Tähän viestiketjuun kerätään artikkeliaihetoiveita. Tarkoituksena on, että kuka tahansa voi ehdottaa aiheita ja kuka tahansa voi kirjoittaa niistä.
Kun joku alkaa kirjoittamaan jostain jo toiveena löytyvästä aiheesta, on siitä syytä mainita tässä viestiketjussa. Näin vältytään siltä, että useampi käyttäjä (tai vaikka minä itsekin) kirjoittaisi vahingossa samasta asiasta.
Kun näyttää kiinnostavan niin ei muu auta kun ruveta tekemään. Multa tosin löytyy tällä hetkellä ainoastaan picaxe 14M piirejä, mutta samalla lailla toimii kaikki M-sarjan picaxe piirit. Picaxe piirejä on myös X-sarjaa mitkä on tehokkaampia. Teen aluksi tuolle M-sarjalle artikkelin ja ehkä myöhemmin X-sarjalle.
Edit:
Tuohon skooppiin pitäs löytyy esimerkki tolle kortille ja analysaattori on olemassa open source projektina Spartan 3:lle. Pitäs kattoo miten tuota joutuu muokkaan noita.
Edit2:
Tuossa Spartan 3 tehty logiikka analysaattori. sump.org/projects/analyzer/
Tätäkin tais olla 50-100e joissain nettikaupoissa.
Näköjään nuo on käyttänyt X3S1000-4 piiriä eli ei varmaan mahu noille mun omille korteille
FPGA-toteutukset kuulostavat erittäin mielenkiintoisilta. En ole itsekään niihin vielä ehtinyt pahemmin perehtyä. Myös AVRStudio-opas tulisi varmasti tarpeeseen useille lukijoille. Itse en sitä juurikaan käytä, koska hoitelen kaikki hommat Linuxilla. Tämän takia ei ole itselläkään opasta tullut vielä ainakaan tehtyä…
FPGA-maailmaan tutustuville voisi olla kova sana juurikin FPGA-tutoriaali, jossa käytäisiin läpi mikä oikein on homman nimi, millaisia helppoja kehitysalustoja on olemassa ja tehtäisiin jokin yksinkertainen laite (ledivilkku tms.).
Itsekkin olisin sillä kannalla, että AVR Studio 4 + WIN AVR olis varmaan alkajaisiksi mistä kannattas alottaa.
Tuossa CPLD / FPGA hommissa on aika rajoittunut tuo käyttösektori ja noi ei oo mitään halpoja laitteita. Olikahan noi 2 korttia yht. 350 - 400e. Noilla oli alunperin tarkoitus tehdä S/P-Diff mikseri PCM datalle. Toi projekti kuitenkin jäi, kun hommasin uuden äänikortin, jossa S/P-Diff inputti.
FPGA käyttö alueesta vois sen verran sanoo, että erikois logiikka, jokin yksinkertainen tai monimutkanen laskutoimitus, joka pitää suorittaa nopeasti stramattavalle datalle esim. Datan kapturointi, datan muokkaus. Esim jos tarvitaan paljon kerolaskuja tietylle datalle ja prossa ei ehdi laskea datalle tarvittavia lastutoimituksia (esim FFT tai filtterit), niin sitten kannattaa katella onko FPGA:lla mahdollista tehdä operaatiota.
CPLD voisi käyttää esim. AD datalinjojen muksaukseen esim. ATmega 128:lle ja samalle tehä Chip select linjat väylässä oleville laitteille. Samalla voidana tehdä myös status ledi outputit suoraan muistissa olevaan osoitteeseen. CPLD piirit on paljon halvempia mitä FPGA piirit, mutta ovat kooltaan paljon FPGA piirejä pienempiä ja rajoittuneempia.
Edit:
Tuolla on muutamia valmiita IP lohkoja FPGA:lle opencores.org/
Näköjään tuo sivusto kuormituksen alla, että se ei latautunut.
Tänään tuli ikävä yllätys, kun aloin asentaa uudelle koneelle picaxen ohjelmistoympäristöä. Virustorjuntani väitti että cd-levyllä on virus eikä ohjelmaa voi asentaa. Joten en ottanut riskiä asentaa loppuun ja tarkisti koneen eipä onneksi tullut koneeseen asti. Eipä taida tulla tehtyä picaxe piireistä artikkelia, pitää keksiä jotain muut.
Itseä kiinostaisi lueskella ARM-kontrolleihin ja AVR liittyvät artikkelit. Jos on innokkaita niin tekemään vaan.
Tänään illemmalla julkaisen “Vähän VirtualBoxia ja QT:n perusteet” artikkelin kunhan saa videot editoitua, uploadattua ja artikkelin valmiiksi. Onko tietoa mistä löytäisi hyvän ladattavan version BBS:n editorista (BBcode) niin voisi välissä tallentaa artikkelin ja saada esikatselun?
Edit: Ainakin KyrSoftin Bbed vaikuttaa lupaavalta lyhyen kokeilun jälkeen.
Näin mikrokontrolleiden maailmasta kiinnostuneena aloittelijana, minua kiinnostaisi lukea testi tai esittely GHI Electronicsin FEZ Domino mikrokontrollerista: ghielectronics.com/catalog/product/133
Olisi hienoa jos joku selvittäisi avr-mikrokontrollereiden ominaisuustermistön. Lyhyt sanallinen kuvaus ominaisuuksista ja niiden tavallisimmat käyttötarkoitukset (näkökulmana voisi olla tyypillisimpien sovelluskohteiden, kuten lcd-näyttöjen ja sähkömoottorien ohjattavuuden vaatimukset kontrollerilta). Kun aloittelijana yrittää valita sopivaa kontrolleria on aika hukassa, kun ei tiedä mitä milläkin pystyy tekemään ja mitä ominaisuuksia olisi hyvä painottaa missäkin projektissa. Googlettaa voi aina, mutta kun sekä ominaisuuksia, että erilaisia kontrollereita on miljoona erilaista, usein jo unohtaa mitä oli tekemässä. Selvitykseen voisi ottaa pohjaksi atmelin kotisivuilla listatut ominaisuudet jos joku viitsii hommaan ryhtyä atmel.com/dyn/products/param … ily_id=760
Verilog HDL -syntetisointi Icarus verilogilla. Muutkin softat, mielellään ilmaisia ja pyörii linuxissa, toki kelpaavat, jos jollain on tietoa!
Verilogilla on vissiin tarkoitus suunnitella integroituja piirejä (fpga?), mutta itse haluaisin käyttää tuota veriloggia makrotason suunnittelussa siten, että saisin siitä jotenkin pihalle logiikkapiirikaavion, jonka mukaan voisin sitten suunnitella piirilevyn käyttäen erillisiä logiikkaporttipiirejä. Kertokaa joku onko moinen edes mahdollista.
Tuohon synteesin jälkeiseen malliin. Tämä on usein toteutettu AND, OR, NOT ja D-kiikuilla eli tuosta ei kovin helposti saa pihalle kytkentää, joka tehtäisiin muilla kuin perus piireillä eli mitään enemmän tekeviä 74 sarjalaisia ei saa helposti käyttöön.
Jos haluaa käyttää 74 sarjalaisia missä on enemmän älyä, niin ne joutuu koodaamaan komponenttina. ja ottamaan lohkotason toteutuksena ulos, milloin jokainen komponentti tulostuu “schemaan”.
Muistaakseni Altera ja Xilinx on ruvennut tarjoamaan ilmaisia linux versioitakin työkaluistaan “web versio”.