Automaattiset valot pesutiloihin

Olen ajatellut rakentaa pesutiloihin automaattiset valot, jotka syttyvät kulun mukaan. Sauna ja eteinen tulisi myös mukaan systeemiin.
Tämä sivusto herätti kauan unessa olleen uteliaisuuden, joka minulla oli lapsuudessa yli 30v sitten: Sähkö ja mitä sillä voi tehdä.
Langattomuus ja sen tuoma vapaus, tekniikan huima kehitys ja edullisuus on alkanut kiehtoa aina vain enemmän.

*Tarkoitus olisi saada eteisen katossa olevat 5x50w, pesutilojen 8x50w halogen-valot ja saunan 1x60w vaihdettua ledivaloihin, saada ne syttymään ja sammumaan kulun mukaan.
Mitä muuta uskaltaa kokeilla kuin valmiita sarjoja, jotka on todella kallita?
Peukalo ei ole paikoiltaan enkä ole vielä koskaan kieltäytynyt haasteesta, joten teen projektin joka tapauksessa. Tässä vaiheessa vaan on hyvä ottaa asiantuntevaa neuvoa vastaan, eikä kävellä kalliolta mereen osaamista uhkuen. PRKL!
::Nämä sivut on asialliset ja täynnä inspiraation lähteitä, suuri kiitos tästä!

Ei vielä liian wanha:
Boot

Nuo vanhat halogeenithan voi helpoiten vaihtaa suoraan samalla kannalla varustettuihin ledeihin ‚Äď homma onnistuu riippumatta siit√§, ovatko vanhat 12V vai 230V lamppuja. 12 voltin tapauksessa halogeenien virtal√§hteet t√§ytyy my√∂s vaihtaa ledeille sopiviksi.

Samaten helpon tuntuinen ratkaisu automaattiseen sytytykseen ja sammutukseen olisi suoraan vanhan käsikytkimen tilalle vaihdettava liiketunnistinkytkin, joita nykyään käytetään esim. monissa käytävätiloissa.

Jos hommat saa toteutettua yllä mainitulla tavalla, urakka on siinä mielessä mukavan sisäsiisti, ettei tarvitse miettiä lainkaan uusia kaapelivetoja. Suurin haaste on löytää omaa silmää miellyttävä valoteho ja valon väri. Pesuhuoneen tapauksessa kannattaa myös varmistaa, että sinne tulevat lamput kestävät vesihöyryn.

Tietenkin, jos rakentelu muuten kiinnostaa enemmän, tai haluat muuttaa valaistuksen tyyliä vaikkapa enemmän epäsuoraksi, homma saan tehtyä paljon mielenkiintoisemmaksi…:slight_smile: En ole läheskään kaikkia palikoita kokeillut, mutta ruuvipenkissäkin useasti mainittu Dealextreme kauppaa valtavasti erilaisia ledejä ja ledilamppuja sekä virtalähteitä moneen lähtöön. Niiden kanssa pitää vaan varmistaa, että virran rajoitus hoituu oikein.

Saunassa olevaa lamppua voi olla hankala ohjata perinteisellä infrapunatunnistimella, koska saunassa ambientti lämpötila tekee hommasta aika haastavaa. IR-kytkimen sijaan voisi ajatella jotain säänkestävää mikroaalloilla toimivaa läsnäolotunnistinta. Tuollainenkaan mokkula ei varmaan arvosta sitä, että se ruuvataan katon tasalle, joten tutkaamisen toimivuus jossain alempana pitää kokeilla tapauskohtaisesti. Valoautomatiikan voisi saunan tapauksessa hoitaa niinkin, että kytkin seuraa saunan oven avautumista ja liipaisee joka avauskerralla halutun mittaisen ajastimen päälle.

Saunassa ledien lämmönkesto tulee hyvin testattua, joten käyttöiän kannalta varminta lienee pyrkiä asentamaan ledit mahdollisimman matalalle.

Kaikki valot ovat 230V, eikä ole himmentimiä noissa huoneissa.
Saunaan ajattelinkin oven avauksen hoitavan valokatkaisijan roolin.
Katselin [url [vekoy.com/](http://www.vekoy.com/)] eri vaihtoehtoja, ja niitähän riittää. Täytynee käydä kyselemässä paikanpäällä lisää.
Olohuoneessa on himmennin, mutta se taisi mennä rikki. Siinä oli tuuletinlamppu kiinni joka lakkasi toimimasta kerralla, virtaa ei tule lampuille eikä tuularille. Sulake on ehjä, joten joko himmennin tai koko lamppuhässäkkä on sökö.
Olohuoneeseen en ole löytänyt tyylikästä led-lamppua sitten millään. Parempi puoliskohan sen tietty päättää :unamused:
Voisin oikeastaan ottaa kuvia vaihe vaiheelta, näkee sitten missä olisi voinut tehdä toisin tahi paremmin.

ei pidä unohtaa pieniä logiikka ohjaimiakaan tällisissä projekteissa.
esim omron zen http://industrial.omron.fi/fi/products/catalogue/control_components/programmable_relays/zen_10c/default.html
lähinnä vihjeenä :mrgreen:

Joissain himmemtimissä on oma sisäinen lasiputki sulake, kannattaa tarkistaa jos sille on vielä tarvetta.

Tuollainen pieni logiikka olisi kätevä, mutta vaatii luultavasti aika paljon johdotus töitä ja jos kyseessä on vanha uppoasennettu järjestelmä, menee homma luultavasti turhan hankalaksi.

Itse asensin lähiaikoina vessaan lampun jossa oli oma sisään rakennettu tunnistin ajastimella… Eli aika perus kattovalaisin jonka kuvun alla oli tunnistin. Myös nuo kytkimen tilalle asennettavat tunnistimet ovat hyviä ja helppoja käyttää, eivätkä vaadi suuria muutostöitä

Muista pitää mielessä että pesutiloissa sähkölaitteiden suojaus luokitus tulee olla kunnossa (IP44)

Mä olen tehnyt yhden sähkölukkosysteemin tuolla Zenillä, varsin näppärä peli. Viikkokellot, loma-ajat, kesäaika… kaikki on toiminu hienosti eikä oo kertaakaan tarvinnu koskea asennuksen jälkeen. Eikä ohjelmointi laitteen omallakaan näppiksellä ollut mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa. (tikapuukaavio)

Ja vehje oli halvempi kuin tähän tarkoitukseen tarkoitetut vehkeet :stuck_out_tongue:

Oven katkaisijaan kannattaa varmaan etsiä jokin reed-tyyppinen kytkin ettei tarvi sitten mekaanisien katkaisijoiden huoltoa miettiä.

Ja mahdollisesti näillä vois hoitaa itse valon kytkemisen
johdoton.fi/

(löytyy myös ihan suoraan PIR-tunnistimia…)
Tosin noi ei varmaan oo ihan sieltä halvimmasta päästä. Muistelisin että noi kattorasiat on jossain kahenkympin tienoilla, että ei mitään älyttömän kallitakaan.