva on iso, mutta ilman gridi√§, arvojen hahmottaminen on vaikeaa, joten lis√§√§ grid valikosta Plot Settings -> Grid. Nyt lis√§t√§√§n kursorit kuvaan. Paina hiiren oikealla V(n004):n p√§√§lle. T√§ss√§ ikkunassa voit m√§√§ritt√§√§ kuvaajalle v√§rin ja kursorit. Anna kuvaajalle seuraavat arvot:

Simulate3.PNG

Siirrä hiiri kuvaan tulleiden kursoreiden päälle ja raahaa kursorit vierekkäisille nouseville reunoille, jolloin voimme lukea draft-ikkunasta mm. taajuuden.

Simulate4.PNG

Katsotaan vielä mitä FFT antaa ulostulosignaalista pihalle. Valitse View -> FFT. Aukeavasta ikkunasta valitse se sama signaali, joka meillä oli äsken käsittelyssä (minulla V(n004)). Ei tarvitse muuttaa mitään muita arvoja. Painamalla OK, ohjelma laskee FastFourierTransfer -muunnokset signaalista. Ikäänkuin katsotaan spektrianalysaattorilla meidän signaalia. Oma tuotos näyttää tältä:

Kuvaan voidaan taas liittää kursorit samalla tavalla kuin perusikkunaankin. FFT:llä voidaan tutkia mm. harmoonisia signaaleja.

[size=150]4. AC-analyysi[/size]

T√§ss√§ esimerkiss√§ luodaan perusvahvistin, jolle asetetaan yl√§rajataajuuden n. 25 kHz:n. Valitse vasemmasta yl√§kulmasta ‚ÄėNew schematic‚Äô ja aloitetaan kytkenn√§n piirt√§minen luomalla kaksipuolinen j√§nnitel√§hde. Hae komponenttivalikosta j√§nnitel√§hde ja l√§tk√§ise niit√§ kaksi per√§kk√§in kytkent√§kaavioon. Anna molemmille arvoksi 12V. Lis√§√§ ‚Äėlabelit‚Äô +12V ja -12V ja lis√§√§ maapiste j√§nnitel√§hteiden v√§liin seuraavan kuvan mukaisesti.

AcPower.PNG

Nyt valitse komponenttivalikosta LT1001 -operaatiovahvistin ja lis√§√§ se kytkent√§kaavioon. Lis√§√§ operaatiovahvistimelle k√§ytt√∂j√§nnitteet ‚Äėlabelien‚Äô avulla.

Nyt lisätään vastukset, kondensaattorit ja signaalilähde kytkentään ja vedetään vedot.

Nyt hieman lasketaan. Vahvistimen vahvistus pitää olla 100 ja ylärajataajuushan määriteltiin noin 25 kHz:iin. Kääntävän vahvistimen vahvistuksen kaavahan on Au=Rf / Ri eli takaisinkytkentävastuksen suhde sisääntulovastukseen. Meidän kytkennässä siis
Au = R2 / R1 -> 100 = R2 / R1 --> R2 = 100 * R1. Eli R2:n pitää olla satakertainen R1:een verrattuna, joten Valitaan R1 = 1k ja R2 = 100k. R3 on pelkkä kuormavastus, joten annetaan sille arvoksi vaikka 1k.
Nyt pitää mitoittaa tuo alipäästökondensaattorin arvo sopivaksi. Rajataajuus on määritelty
siksi taajuudeksi, jolloin ulostulon teho on tippunut 3 dB (jännite -6dB). Rajataajuus lasketaan kaavalla fr = 1 / (2PiR*C), jossa R=R2 ja C=C1. Lasketaan C ulos kaavasta, jolloin kaava on C = 1 / (2piR*fr). Syötetään arvot kaavaan, jolloin C:n arvoksi saadaan 63,7 pF. Kun syötät kapasitanssin arvon kondensaattoriin, niin pilkkua ei saa käyttää erottimena, vaan pitää käyttää pistettä. Kytkentämme pitäisi nyt näyttää tältä:

Simulate3.PNG

Seuraavaksi m√§√§ritell√§√§n signaalil√§hde k√§ytt√∂kuntoon. LTspicess√§ tuolla yhdell√§ l√§hteell√§ voidaan toteuttaa melkein kaikki signaalit, mit√§ tarvitaan. T√§ss√§ tapauksessa generaattorille annetaan vain ‚ÄėSmall signal analysis‚Äô -arvot. Paina hiiren oikealla generaattorin p√§√§lle ja valitse Advanced.Ikkunan oikeassa reunassa on ‚ÄėSmall signal AC analysis‚Äô -alue. Aseta ‚ÄėAC amplitude‚Äô -arvoksi 1 ja paina OK.

GeneratorAdvanced.PNG

Seuraavaksi m√§√§ritell√§√§n AC-analyysin arvot. Jos Transient-analyysi on ik√§√§nkuin oskilloskooppi, niin AC-analyysi on sitten ehk√§ Spektrianalysaattori. Ts. AC-analyysiss√§ mitataan j√§nnitett√§ taajuuden funktiona (J√§nnite = Y-akseli ja Taajuus = X-akseli). LTspicessa AC-analyysi otetaan k√§ytt√∂√∂n seuraavasti. Navigoi ‚ÄėSimulate‚Äô -> ‚ÄėEdit Simulate Cmd‚Äô -> v√§lilehti ‚ÄėAC Analysis‚Äô. AC-analyysin asetukset ovat:
Type of sweep - Tämä määrittää X-akselin jaon. Decade ja Octave ovat logaritmisia asteikkoja ja linear on luonnollisesti lineaarinen asteikko.
Number of points… - Tällä määritetään kuinka monta mittausta start ja stop-taajuuksien välillä.
Start frequency - Tällä määritetään X-akselin alkupiste.
Stop frequency - Tällä määritetään X-akselin loppupiste.

Määritetään meidän AC-analyysi seuraavaksi:
Type of sweep: Decade
Number of points: 10 000
Start freq: 10
Stop freq: 50 000

Valitse OK ja lätkäise AC-analyysin määrittely kytkentäkaavioon. Nyt meidän kytkentä pitäisi näyttää tältä.

Ajetaan simulaatio.

T√∂k√§t√§√§n ‚Äėmittap√§√§‚Äô vahvistimen ulostuloon, jolloin simulaatioikkunaan tulee kuvaaja.

Power+Transistors+Resistors+Capasitors+Grounds+VCC+Vedot+Arvot.PNG

Suurenna simulaatioikkuna koko ruutuun ja tutkitaan signaalia lähemmin. Kuvassa näkyy kaksi kuvaajaa. Katkoviivalla olevat kuvaajaa kertoo kytkennän vaihesiirron, jonka asteikko on oikeassa reunassa. Yhtenäinen viiva kertoo kuvaajan vahvistuksen. Kuten huomaamme, ainakin vahvistuksen säätö on mennyt oikein, koska signaalitaso on 40 dB:n kohdalla (jännitteellä 20 dB vastaa kymmenkertaistumista ja 40 dB satakertaistumista).
Kuitenkin rajataajuus on pahasti pieless√§. 34 dB:n taso (40 dB - 6 dB) saavutetaan jo noin 11 kHz:n taajuudella. T√§m√§ johtuu siit√§, ett√§ kyseinen vahvistin ei ole suuniteltu ‚Äėkorkeille‚Äô taajuuksille. Seuraava kuva on napattu datalehdelt√§, mist√§ n√§hd√§√§n vahvistimen maksimivahvistus taajuuden funktiona:

Simulate4.PNG

Vaihdetaan vahvistin LT1022:si ja ajetaan simulaatio.

TransientSettings1.PNG

Nyt tilanne on jo paljon parempi. -6 dB:n raja osuu noin 32 kHz:n taajuudelle. Ollaan vielä 7 kHz:ä pielessä, mutta jos kondensaattorin arvoksi vaihtaa 68 pF (RE-sarjan mukaan) kondensaattorin, niin -6 dB:n raja on jo noin 30 kHz kohdalla.
Tutkitaan simulaation muita ominaisuuksia. Muutetaan kytkennän vahvistukseksi 10, antamalla R2:lle arvo 10k. Määritellään signaalilähde antamaan sinisignaalia, jonka taajuus on 1 kHz ja amplitudi 100 mV.

Simulate3.PNG

Määrittele Transient-analyysi seuraaavasti:
Stop Time -> 10m
Start saving data -> 0
Time Step -> 1u

Kun l√§tk√§iset asetukset kytkent√§kaavioon, niin huomaat, ett√§ AC-analyysin m√§√§ritystekstin eteen tulee puolipiste, joka asettaa AC-analyysin ei-aktiiviseksi. Nimet√§√§n viel√§ ulostulo ja sis√§√§ntulo ‚Äėlabel‚Äô -ty√∂kalulla.

Suorita simulaatio ja m√§√§rit√§ mitattaviksi signaaleiksi vahvistimen ulostulo ja generaattorin ¬Īnapa. Nyt kuvaajilla on j√§rkev√§t nimet, joka helpottaa simuloinnin tuloksen tutkimista.

AcPower.PNG

Jos jostain syyst√§ haluamme tutkia esim. kahden signaalin summaa, erotusta, tuloa tms. se onnistuu seuraavasti. Valitse ylh√§√§lt√§ ‚ÄėPlot Settings‚Äô -> ‚ÄėAdd Trace‚Äô tai CTRL + A. Auenneessa ikkunassa on uuden kuvaajan kaikki mahdollinen data. Tehd√§√§n kuvaaja, joka on outputin ja inputin erotus.

Simulate4.PNG

GeneratorAdvanced.PNG

Tutkitaan viel√§ kuormavastuksen R3 tehoh√§vi√∂. Laitetaan tehoh√§vi√∂n kuvaaja omaan ikkunaan. Valitse ylh√§√§lt√§ ‚ÄėPlot Settings‚Äô -> ‚ÄėAdd Plot Pane‚Äô. Nyt paina uuden ikkunan p√§√§ll√§ hiiren oikealla ja valitse ‚ÄėAdd Trace‚Äô. Tehohan on j√§nnitteen ja virran tulo, joten uuden kuvaajan arvoksi pit√§√§ laittaa V(out) * I(R3).

Negatiivista tehoa?? Mielenkiintoista. Lisätään samaan ikkunaan kuvaajat I(R3) ja V(out) ja tutkitaan, mistä tämä negatiivinen teho tulee.

Ongelma ratkaistu. Ulostulojännite ja -virta ovat vastakkaisvaiheiset, jolloin tehon tulolausekkeen toinen arvo on jatkuvasti negatiivinen. Tästä syystä teho on jatkuvasti negatiivinen.

[size=150]5. DC-Sweep[/size]

DC-sweep-analyysisllä laskee toimintapisteen määritetyllä pyyhkäisyllä. Esim. asetetaan syöttöjännite pyyhkäisemään 0->10 volttiin yhden voltin askelluksella. Simulaatio piirtää sinulle mitattavan toimintapisteen pyyhkäistyn DC-jännitteen funktiona.
Tutkitaan parin eri diodin ominaiskäyrää DC-sweepin avulla.

Piirrä seuraava kytkentä.

TransientSettings1.PNG

Määrittele DC-Sweep-analyysi.

Power+Transistors+Resistors+Capasitors.PNG

Aja analyysi ja vallitse mittapisteeksi molempien diodien anodi.

Power+Transistors+Resistors+Capasitors+Grounds+VCC+Vedot+Arvot.PNG

Tässä kuvassa näkyy hienosti normaalin ja schotky-diodin ero. Normaalin kynnysjännite on noin 0,6 - 0,7 V ja schotkydiodin kynnysjännite on noin 0,1 - 0,2 V. Eli DC-sweep-analyysi laskee diodien jännitteen maatavasten 1 mV:n välein ja piirtää siitä kuvaajan. Nyt voit myös lisätä diodien virtojen kuvaajat jne. mutta tämän pitäisi selventää, kuinka analyysiä käytetään ja mitä sillä tehdään.

[size=150]6. Spice Directive eli ‚Äėmakro‚Äô[/size]

N√§ill√§ makroilla (virallinen nimi on Spice directive, mutta olen tottunut k√§ytt√§m√§√§n n√§ist√§ makronimityst√§) voidaan asettaa erin√§isi√§ asetuksia kytkent√§√§n. Ohjeet n√§iden makrojen k√§ytt√∂√∂n l√∂ytyy LTspicen omasta helpist√§ kohdasta LTspice -> Dot Commands. Tutustutaan yhteen makroon nimitt√§in ‚Äė.IC‚Äô eli Initial Condition. Piirret√§√§n kytkent√§, jossa on kondensaattori ja vastus rinnakkain. Kondensaattorin kapasitanssi on vaikka 10 uF ja vastuksen arvo on 1k. Tutkitaan kondensaattorin purkausk√§yr√§√§. Eli piirr√§ seuraava kytkent√§ ja m√§√§rit√§ transientanalyysi (voit my√∂s kirjoittaa transientanalyysin m√§√§rittelys suoraan k√§ytt√§m√§ll√§ text/Spice directive -ty√∂kalua).

GeneratorAdvanced.PNG

Nyt jos ajetaan transientanalyysi, niin meille tulee pelkk√§ suora viiva kuvaajaksi. .IC-komennolla voimme antaa kondensaattorille alkuarvon, joka vastaa t√§yteen ladattua kondensaattoria. N√§in saamme kondensaattorin purkausk√§yr√§n piirretty√§. Makron syntaksi on seuraava: .ic V(Vcc)=10V , jossa Vcc on sen ‚Äėnetin‚Äô nimi, johon tietty j√§nnite halutaan kytke√§. Nyt, kun ajamme simulaation, saamme kondensaattorin purkausk√§yr√§n kuvaajaksi.

Kuvaaja näyttää oikealta, koska kondensaattorin aikavakio t (tau) on kapasitanssin ja resistanssin tulo, joten t=10u1k=10ms. Ja kondensaattori latautuu/purkautuu yhden taun aikana noin 63 %, joten 10 ms:n kohdalla kondensaattorin jännite pitäisi olla 10V-10V0,63=3.7V. Voimme siis todeta, että makro toimii oikein.
Korvataan edellisen kytkennän vastus kelalla, jonka induktanssi on 1uH ja ajetaan simulaatio. Saamme upean oskillattorin, joka värähtelee noin 50 kHz taajuudella ja joka vaimenee lähelle nollaa.

AcPower.PNG

Huomattavaa tässä simulaatiossa on, että kytkennän jänniteakseli on huomattavan korkealla. Tämä johtuu siitä, että simulaattori ymmärtää komponentit ideaalisena. Lisää kondensaattoriin ja kelaan sisäista sarjaresistanssia noin 10 milliohmin verran ja aja simulaatio uudelleen. Katso mitä se vaikuttaa.

[size=150]7. Erilaiset pulssimuodot[/size]

Joskus kytkent√§√§n pit√§√§ lis√§t√§ erilaisia pulssimuotoja, kuten kolmiaalto, sahalaita-aalto ja eri reunajyrkkyyksill√§ olevia kanttiaaltoja. Ne luodaan samalla ‚Äėvoltage‚Äô -komponentilla, mill√§ luodaan k√§ytt√∂j√§nnitteet. Seuraava kuva selvent√§v√§‚Äô asiaa.

Siniaallolle voidaan määrittää DC-offsetti, ampitudi, taajuus, Viive signaalin aloittamiseen, signaalin vaimeneminen (theta arvo), vaihesiirto (Phi(degree)) ja jaksojen määrä.

Muista generaattoreista tai niiden hyödyllisyydestä en oikein osaa sanoa mitään. Ehkä tuosta SFFM-generaattorista voi olla jotain hyötyä, kun sillä pystyy luomaan moduloitua signaalia, mutta eipä silläkään taida olla kunnollista käyttökohdetta ainakaan harrastajatasolla.

Toivottavasti tästä oppaasta on jollekin hyötyä. Itse olen kokenut simulaattoriohjelmat erittäin hyödyllisiksi, koska ihan peruskytkentöjäkin suuniteltaessa voi helposti tulla ajatusvirhe, jonka löytämiseen voi mennä paljon aikaa. Tämä ei kuitenkaan maksa mitään ja on ihan kiva lelu jokaiselle elektroniikan harrastajalle.

Tomi Leinonen
Power.PNG
MakroSkema.PNGLT1001OpenLoopVoltageGain.PNG
GeneratorAdvancedSine.PNG

DC-Skema.PNG

AmplifierTransientSettings.PNGAmplifierTransienCompleted.PNG
AddTraceDifference.PNG
AcPower+Opamp+Passive+Values.PNG
AcCompleted+Analysis.PNG


Erittäin hyvä artikkeli!
LTspicestä löytyy myös valmiina useita esimerkkikytkentöjä (Educational) sekä (lähes) kaikki LT:n piirit ja niiden esimerkkikytkennät (jigs) joita voi muutella haluamallaan tavalla.

Tällainen lista SPICE-simulaatiomalleista osui silmään:

zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/5377

Pikanäppäimiä pystyy myös muokkaamaan enemmän hermoja säästäviksi. Lisätietoa löytyy tämän sivun lopusta.