Minulla oli sellainen pieni lasiputki. Eli kaiketi reed kytkin. No kuitenkin magneettikytkimestä rohmusin sen. Laitoin sen kekselle runkoon kiinni. Magneetit muistaakseni vastakkaisille puolille tuulettimen lapojen keskustaan eli siihen sivulle. Asento oli sitten tarkkaan säädettävä. Sen tarvitsi olla kohtisuorassa moottorin magneettikenttiä ja sellainen jostain kohtaa löytyi.
Kiinni pienellä tipalla pikaliimaa, kaunistelu epoksilla ja epäkesko oli valmis. Rikkoo siitä tuulettimesta laakerin.
Kytkentä oli varsin yksinkertainen Anturin toinen pää maahan, toinen AVR:n pinniin.
Jotain tämän näköistä saattoi olla koodina AVR:lle. Toinen timeri oli sitten PWM:lle.
En kääntänyt, enkä kokeillut, kunhan mietein, että jokin tuon näköinen siinä voisi olla naksuttamassa.
Skemat voisi olla leikisti jonkin paperin kulmalla, mutta piirilevyä ei ole varmastikaan enään missään, kun koulussa tein silloin aikoinaan tuon.
Mutta eipä tuossa varmaan mitään erikoista pitäisi olla. powerilinjoihin pölhödiodit, konkka 7805 konkka. Anturi kiinnittyy suoraan. PWM päätetrankut on syytä suojata diodilla moottorin takapotkulta. Puhaltimelle + johto koneesta pienen suoja vastuksen lävitse ja maa trankun emitterille ja kollektorille puhalitimen - johto. Kanta kontrolleriin kiinni. Sitten pari NTC:tä oli johtojen perässä ja mittailin niistä lämpötiloja kopassa.
volatile uint16_t pulssit, vanhat_pulssit;
volatile uint8_t sekunnit;
void init_AVR(){
//Sisääntulo
DDRD &= ~(1<<2);
//ylösveto
PORTD |= (1<<2);
//keskeytysten asetus. INT0 laskevaan reunaan. Laskuri laskemaan aikaa.
//Katso datasheetistä
sei();
}
ISR(INT0_vect){
pulssit++;
}
ISR(TIMER1_COMPA_vect ){
vanhat_pulssit = pulssit;
pulssit = 0;
sekunnit = (sekunnit +1)%60;
}
int main(){
init_avr();
for(;;){
sleep_mode();
if(sekunnit == 0){
laske_ja_laheta();
}
}
}
Ei muuta kuin erilaisia tutoriaaleja lukemaan ja tutustumaan miten tämä tehdään. Sitten suunnittelemaan miten sen pitäisi toimia ja sen jälkeen siitä reunasta vain, kunnes toinen reuna tulee vastaan. Niin maailma valmistuu.
Aloita vaikka piirtämällä tuo minun kertoma kytkentä ja sitten laskemalla paljonko virtoja kulkee eri paikoissa ja etsimään sopivaa alustaa.
Arduino, AVR, tai vaikka picobasic, teensy, launchpad jne. Sen jälkeen kun kehitysalustalla puhallin pyörii niin otat haluamasi työkalun ja suunnittelet kytkennän. Teet levyt juotat, korjaat juotat ja toteat, että nyt tää toimii.
Useimmat palikat saa toimimaan yhdessä. Ikean ledivalot tottelevat TV:n kapulaa kun on tarpeeksi rautaa välissä 