Edullinen kotitekoinen CNC-jyrsin

Kurrin perustaman ketjun innoittamana päätin alkaa itsekin suunnittelemaan mahdollisimman edullista, mutta jämerää CNC-jyrsintä.

Kaikkea ei ole tarkoitus tehdä itse, joten tilailin testiksi TB6560-piiriin perustuvan edullisen ohjausyksikön. Keskustelua ohjauskortista suomeksi täältä. Hintaa tuli toimituskuluineen Kiinasta n. 37 euroa. Joillakin on ollut ongelmia ko. kortin kanssa, mutta ajattelin kuitenkin yrittää ensin halvalla vaihtoehdolla.

Askelmoottoreiksi en viitsinyt ottaa Bebekin 10 euron versioita, vaan eBaysta vähän laadukkaampia, mutta käytettyjä. Tässä myyjä, jolta tilasin. Hintaa moottoreille (4, yksi ylimääräinen) tuli toimituskuluineen noin 7 euroa kappaleelta.

Esikuvana on tällä hetkellä noin 1000e maksavan K2-nimisen CNC-koneen runko. Rakennusmateriaali ei tule todennäköisesti olemaan kuitenkaan alumiini, vaan esim paksu MDF-levy. Jyrsimenä tulee olemaan n. 1000 watin yläjyrsin ja PC-ohjelmistona joko Mach3 (maksullinen) tai LinuxCNC (EMC2).

Tähän ketjuun voivat kaikki asiasta kiinnostuneet ottaa osaa ja heittää vinkkejä/ideoita. Mikäli joku on rakentanut toimivan CNC-koneen, niin olisi hienoa kuulla mahdollisista sudenkuopista, joita kannattaa varoa :wink:

Tällä hetkellä on tarkoituksena tehdä laitteesta ensimmäinen versio mahdollisimman pienellä budjetilla. Parannella voi aina myöhemminkin (uutta ohjausyksikköä, moottoreita jne.), mutta rungosta ja lineaarijohteista olisi tarkoitus saada heti jämerät ja tarkat. Laite tulee lähinnä eri puumateriaalien työstöön, mutta mikäli tarkkuus saadaan hyväksi, niin miksipä ei piirilevyjen ja alumiininkin työstö tulisi kysymykseen…

Tässä linkkejä suomalaisiin CNC-projekteihin:

kaje.nukku.net/jyrsin/
kolumbus.fi/norton/CNC-sivut/
robotti.wikidot.com/cnc-jyrsin
gamma.nic.fi/~jukkai/cnc/cnc.htm

CNC-tekniikkafoorumi:
cnc-tekniikka.com/CNC-forum1 … board=37.0

Päivittelen listaa kun ehdin…

Melko kurjalta vaikutti. Olisiko aivan mahdotonta ajatella tekevänsä itse ohjainta? Itse olen joskus itsekseen keinutuolissa päissäni pyöritellyt, että PCI kortti, josta lähtisi kuumalle lootalle ohjaus. Niitä kuumana käyvien FETtien kiusaus PC:n lootassa on turhahkoa.

Molex liitin, rinnakkaisportti ja laajennuskorttien peltilirpake. Ne ovat jäljellä alkuperäisestä 100% compatible IBM PC:stä ja järjestys on katoavaisuus. PCI voisi olla ehkä hetken tulevaisuudessakin.

Toisaalta olisi upeaa kehittää USB3 tuki EMC:hen ja sen perään laittaa ohjausboksi ja kerätä kittejä ja rahoittaa sillä ruuvipenkki. tai jotain. vapaata kamaa kuitenkin. Maailmassa kun on niin paljon mahdollisuuksia, mutta rajallisesti aikaa.

Tähänkin on ajatus. Olisiko tuosta alkuperäisestä topicista löytynyt linkki johonkin CNCuniverseen tai vastaavaan, missä joku oli tehnyt sorvin epoksiin. Eli MDF:stä runkoa ja epoksilla vähän lisää jämäkkyyttä.

1000W jyrsijässä on kokoa ja massaa paljon enemmän kuin pienessä mininakertajassa. mahtaisiko toleranssit pitää tuolla suuremmalla jyrsijällä? En mä mitään oikeasti tiedä. Mutta jos jollakulla on visioita molempiin piirilevyyn ja rouheampaan rouhintaan kelpaavasta edukkaasta ratkaisusta niin olen mukana väkästelemässä. Sitten kun vielä sorvin osaisi tehdä niin voisiko sitä sitten olla onnellinen?

Kyllä oman ohjausyksikönkin voisi suunnitella, mutta hyvän ja tarpeeksi kattavan sellaisen rakentamiseen uppoaisi luultavasti kallista aikaa viikkotolkulla. Tällä kertaa (ainakaan itselläni) ei ole tarkoitus keksiä pyörää uudelleen, valitettavasti :wink:

Kunnollisesta yläjyrsimestä saa kyllä maksaa satasia. Painoa jyrsimellä on sellaiset 1,5kg. Tällä hetkellä varastosta löytyy 19 euron 1050 watin yläjyrsin, joka lienee kyllä liian huono ja painavakin tähän projektiin. Ensimmäiseen malliin saattaa tosin käydä…

Kävin eilen ostamassa Oulun Bauhaussista alla olevan kuvan mukaista alumiiniprofiilia parissa eri kokoluokassa ja sekä M6- että M8-kierteisiä kierretankoja + muttereita. Myös parit palat MDF-levyä tarttuivat mukaani. Alumiinikiskoista on siis tarkoitus valmistaa edulliset lineaarijohteet.

Kierretangot (yhden metrin mittaiset) maksoivat noin euron kappaleelta ja muttereita sai kilohinnalla (ei välystä kuin ehkä enintään 0,1mm). Tällaisia, mutta puolet pidempiä:

Ajattelin ensimmäiseen malliin tehdä X-tason pohjalevyn 22-millisestä lastulevystä, jota sahataan mm. Bauhaussissa edullisesti oikeisiin mittoihin. On varsin kovaa ja suoraa tavaraa.

Joku voisi liputtaa esim. trapetsi- tai kuulakierremutterien puolesta, mutta ainakin ensimmäiseen versioon tulee tällä kertaa edulliset mallit.

Ei ne pienet trapetsikierretangotkaan kovin kalliita ole…

ruuvilinja.fi/ruuvinet/index … a=TRAPETSI

Totta. Tuli myös tutkittua, että askelmoottoreissa on parempi vääntö hitailla nopeuksilla, joten tiheä kierre ei ole aina hyvä, vaikka välyksetön olisikin. Ajonopeus on ainakin pidettävä pienempänä kuin esimerkiksi suuren nousun kuularuuveilla.

Tästä kun päästään eteenpäin, tulee projektiohjeet niin teen 120% varmuudella itselle myös CNC jyrsimen.

Ollut haaveissa jo pidempään tehdä esin vaneri / lastulevy / kovalevy / pattinkin avusteinen versio. Tämän jälkeen työstää vaikka eri muovilajeja laakeripesiksi ja luoda jämäkkyyttä ja siitä edetä mahdollisesti jopa alumiinin työstöön.

Aina tietysti koittaa työstää kovempaa materiaalia mitä itse jyrsin on, jolloin olisi mahdollista tehdä parempia osia omaan jyrsimeen. Moottoriksi olen kyllä aluksi ajatellut ihan perus dremelin kopioita, mutta noihin yläjyrsimiin saa kyllä järeämpiä teriä kiinni, ei mene sitten koko elämää osien tekemiseen.

Ehdottoman mielenkiinnolla seuraan tämän projektin etenemistä, jo nyt sormet syyhyten tulee selailtua noita jo linkitettyjä sivuja joista moottoreita ja ohjainkortteja saa… :smiley:


Tuomo

youtube.com/watch?v=BoCJFJsCXPQ&t=2m20s

Toimiskohan tommoset kiskot CNC:ssä?

Projekti on jäänyt aika pahasti taas taka-alalle. Syynkin voin kertoa: epäonnistuneet kaupat. Oli tarkoitus ostaa eräältä yritykseltä käytöstä poistettu(ja) robottiruuvauskoneita, jollaista olisin käyttänyt laitteen runkona. Homma kuitenkin venyi ja venyi, kun piti odotella jotain papereita, että laitteet saisi laittaa eteenpäin. Lopullinen päätös tuli kuukausien päästä ja se oli, että “Thaimaan tehdas tarvitseekin vielä koneita, ei voikaan myydä”.

Noh, nykyään olisi enemmänkin tarvetta laserleikkurille, jollaista olen suunnitellut hankkivani. Mekaniikkaa ei ole ainakaan näillänäkymin tarkoitus tehdä itse, sillä kiinalaisia 40 watin CO2-laserleikkureita saa eBaysta reilusti alta tonnilla (hakusana: co2 laser). Ne ovat kuitenkin rampautettuja huonolla softalla, joten ajattelin modata laitteiston pelaamaan EMC2:lla. Testasinkin äsken ensimmäistä kertaa aikoja sitten hankkimaani halppisohjainlevyä (eBaysta hakusanalla: TB6560).

Hyvinhän tuo pelasi, joten ei ole luultavasti tarvetta hankkia kalliimpia ohjauslaitteita. Video testistä:

youtu.be/oMi_s6ZZbwo?hd=1

Varoitus: Tulli on sitten kummallinen laitos. Yritin noin vuosi sitten saada maahan vähän tehokkaampaa laseria (5W) osina, kun oli tarkoitus tehdä laserprintteri pulverimaalilla. Silloin kanta oli viranomaiselta jotain vain kuolleen ruumiin ja valita hallinto-oikeueen väliltä.

Tämä siis yksityishenkilönä. Ehkä valmis laite pääsee helpommalla ja jos laitteen yleisin käyttö ei ole ilmatorjunta. Jollei onnistu, yritä muuttaa lakeja tai vaihda maahan jossa hallinto luottaa kansalaisiinsa. :smiley:

Taisi jäädä sulta lauri tää projekti totwuttamatta vai kuinka?

Itsekkin olen haaveillit jostain cnc jyrsimestä… Toistaisekai en ole kuitenkaan ihan kaikesta perillä…

Askelmoottori (ja niille moottorinohjaimet myöskinko? ) löytyisi vanhasta printteristä varmaan…

eli tuohon tarviisi tuon ohjausyksikön tietokoneen välille vielä… mutta en ole yhtään perillä siitä kuinka se yhdistetään koneeseen ja miten ohjelma yhdistetään… voisiko joku kertoa tai heittää heittää selvän linkin? -kiitos.

Juu jäi toteuttamatta, ainakin toistaiseksi. Tarve poistui osin kun hommasin laserleikkurin.

Lukaisehan viestiketjun kaikki viestit läpi. Olen näköjään sepittänyt kiinalaisesta halvasta ohjauslevystä, joka toimii suorilta printteriportin kautta LinuxCNC:n kanssa (EMC2). :wink:

Kiitos! Olen lukaissut nuo viestit useampaankin kertaan, mutta vähän tuo kytkentä ollut epäselvää… mutta tämä viesti selvensi todella paljon! Nyt pöljä jatko kysymys mitäs jos koneessa ei ole printteriporttia?

Voiko tuota ko. ohjauskorttia ostaa jostain muualta kuin ebaysta kun ei ole paypal tunnuksia? Saisiko jopa suomesta jostain?

Niin ja ilmeisesti tarvitsen myös powerin…
Taidan nyt alkuun lähteä aiitä että puran tulostimen ja testailen arduinolla tuommoista steppwr mootoria. :slight_smile:

Mikäli koneesta ei löydy rinnakkaisporttia, niin neuvon unohtamaan ainakin sanaparin halpa+hyvä. Kannattaa hakea jostain kaatikselta/huutonetistä vanhempi kone, josta löytyy portti. Tällöin voit käyttää halpaa ohjainlevyä ja ilmaisohjelmistoja (EMC2). Poweriksi kelvannee vaikka vanha tietokoneen ATX-poweri, josta saat 12V ja kunnolla virtaa.

En usko, että tuolla on jälleenmyyjiä Suomessa. Ehkä voit kysellä josko joku mukava ruuvipenkkiläinen tilaisi sinulle kortin? Tai sitten teet tunnukset PayPaliin :wink: Ei siihen tarvitse edes luottokorttia…

Hyvä idea on tutusta askelmoottoreihin ohjailemalla niitä vaikka Arduinolla. Jonkinlaisen ohjainpiirin siihen tosin taitaa tarvia, koska mikrokontrollerin IO-pinneistä ei paljoa virtaa oteta…

Kiitoksia taas.
Kaivoin tuon vanhan koneen ja yllätyin hieman kun siitä löytyikin tuo printteri portti… Ajattelin tuota linuxcnceetä käyttää. Pitää hommata tuohon koneeseen josyain cd asema että saan ohjelmiston asennettua.

Jostain netistä löytyi kuinka tuon powerin saa käyntiin. Silti pelkään saavani näpeilleni…

Luuletko että tulostimesta puretuissa steppereissä riittää teho? -ruuvitankoa pyörittämään.

En osaa sanoa, mutta mahdollisesti. Riippunee täysin tankojen massasta ja ruuvien kitkasta. :laughing:

Purin nyt yhdestä tulostimesta stepperin.
Kun tuossa pieni vaihteistokin on niin uskob että teho riittää. Vielä täytyy 2 purkaa.

Tulee kyllä todella halvaksi jos ei muuta ostettavaa ole kuin tuo ohjainlevy. Rungon teen koulussa ja stepperit tulostimesta.

Nyt tyhmä kysymys. Onko jotain väliä sillä käytänkö tietokoneen virtalähdettä vai muuntajaa (kännykän laturin tapaista). ??

Entäs jos saan tion ohjauslevyn käsiini onko siinä mittään ohje lappusta mitä minnekkin pitää kutkeä?
-Noita epämääräsiä (aloit.viest.) löytyy, mutta tarkkaa?

Nyt taas kyselen tyhmiä… Mistä näitä saa? Ebaysta löytyy mutta hinnat on kuuttakymppiä halvimmillaan :S