DIY - CNC Jyrsin

Täälläpä taas…

Projekti: DIY CNC- Jyrsin
Aikataulu: Tarkoitus valmistua ennen vuodenvaihdetta
Kustannukset: Selviääpi matkan varrella, kattorajaksi asetettu 1000€.

Suunnittelu:
Jo toista vuotta on tehnyt mieli pientä omaa CNC jyrsintä jolla pääsisi kikkailemaan ajankuluksi. Mitään varsinaista tarvetta ei koneelle ole ollut, eikä toistaiseksikaan vielä ole mutta uusia harrastuksia hakien ajattelin lähteä rakentamaan konetta.
Ensimmäinen suunnitelma oli tehdä kone puusta, vanerista, reikäraudasta ja liimasta. Nippusidepatenttinen kone oli suunnitelmissa saada toimimaan niin, että sillä voidaan tehdä toinen, parempi ja vakaampi kone plexistä ja nylonista. Ajatellen ja pitkään miettien miten toteuttaisin akselien liikkeet niin, että saisin edes turvallisesti 1mm tarkkuuden totesin että hankalaa ja hermoja riistävää siitä tulisi. Lisäksi kahden, tai jopa kolmen koneen tekeminen tulisi maksamaan huomattavasti enemmän mitä kerralla kunnollisen tekeminen maksaisi joten suunnitelmat uudistui. Aloin siis surffailemaan netistä DIY osia joista voisi olla hyötyä ja eilen se kipinä / visio päässä valmistui ja silmät ristissä kuvia sitten piirrettiinkin.

Tuleva toteutus:
Runko tulee olemaan 2mm seinämävahvuudella olevaa 30x30 RHS putkea. Rungon pohjan koko tulee olemaan 1100mm600mm ja korkeutta 500mm.
X-akseli toteutetaan 20mm vedetyllä terästangolla ja siihen päälle laakerit, tällaiset. Näiden laakerien päälle 15mm plexilevy joka toimii työstöalustana, koko 500mm
500mm. Liike tullaan aluksi toteuttamaan 8mm kierretangolla + pitkällä mutterilla.
Y-akselin liike tulee samalla periaatteella ja saman vahvuden aineilla, mutta 4kpl 50mm leveän laakerin sijaan tulee vain 2kpl 95mm leveitä laakereita (erimallia, täysin umpinaisia tähän tyyliin) joihin kiinni plexilevy Z-akselin kiinnitystä varten.
Z-akselin liike toteutetaan myös samalla periaatteella, mutta pienemmällä ainevahvuudella. Ainevahvuudeksi 10mm ja vastaavanlainen laakeri kuin Y-akselilla, mutta tietysti pienemmällä koolla.

Moottoreiksi ajateltu NEMA23 sarjan moottoreita, jos tulee joskus kovempaakin ainetta kokeiltua kuin muovi. Ohjauksen ajattelin aluksi kokeilla halvan hinnan vuoksi tällä kortilla, perusvirtalähteellä, driverillä yms. Ohjaus Ubuntu 10.04 + EMC2.

Ensitesteihin karamoottoriksi tulee kiinni perus halpisdremell, mutta karan rungon mitoitukset tehdään niin että Z-akselin kiinnitystä vaihtamalla voi moottoriksi vaihtaa perus ylätasojyrsimen ja silti terän liike yltää työstötason reunasta reunaan. Dremell kiinnityksien ohessa tehdään pienet kiinnitykset 6mm silikoniputkille joka kiinni paksussa rautalangassa. Tällä “viritelmällä” voidaan päästää venttiilin avulla kompurasta sopivasti ilmaa tasolle jotta lastu / puru lentelee siitä pois.

Piirrustukset laittelen tänään illemmalla jahka saan Z-akselin kiinnitykset valmiiksi piirrettyä, visio on jo selvä.

Mietinnässä:

  • Riittäisikö sittenkin NEMA17 sarjan moottorit NEMA23 sarjan sijaan?
  • Tekisikö virtalähteen itse?
  • Moottorien driverit vielä hakusessa…
  • Millä toteuttaisi / korvaisi koneissa perinteisesti olevan “käsipyörän”?

–
Tuomo

Powerin toteutus riippuu, tulevatko osat halvemmaksi, kuin valmis vehje, vai tarvitsetko ehkä jotain erikoisempaa virtalähdettä, jota valmiina ei ole saatavana?
Mitä tarkoitat “käsipyörällä”.

Itellä on ollut kans ajatuksissa tarkoitus valmistaa cnc-kone, ei vaan oo vielä alottanu. Pistähän hyvää dokumentaatiota nettiin, niin jospa alottasin itekin :smiley: . Aattelin tosin tehä pienemmän ihan tilarajoitusten vuoksi. Rungon rakennetta oon vähän miettiny, mutta vielä en oo alottanu. Kierretankoa on huoneen nurkassa oottamassa (en muista mihin toteuttamatta jääneeseen projektiin se tuli hommattua viitisen vuotta sitten :laughing: . Siis, rakenne alkaa oleen selvä (siis vain suunnitelmat, kierretangon lisäksi ei oo vielä mitään konkreettista),

mutta osaisko joku neuvoo, millaista ohjausta tollanen cnc - kone tarttis? löytykö windowsille mitään ohjelmaa, monet on ruuvipenkin foorumeilla puhuneen linuksista/ubuntusta ja EMC2:sesta. Omassa kivikauden koneessa on windows 2000 :laughing: (koneita löytyy uudempiakin, kuten asuksen zenbook, mutta toi vanha on uusin vehje, missä on printteri portti. Jos windowsille ei löydy hyvää ohjainsoftaa, niin yheltä levyltä löytyy ubuntu 7.10, pittää sitten se asentaa tuohon windowsin rinnalle ja sitten EMC2 :slight_smile: .

Sitten pitää hommata jostain steppereitä ja ohjauslankku…
Jos yrittäs ensin rakentaa tota runkoo eteenpäin.
Mutta kertokaa tosta ohjauksesta.

Tänään tuli kävästyä duunin jälkeen kauppoja kiertelemässä ja mittailin neljän eri valmistajan ylätasojyrsimiä. Suurimmassa rungon halkasija oli 100mm, eli siis työkalun keskipiste 50mm koneen pinnasta. Koska koneita oli monenlaisia, ajattelin että en tee tähän jyrsin versioon vielä “keskitettyä valmiutta jyrsimelle”, eli siis jos jyrsimen joskus karamoottoriksi vaihtaa niin koko pöydän alueelle se ei yllä. Dremell sovitteisella siis mennään.

Tässä kuvatukset jotka olen tehnyt:

Kauppoja kierrellessä tuli mieleen, että voisi vähän vertailla noita tuon kokoluokan jyrsinten kuularuuveja ja niiden kierrenousua ja valita sitten kierretanko tämän kanssa suht lähimaastoon. Kierretankoja ei siis tällä kertaa mukaan eksynyt.

–
Tuomo

Käsipyörä, siis kun koordinaateilla ajetaan konetta tietysti “mee tonne, tuu tänne, jne.” periaatteella. Mutta kun jos esim JO työstettyä palikkaa lyödään paikoilleen pöydälle, olisi hyvä olla “käsipyörä” eli siis hidastemponen ja herkkä pyörä / joystick tms. millä voi koneen työkalun ohjata palikan pinnoille ja näin määritellä uuden nollakoordinaattitaulukon. Tällöin voi nollapisteen siirtää tuohon koordinaatille ja työstöä ohjelmoidessa ei tarvitse laskeskella kokoajan koordinaatteja vaan voi käyttää suoria arvoja.
Siis…
Jos työtason X0 Y0 Z0 on keskellä palikkaa ja siihen laitetaan vaikka 10cm x 10cm x 5cm palikka keskelle työtasoa niin nollapisteen muutoksella nollapisteen voi laittaa palikan alanurkkaan, sensijaan että se on keskellä palikkaa. Tällöin varsinaisen työn kirjoitus on (ainakin omasta mielestä) mukavampi kun voi kirjottaa suoraan Z-5 -> X100 -> Y100 -> X0 -> Z-10 -> X100 -> Y100… Eikä näin: X-50 Y-50 -> Z45 -> X50 -> Y50 -> X-50 -> Y-50 -> Z40 -> X50 -> Y50…
Tuo eka tyylikään ei ole täysin oikein, koska yleisesti koneistuksessa valmis, lopullinen pinta määritetään nollapisteeksi.

Itse latasin machsupport.com/). Koneen ei tarvitse olla tehokas, mulla on joku ~2GHz AMD Sempron, 2gb ram ja joku 120gb kovo. Siinä tietysti erillinen näyttis kiinni jotta saa kaks näyttöö käyttöön tarvittaessa. Mutta tolla ajelee jo kevyesti. Eniten tullu softalla kikkailtua tältä koneelta VMWare Player -> Ubuntu 10.04 + EMC2 setillä

Tässä pohdiskellessa ja tutkiessa Z- akselin liikeradan toteuttamista, miettisin että vakauttakin voisi pikkujipoilla tuoda lisää. Piirtelinpä sitten kuvaa taas jonkin verran uusiksi…

Tässä tämän hetken tuotosta:

Kaikki johteet (XYZ) toteutetaan 20mm tangolla, en turhaan lähde pienemmillä tekemään kun johteiden kiinnityspalat kuitenkin vie samanverran tilaa mitä vie pienemmilläkin.

X-akselin liikkuminen toteutetaan yhdellä 10mm kierretangolla johteiden välistä keskeltä pöytää, samoin Y- akselin siirto. Z tullaan toteuttamaan koneen reunoilta kahdella kierretangolla ja nämä yhdistettynä palahihnalla joita robotiikassa käytetään. Hintaa tulee vähän “turhaan lisää” mutta tarkkuus paranee ja vierintävastus pienenee kun liikkuu suorassa. Optiona tietysti teen niin, että kaikki akselit voi päivittää tupla-kierretangoille.

Kustannuksia hieman selvitetty:

  • X- Akselin laakerit (SRB20UU) 4kpl 51,80€ (tilattu jo ja odotellaan. Jos on hyvät niin tilaan loputkin laakerit)
  • Y- ja Z- akselin laakerit (SRB20LUU) 4kpl ~60€
  • 20mm johteiden kiinnityspaloja (SK20) 12kpl, yht. ~60€
  • Askelmoottoriohjain + virtakortti ~36€ (Aika halpa ohjainkortiksi + virtakorteiksi, joten vähän epäilyttää mutta halpa niin testataan… Sentään ainakin kerrotaan että olis TB6560 piirillä…)
  • NEMA23 koon moottorit, 56mm pitkät (57BYGH56-401A. Myös hieman arveluttavaa kiina-laatua) 3kpl, yht.~94€
  • 220V -> 24V 15A virtalähde, ~33€.

Plexilevyen hinta ei vielä tiedossa…
Muutamia alumiinilevyjä pitää ostaa, hinta näilläkään ei tiedossa mutta uskoisin olevan ihan nappikauppaa…
Sitten lisäksi vielä pitää niitä hammashihnapyöriä, hihnaa yms. etsiä, mutta niistä tulee hintaa lisää vain kymppejä, ei sentään satasia.

Tiedossa olevat osat siis pyöreästi 335€. Tuohon päälle tietysti vielä puuttuvia osia, nippeliä ja nappelia läjäpäin.

Runko ja johdeteräkset tulee tutun kautta suoraan rautatavaratukkurin sisäänostohinnoin. Rungon tekemisestä piirrustusten mukaan sovin tutun kanssa korvauksen jahka saan kuvat toteutuskuntoon. Rungon aineksiin + rakentamiseen olen varannut reilusti, eli 200€ koko valmiiseen runkoon.

Näillä näkymin koneen kustannus siellä 600-700€ tienoilla (osittain arvioitu).

Tällainen päivitys projektiin tälläerää…

–
Tuomo

Sadepäivän riemua on istua nokka kiinni ruudussa…

Tuli laskettua kaikki mitat tulevista palikoista…
Pidike -> juoksu -> laakeri -> levy -> pidike -> juoksu -> laakeri -> levy -> dremell. 143mm tuli mitaksi kun levyn vahvuudeksi valitsin 5mm.

Rungon tolppien jako siis on 407mm / 693mm kun rungon pituus on 1100mm.

Piirrustukset muutettu niin, että tolppien työkalun puoleinen pinta jaolla 410mm / 690mm.

Pöydän laakerit sitten voi siirtää vaikka 7cm pöydän reunasta keskemmälle jolloin pöydän reuna menee rungon yli ja näinollen takuulla saa koko pöydän alueelta työstettyä. Leveydestä kun mittailin niin tuo 500mm työleveys ei ihan täyty, mutta riittävän lähelle jotta en lähtenyt muutoksia tekemään.

–
Tuomo

Yeeeep!

Hommaa eteenpäin…

Runko saanut viimiset hiomiset, tässä lopullinen kuva joka lähti rungon tekijälle:

Kuvia tietysti saatte muutkin käyttää omiin projekteihinne jos haluatte, vapaata riistaa!

Riski on otettava jossain vaiheessa, joten tein sen nyt. Tilasin tuon Combo-kortin jossa ohjain ja virransyöttöpiirit sekä yhden moottorin. Yhteishinnaksi paketille toimituksineen tuli 67,75€. Nyt sitten odotellaan.

Virtalähteenä alkutesteihin käytä 12V tietokoneen virtalähdettä, mutta lopulliseen koneeseen tulee tuo 24V virtalähde.

Odottelua, odottelua…

–
Tuomo

Päivitystä…

Laakerit tilattu ka testattu, todella jämäkästi istuu suunnitellulle johdetangolle. Ei klappia havaittavissa kädellä ja niin jämäkät etteivät omalla painollaan liukuneet. Öljyttynä varmasti huomattavasti notkeammat mutta ei testivaiheessa tullut vielä sotkettua laakereita. Hommaa siis eteenpäin, tänään lähtee tilaukseen Z ja Y akselin laakerit.

Moottori myös tullut, perus jämäkän oloinen moottori. Ainut huomioitava oli se, että moottori olikin “round shaft” mallinen, eli ei ollut kiinnitykselle kiilauraa eikä tasannetta. No, dremell/ rälläkkä / pylväsporakone hoitaa kiinnityspisteen luomisen jahka sinne asti päästiin.

Ohjainkortti ei vielä tullut, mutta odotettavissa ensiviikolla. Tällöin pääsen moottoria testaamaan ja ajamaan sitä ainakin 12V ja 19V jännitteillä. Muutaman lyijyakun kanssa pääsen kyllä testiä ajamaan 24V myös, mutta tuskimpa 7.2Ah kovin pitkään kestää.

Bauhaussista hain 12mm pitkiä muttereita, ns. “jatkomuttereita”. Siellä kokeilin 12mm kierretankoon niin aika vähäisellä välyksellä niissäkin mennään, ainakin uutena. Saa nähdä sitten kun kulumaa alkaa tulla…

Tänään lisäksi lähtee tilaukseen läjä SK20 johdekiinnittimiä ja tuollaisia “CNC DIY Coupling” hakusanoilla ebaysta löytyviä moottorin ja kierretangon yhdistämiseen käytettäviä palasia. Voisi tehdä tuonkin ihan perinteisellä tyylillä, mutta uskoisin tuon couplerin vähentävän tärinöitä ja säästävän laakereita. Näillä toistaiseksi mennään :slight_smile:

–
Tuomo

Doddii…

Tilausta lähti…

12x SK20 johdekiinnitin (tämä)
2x 6,35mm*12mm moottori - ruuvikierre joustopalikka (tämä)
4x Y ja Z laakerit (tämä)
1x virtalähde (tämä)

Muutamissa paketeissa useampia, eli en suoraan tilannut montaa pakettia vaan laskin tuotteiden lopullisen tarvittavan määrän ja sen mukaan tilausta.

Nyt sitten odotellaan tavaran saapumista jotta pääsee testailee lisää ja tän jälkeen todeta että runko on sopiva kaikille osille. Jos edelleen homma natsaa suunnitelmien kanssa niin siitä sitten rakentamaan kone valmiiksi.

–
Tuomo

Päivitystä…

Tänään tuli tuo TB6560 piiriin perustuva ohjainpiiri. Paketti oli kärsinyt ja repeillyt. Mukana tullut CD oli halkipoikkirikki mutta itse ohjain näytti olevan kunnossa. Erittäin huonosti oli pakattu. Pelkkää pahvia ympärillä, sisällä paketissa ohjain staattisessa pussissa, kaapeli rullattuna sen päälle ja cd sen päällä. Tämän kompleksin päällä eräänlainen paperinen paksu pussi. Ei kuplamuovia, ei pahvilaattikoa ei mitään… Enpä suosittele kyseistä myyjää.

Tuotteen tilasin tältä myyjältä.

No, otin paketista kuvia ja lähetin välittömästi ystävällisen palautteen ebayn kautta että CD oli rikki ja laite näytti ehjältä, testaan sen kyllä ja että onko CD:n sisältö ladattavissa netistä. Pyysin yhteydenottoa englanniksi. Saa nähdä… No…

Jokatapauksessa kasailin moottorin kiinni ohjaimeen, kiinni linux koneeseen ja otin ohjaimelle 12V suoraan tietokoneen molex-liittimeltä. Homma käyntiin, tutkimista, laskemista ja pähkäilyä EMC2 asetuksien kanssa mutta siitä ne kohdilleen sai. Tässä asetukset joita laitoin EMC2:lle. HUOM! Käytössä on 12mm kierretanko jossa nousu 1.5mm / kierros.

– Välihuomautus–
Tässä kirjoitellessa ja kuvaa katsoessa huomasin että asetuksissa on heittoa… Alhaalla oleva kohta “300 steps / mm” viittaa siihen että moottori pyörisi 1.5 kierrosta, eli siis 1.5mm nousulla 1.5 kierrosta = 2.25mm… Pieleen meni…
Moottorin yksi kierros on 200 askelta, jenkakierteen nousu on 1.5mm / kierros. Oikea vastaus olisi 133 step / mm.
– / Välihuomautus –

X ja Y akselilla tietysti samat asetukset, Z eroaa pikkuisen. Kuten asetuksista näkee, aika pehmeällä kiihdytyksellä laitoin akselit liikkumaan.

Tässä viel videota miten homma rullasi. Valitettavasti Galaxy S3 videokuvaus ei parasta mahdollista antia, tarkentaminen näyttää olevan usein hakusessa.

youtu.be/oL_l5y1BVh8

Moottorin äänet on melko mielenkiintoiset, mutta videon lopussa huomaa että ne johtuu tuon pahvilaatikon resonoinnista.

–
Tuomo

Tänään taas ajankuluksi kytkin EMC2 koneen näyttöön ja näppikseen, laitoin ohjaimelle virrat yms. Tutkisin manuskoja ja nettiä paremmin…

Nyt ohjaimen DIP kytkimet näin:
0-1-1-1-0-0

Eli siis:
0-1 = 50% maksimivirrasta (3.5A / 2 = 1.75A), moottorit kun on 2A moottoreita. Pientä ongelmaa silti moottorin lämpeämisen kanssa… Ongelma selvitystyön alla… :stuck_out_tongue:

1-1 = Fast Decay mode (enpä ole muuttanut, tämä siis tarkoittaa pulssin nopeutta joka lähetetään moottorille)

0-0 = Microstepping, eli 1/16 microstepping käytössä. Koska käytössä tulee olemaan jenkakierre, niin 1/8 ja jopa 1/2 stepping varmasti on yhtä tarkka kuin tuo 1/16.

Ongelma nyt on vain kohdistaa suhteet oikein… Testatessa moottoria karkaa moottorin kierrokset aina liian pitkälle… Eli kun käskytän 1mm matkan konetta, liikkuu kone about 1.8mm matkan (noin silmämääräisesti).

Olen EMC2 asetukset laskenut seuraavasti:
Moottorissa 200 steppiä / kierros
1 kierros = 1.5mm (M12 kierretanko)

Elikkäs
1mm = 2/3 kierrosta
2/3 kierrosta x 200steps = 133.3333333…
1/16 Microsteppiä = 16 Microsteppiä yhtä kierrosta kohden
Joten…
133.33333… X 16 = 2133.33333333…

Mutta kun asetuksiin tuollaisen väkkää niin moottori pyörähtelee 1.25 kierrosta. Aika hölmistynyt olo tässä on nyt…

No, onpahan pohdittavaa muita osia odotellessa… Tuleeko kellään mieleen ideaa missä voisi mennä mönkään?

EDIT: Voisko johtua siitä että moottori on 200 askeleen moottori 1.8 astetta / askel. Kun käskytän 1/16 polkaisuilla sitä niin askeleitahan tuo yrittää tyrkyttää 3200 kierrosta kohden… Olisikohan liian tarkka, moottori ei kykene niin pieneen ja tästä syystä “pienet askeleen osaset” tunnistuu moottorilla kokonaisina askelina… Hmm… Täytynee huomenna testata 1/1 steppingillä…

–
Tuomo

Jälleen itse itselleni vastaten…

Netissä surffaillen ja ongelmasta vihiä etsien selvisi että kyseessä on melkovarmasti juurikin tuo steppien välistä tippuminen. Seuraavaksi 1/8 testiä ja pohdintaa


Tuomo

Rakas päiväkirja, ongelmat ratkottu.

No, mitäs tähän voi sanoa… Unohdin täysin tavaran laadun jonka kanssa olin tekemisissä.

Netistä googletellessani löysin tietoa jos jonkinlaista. Yksi tärkeä tieto oli se, että kun askelmoottoria ajetaan “Bipolar” moodissa, on sen virrankesto 0.707 * ilmoitettu virrankesto, eli omassa Kiinamoottorissa ilmoitettu 2A * 0.707 = 1.414A. Ohjaimessa kun käytettävissä oli vain 3.5A, 2.63A, 1.75A ja 0.88A niin valitsin tuon 0.88A ja moottoria nyt ajeltu reilu 2h. Moottorin lämpötila kättä viileämpi, lämpöongelmat siis check. Jos tarvetta on niin varmasti kestää ajella tuolla 1.75A virroillakin (muutkin netissä näin tehneet ja moottorit kestäneet, mitä nyt tietysti lämmenneet enemmän).

Decay Mode Settings kehoitettiin laittamaan SLOW asetuksille useassakin ongelmassa, näin tein. En tiedä auttoiko mutta siinä se nyt on.

MicroStep Settings tuntuu olevan dokumentin mukaan väärin. DIP kytkimet 5/6 ollessa OFF/OFF saan oikeita liikkeitä aikaan 1/8 steppingillä, vaikka ohjeessa kerrotaan asetuksen olevan 1/16. Vastaavasti OFF/ON asetuksilla toimii 1/16 vaikka ohjeen mukaan pitäisi olla 1/8.

Nyt siis DIP kytkimet: kaikki OFF asennossa ja asetukset seuraavat:

Näillä ainakin lämmöt pysyy kurissa ja tarkkuus testattuna periaatteella “merkattu teippi ja 220mm edestakainen liike 120min ajan” tuntuu palautuvan silmämääräisesti samoilla aloille josta lähti liikkeelle. Asetuksia ei enempiä voi testata ennenkuin on saanut moottorit kiinni ja pystyy varsinaista pöytää liikuttamaan.

Ainut hieman häiritsevä tekijä enää on se, että lepotilassa / hold- tilassa moottorit vinkuu omaa ulinaansa. Tähän en netistä ratkaisua löytynyt, tuntuu enemmänkin olevan ominaisuus tällä TB6560 piirillä.

Kyllähän tämä tästä…

ps. Tänään tuli postista lappu että Y ja Z akselin laakerit olisi noudettavissa :stuck_out_tongue:

–
Tuomo

Päivitystä projektiin…

Tänään tuli postissa 24V 15A virtalähde ja “Stepper motor coupling” eli siis moottorin ja johteen välinen joustava kiinnike.

Ystävällisten www.cnc-tekniikka.com foorumin käyttäjien avustuksella sain laskettua alustavasti nopeuksia joita stepperille vois syötellä. Ongelmitta rullasi nopeus 18mm/s ja kiihtyvyytenä 400mm/s kun stepperillä ei ollut kuormaa ja oli pehmustetulla alustalla. Servon kopauttelu ja liikuttelu aiheutti toisinaan ongelmia aina 16mm/s nopeuteen asti. Laskin varoiksi maksiminopeuden 15mm/s joka tyhjänä toimi ongelmitta, kuormalla tietysti asia aina erikseen.

Nykyisellä setupilla siis nopeus 900mm/min ja 400mm/s kiihtyvyys.

Tähän asti kaikki palikat olleet moitteettomia ja ebayn myyjiin saatu hyvin yhteyttä. TB6560 ohjaimen ohjeessa uskoisin olevan heittoa, mutta sekään ei enää haittaa kun tuli asia selvitettyä itse. Moottorin tarkat specsit pyysin myyjältä ja hän lupasi toimittaa ne sähköpostiin. Näistä tiedoista voi sitten laskea että nykyiset asetukset pitäisi olla sopivat. Nostin virta-asetuksetkin tuonne 75% tasolle, eli 2.63A koska yleisesti kuulemma 50c lämpötila polttaa kättä, 80c lämpötilassa tulee jo lieviä palovammoja ja moottorin ollessa nykyisillä tehoasetuksilla on se yhä kädessä pidettävän lämpöinen. Ikea-reissu vielä tekemättä niin ei digitaalista kinkkumittaria ole vielä lämmön mittaukseen tullut hommattua. Lähipäivinä odotettavissa SK20 johdekiinnikkeiden saapuminen jonka jälkeen voi varmistaa että suunniteltu runkorakenne on sopiva ja laittaa homma siltäosin eteenpäin.

Näillä näkymin tavoitteellinen aikataulu pitää paikkaansa, eli uskoisin että ensimmäiset naarmut johonkin kappaleeseen saadaan tämän vuoden puolella aikaiseksi.

–
Tuomo

Herätellääs tätäkin…

Kuten jokaisessa projektissa… Aikataulut floppas ja pahasti… Runkoa ei koskaan saatu aikaiseksi emännän veljen kanssa tehtyä ja sitämukaa muutkin osat / tilaukset on seisseet paikoillaan.

Nyt kuitenkin tässä kesälomia (syyslomia) vietellessä päätin piirrellä kuvat uusiksi rungosta. Tein samaa kokoluokkaa olevan pohjan mutta muutin korkeutta ensimmäiseen vedokseen huomattavasti alemmas. Kuvien mukaan muutamaan paikkaan lähetin kyselyä mitä maksaa kyseiset palikat, reiät, sahaukset ja toimitukset. Vain yhdestä vastattiin, pisteet heille. Profican on yritys ja palvelu oli vain ja ainoastaan kehuttavaa. Kommunikaatio notkeaa säpöllä, vastaus ja tavarantoimitus todella ripeää. Hintaa tietysti tuli, mutta on tuolla painoa ja kokoakin eikä se alumiini oikein halpaa ole, saatikka työ…

Muutama kuvatus: Kasattu löysästi, pitää vielä mittailla ristimitat ja suoristaa kaikki palikat ennen viimeistä kiristystä.

Tuollaiset nurkissa olevat vahvistuspalat tulee myös tuohon keskelle sekä pystytolppien ylimpään kohtaan. Alustassa oleviin kaikkiin kuuteen kulmapalaan poraan reiät ja niihin tulee kierteellä olevat, hieman kumiset jalakset jotka säädän kyllä niin lyhyeksi että melkein runko lepää pöytää vasten. Näin saan vähän kitkaa rungon alle ettei sitten pyri karkuun mutta ei välttämättä tarvitse kuitenkaan pöytään ruuvata laitosta kiinni.

Pystytolpat on aika kaukana keskipisteestä ja saa nähdä miten kestävät sitten Z ja Y akselin roinat ja itse jyrsinkoneen, aika näyttää. Laitetaan sitten lisää vahviketta jos tahtoo puutua. Nuo viintotuet on lisäksi laskettu niin, että ne on mahdollista siirtää etupuolelle ja taakse täten mahdollista tehdä tuenta ylhäältä alas asti. Alustavasti teetin nyt vain lyhyet, jos tulee tuota korkeutta lisättyä niin ei mene sitten “pitkät viintotuet” hukkaan.

Seuraavaksi täytyy porailla johteiden päätykiinnityksien kiinnitysreikiä suuremmaksi kun nykyisissä on vain 6mm reiät ja tuo urakiinnitys käyttää 8mm pultteja.

Sitten vaan rautajohteet kiinni, laakerit pöytälaatikosta ja mittailemaan laakerien reikien kohtia. Alustavasti tosiaan tarkoitus laittaa 20mm umpirautatanko johteeksi ja tuenta vain päistä. Jos alkaa aikanaan näyttää siltä että nöyristyy niin tuossa alustassa keskimmäinen poikkituki on sitävarten että saa koko matkalta tuetut oikein “aidot” johteet laitettua ja tuettua keskeltä sekä päistä. Pitäisi tässä kokoluokassa kyllä nuo rautaisetkin olla tarpeeksi jämäkät, mutta aina on hyvä olla varautunut ja katse tulevaisuuteen :wink:

Jahka saan homman lisää edistymään niin nakkailen luonnollisesti kuvia. Kommentoida, kysellä, jutella tietysti saa :slight_smile:

–
Tuomo

Tämä on erittäin hieno projekti. Pidä meidät ajantasalla, tällä on lukijoita :ugeek:

Harkitsin itsekkin tälläisen tekemistä mutta ajankäytön vuoksi päädyin tilaamaan valmiin laitteen kiinasta. Seuraavan teen kyllä itse.

Iltaa jälleen… Ohops… Onpa kivasti lukukertoja kerääntynyt…

Aika vierii todella nopeasti ja ideoita pulppuaa… Muttamutta…

Nyt on tilattu 2x1100mm pitkät ja 2x690mm pitkät johteet, eli X ja Y akselien johteet sekä niihin laakerit. Otin 16mm koko matkalta tuettua ruostumatonta, kromipinnoitteista ja tietysti alumiinivahvike alapuolella. Hintaa taas tuollekkin tuli kun laitoin vielä vähän turvallisemman toimitustavan ettei ota kolhuja matkassa.

Tässä vinkki vastaavan projektin tekiöille… 1000mm pätkiä myydään valmiina ebayssa, 1100mm ei… Tuo 100mm pätkä tuohon tuli maksamaan mukavasti lisää, mutta ajattelin että kun tässä kuitenkin perushyvää/kunnollista yritys tehdä niin en jaksa kompromissejä tehdä vaan pulitin kiltisti.

Kun saan johteet niin käväsen Bauhaussista tms. hakemassa kumijalat laitteelle, sellaiset ruuvattavat. Nämä tulee kiinni kulmajäykisteisiin jolloin laitteen saa hieman irti pöydästä, tarkoitus ei ole korkeutta ottaa vaan käytännössä saada vain resonointia pienemmälle.

MIG hitsiinkin tuli ostettua Mison18 pullo itselle, eli pitääpi rakennella myös aluspöytä tälle laitteelle.

Lisää tarinaa ja lisää kuvia tulee kun saan nuo johteet laakereineen kotiutumaan. Projektissa ahneuskin alkanut näkyä… Alunperin oli suunnitelma tehdä tämä kierretangolla ja pitkällä pultilla… Nyt kyllä vaikuttaisi siltä että tulee tilattua kuularuuvit liikutteluun.

Lisäksi samalla mielessä liikkuu kokoajan CNC-ohjattu plasmaleikkuri. Ideana siis tehdä kehikko jossa poltinpää kiinni. Poltinpään Z liike manuaalinen, mutta X ja Y liikkeet CNC:llä sekä polttokatkaisin. Voisi sitten minne vain viedä ja nostaa tuon “poltinkehikon” levyn päälle ja antaa polttaa. Ohjaus tietysti niin että kannettavalla hoituu niin kulkisi näppärästi. No… Se sitten seuraavaksi… :smiley:

Onko kellään tullut aatteita, mietteitä, ehdotuksia, kysyttävää, udeltavaa tms.?

–
Tuomo