Commodore 64 -moduuli

[size=150]Mikä tämä on?[/size]

Rakensin jo jonkin aikaa sitten Commodore 64 moduulin FLASH-muistilla. Tarkoituksena oli helpottaa konekielisten ohjelmien testaamista oikealla Commodore 64:lla. Tämä versio on pääasiassa prototyyppi, ja kakksversio on jo työn alla. Moduuli on rakennettu yksinkertaisuuden vuoksi vain 8kb ohjelmille, mutta muokkauksella sen saa toimimaan myös 16kb ohjelmille. Muistipiiti on W29C011A. Muistipiiriksi käy periaatteessa mikä tahansa muistipiiri, kunhan nastajärjestys on sama. Moduuliin voi muistipiiristä riippuen tallentaa jopa 32 ohjelmaa. Ohjelma valitaan jumppereilla.

c64moduuli_540.jpg

[size=150]Piirilevyn valmistus[/size]

Piirilevyn valmistus oli projektin vaikein osa. Ensin koitin siirtää piirilevykuviota lasertulostimella. Kyseinen tapa on kuitenkin erittäin vaikea, varsinkin kaksipuolisille levyille. Yritin monta kertaa silitysraudalla ja sen jälkeen pienellä keittolevyllä. Mikään yrityksistä ei tuottanut hyvää lopputulosta. Kun viimeinkin sain siirrettyä kuvan tarpeeksi hyvin, tajusin että sama pitäisi toistaa toiselle puolelle. Siinä vaiheessa luovutin ja tein piirilevyn valotuksella.

Piirilevystä kannattaa tinata reunaliitin, sillä jos se hapettuu niin moduuli toimii huonosti jollei toimi lainkaan.

[size=150]Ohjelmoiminen[/size]

Ohjelmat ovat järjestetty muistipiiriin peräkkäin. Ohjelmoinnin voi suorittaa millä tahansa ohjelmointilaitteella, kunhan käytetty muistipiiri on yhteensopiva. Itse en omista kunnollista ohjelmointilaitetta, joten käytyän 3Comin 3C905B verkkokorttia ja Flashromia http://flashrom.org/. Verkkokorteissahan on perinteisesti PXE-käynnistysohjelma FLASH-muistissa.

Muistipiirin voisi teoriassa ohjelmoida moduulin ollessa kiinni Commodore 64:ssa, mutta useimmat muistipiirit vaativat enemmän osoitenastoja ohjelmointiin kuin moduulissa on kytketty tietokoneeseen. Moduulissa on kuitenkin logiikat /CS, /WE ja /OE signaalien generoimiseen.

[size=150]Parannettavaa seuraavaan versioon[/size]

Seuraavassa versiossa on ainakin seuraavat uudet ominaisuudet:
[]PLCC32-koteloitu FLASH, halvempia ja parempi saatavuus kuin DIP32 koteloisilla muisteilla.[/]
[]Ohjelmapaikan vaihto ohjelmistosta.[/]
[]Valinta 8kb ja 16kb ohjelman välillä ohjelmistosta.[/]

Mahdollisesti moduuliin voisi lisätä paristovarmennetun muistin tosiaikakellon muodossa pistetilastoja varten. Tai oikean sarjaportin ohjelmien siirtämistä varten. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Tammikuussa sitten (toivottavasti) lisää versio 2:sta.
c64cart.pdf (43.4 KB)

Mielenkiintoinen projekti! Vanhana C64-miehenä kiinnostaa kaikki tällaiset projektit.

Odotan innolla päivitystä.