DIY Ilman virtausanturi (MAF)

Potkitaanpa nyt ihan topikki tänne niin voidaan porukassa pähkäillä jos jollain on jotain sanomista…

Ideana siis rakentaa ilman virtausanturi tavalla tai toisella… Alustana arduinon kieli ja atmega328 sijoitettuna omalle levylle…

Mittaan laitteella huonekalutehtaan pintakäsittelylinjan kuivumisprosessia.

Laite siis sisältää tämänhetkisessä versiossaan kaksi hyvin pienessä kotelossa olevaa NTC vastusta, DTH22 kosteus/lämpö anturin, SD korttipaikan, ambilight sensorin ja ilman virtauksen mittaukseen käytän modern devicen windsensoria.

Ensimmäisessä protossa jonka tein ihan reikälevylle, oli ilman virtauksen mittaus toteutettu vanhalla tietokoneen tuulettimella josta purin hilut sisältä ja sorvattiin 8 lapanen kruunu tilalle johon vaan läpilukeva opto päälle.
Se oli hyvä ratkaisu niin kauan kun virtaus suunta on alaspäin eikä liian kova, koska laskentateho loppui noin monella lavalla.Päätin siis että kuumalanka voisi olla mahdollisesti parempi. Ja sopivahan löytyi modern deviceltä koska hyviä rakennusohjeita kovin luottavalta taholta ei tuntunut löytyvän.
Modern devicen anturi lämmittää mittaavan vastuksen todennäköisesti noin 40’Cn ja kun uuni jossa levyt kuivatetaan lämpenee aina jopa 80 asteiseksi, ei tämäkään hyvä.

Erään topicin löysin joskus jossa tehtiin kuumalanka anturi pienjännitteeseen käyvästä polttimosta (lasi rikki jne), ja periaatteessa jos langan lämmittää tarpeeksi kuumaksi niin ehkä mittaus onnistuu vielä kuumemmessakin. Boschin valmistama MAF / MASS lämmittää myös lankansa 100 asteiseksi eli luulisin sen riittävän.

Seuraavaa kytkentämallia olen ajatellut käyttää anturin tekemiseen. Tosin 3,3v käyttöjännite sille täytyisi saada.
http://circuitzoo.com/2010/09/22/electronics/simple-air-flow-sensor-circuit-using-lm339

Laitan kuvia myöhemmin ja kiinnostuneet kertokaa mielipiteenne! :slight_smile:

-Jimi

Eikö mitattaavaa ilmaa voisi mitata imupuolelta ennen kuin se lämmitetään?

Voisi jos mitattavia kohteita olisi vain tämä yksi…

Nyt on siis kyse mittalaitteesta joka on rakennettu MDF levyn sisälle. Se laitetaan sitten linjan läpi menevien kappaleiden sekaan ja katsellaan tuloksia…

Mittari siis näyttää levyn pintalämmön, ilman lämmön, ilman virtauksen, ilman kosteuden sekä valoisuuden…

Linja toimii niin että maalin haidustusosio lämmitetään vesipatterilla, sen jälkeinen lohko eli ensimmäinen kuivatuslohko esilämmittää vesipatterilla ja mikäli halutaan kovettaa pinta jo siinä laitetaan IR-putket päälle joita on sijoitettu 3kpl kahteen erikohtaan… Ne ovat myös tehosäädettävissä… yleensä niitä ei kuitenkaan esilämmityksessä käytetä… Sen jälkeen tulee kolmas lohko joka myös esilämmitetään vesipatterilla ja siellä on vain 3kpl IR-putkia joilla kovetetaan lopullinen pinta. Tämän jälkeen levy siirtyy jäähdytyskammioon jossa pintaa vasten puhalletaan viileää ilmaa jos sitä on jostain saatavilla (kesällä ei ole), se ei myöskään saa olla liian kylmää ettei maali lohkea liian suuren lämpötilanmuutoksen johdosta…

Tässä näkee myös kuinka virtaus loppuu heti kun lämpötila nousee yli 40 asteen ja alkaa uudelleen kun lämpötila jäähtyy… Uuneissa vesipattereilla lämmitetty ilma puhalletaan myös levyn pintaan jonka jälkeen kierrätetään energian säästämiseksi.

havainnollistava esimerkki mittauksesta:

Eikös tuollaisessa sovelluksessa voisi toimia jokin “venturisovellus”? Eli mitataan paine-eroa jonkin kuristuksen ylitse. Tai ihan pitot-putkella? Anturithan voi sitten sijoittaa viileämmälle puolelle…

No alunperin jo ajattelin paine-eromittausta mutten tiennyt miten se kannattaisi toteuttaa… pitot-putki kuulostaa mainiolta idealta kun wikistä pikaiseen vilaisin :stuck_out_tongue: testi siis kehiin… kotoa löytynee vielä paine-eroanturikin megasquirt projetista :astonished: :mrgreen:

Kohta alkaa seppäily… Osat tilattu viikko sitten digikeystä joten varmaan alkanee kohta pyöriä nurkissa… Jos vaan osasin ilmottaa tilaustiedot oikein kun yks komponentti ei ollu saatavilla niin jäi jälkitoimitukseen ni toivotaan että se tulee sitte erillään niinkun kuvittelin tilausta tehessäni :smiley: