Arduino-shieldit

Ehkä tämäkin kysymys kuuluisi aloitelijat osioon,mutta laitoin sen sen nyt tähän.Eli olen arduinojen
kanssa touhunnut "jo tovin"ja muuten kaikki on mennyt ihan ok.Mutta nyt on ruvennut kiinnostamaan nämä arduinoshield jutut eli tarkemmin ethernet ja Xbee shield (antenni=langaton) .Eli näistä jos olisi laittaa vaikka tuonne oppaat osioon jotain jutun tynkää,että edes alkuun pääsisi.

Mikäli tarkoitit, että jos voisin kirjoittaa aiheesta oppaan, niin ehkä viesti olisi sopinut sitten palauteosioon parhaiten :wink:

Noh, joka tapauksessa itselläni ei ole toistaiseksi juuri kokemusta valmiista shieldeistä, joilla saa erilaisia lisäominaisuuksia. Saattaa olla kuitenkin, että jossain vaiheessa voisin niidenkin kanssa värkätä vaikkapa juuri oppaan kirjoituksen kannalta.

Tällä hetkellä kannattaa siis yrittää poimia tietoa Arduinon (ilmeisesti Duemilanove tai Uno?) eri lisäosista muualta internetistä tai odotella, että joku muu foorumin lukija kertoo kokemuksiaan esim. tässä viestiketjussa.

EDIT: Muokkasin viestiketjun otsikon muodosta “Arduino” muotoon “Arduino-shieldit”.

Opas olisi “lottovoitto”.Itse kuulun jo siihen ikä luokkaan,ettei englanti käänny kuin sanakirjan avulla,mutta eipä mitiä.Niin se vain maailma menee eteenpäin,ettei oikein perässä tahdo pysyä. :slight_smile:
(Suomenkieli on paras kieli meille suomalaisille.)

Koitan kyllä tehdä artikkeleita sitä mukaa kuin aikaa riittää.

Hmm, olisikohan esimerkiksi Googlen kääntäjästä apua ensihätään? Osaa kääntää jotenkuten englannista hoonosuomeen. Kannattaa kokeilla: translate.google.com/

Tässä esim. Arduinon tutorials-sivusto Googlen voimin käännettynä.

Ja vielä:Robomaa ja paeae saa näitä arduinoja lisävempeleineen suomesta kuin esim:LaunchPad
…??? :question:

Joo… tuttu on! :mrgreen:

Mutta täytyy kyllä sanoa,että helvetin hyvät sivut olet perustanut.vastaus tulee sillä sekunnilla.
hattua nostan. :open_mouth:

Mukava, jos sivustosta on ollut apua :stuck_out_tongue:

Moi. Itse sain Xbee shieldit toissapäivänä postista (Paeae)… Arduinoon shieldi ja mini-usb pohja + 2Xbee piiriä. Eilen sain nopean ohjelman tehtyä Arduinon ja koneen välille millä ohjaan askelmoottoria. Sinällään Xbee vehkeiken conffaus ei ollut ongelma, KUN VAIN LÖYSI SEN YHDEN PIENEN JUTUN parin tunnin ihmettelyn jälkeen, mikä esti homman toimintaa. Konffaus kävi helpoiten X-Ctu ohjelman avulla, http://www.digi.com/support/productdetl.jsp?pid=3352&osvid=57&s=316&tp=5&tp2=0, joka onkin siihen tarkoitettu. Tämä ohje lopulta selvensi kuinka homma hoitui http://www.embedded.arch.ethz.ch/xbee-setup.pdf (ensin taistelin toisen ohjeen kanssa missä ei kerrottu että toinen Xbee pitää conffata Routeriksi ja toinen Coordinatoriksi).

Lyhyesti conffauksesta… Asetusten tekeminen tapahtui mini-usb pohjan avulla molempiin Xbee piireihin. Kun paketin kytkee koneeseen, siitä tulee usb-sarjaportti (Laitehallinnasta portin numero), olettaen että ajurit ovat kunnossa… jos ei ole niin kone luultavasti rupeaa valittamaan, ajurit taitavat löytyä samalta sivulta mistä löytyy X-ctu ohjelma. Noh sitten vain avataan X-Ctu ohjelma ja otetaan ensimmäinen PC Settings välilehti. Valitaan oikea portti, tarkastetaan nopeus asetukset (luultavasti baudi on 9600 alussa) ja painetaan Test / Query. Ohjelma koittaa ottaa Xbee piiriisi yhteyden ja jos kaikki on oikein niin homman pitäisi suoriutua mutkitta… itselläni oli nolo moka kun xbee piiri oli väärinpäin mini-usb pohjalla :smiley: :smiley: tulipahan huomattua että se kestää senkin… nonii testi meni siis läpi. seuraavaksi otetaan Modem Configuration välilehti jonne tehdään kaikki parametrointi. Homma alkaa parametrien lukemisella painamalla Read. Hetken päästä ohjelma tulostaa listan parametreistä. Itse en muuttanut muuta kui Networking & Security kansiosta ID-PAN ID:n, jottei naapuri pääsisi suoraan kiinni tiedon siirtooni. Toinen minkä tein oli Serial Interfacing kansiosta BD - Interface Data Rate eli yhteysnopeus, 4 - 19200. Nämä kaksi parametria pitää tehdä molempiin jotta yhteys olisi mahdollinen (ja arduinoon tietysti Serial.beging(19200):wink: JA SITTEN SE TÄRKEIN. Toiseen “masteriin” valitaan Function Set laatikosta “ZNet 2.5 Coordinator AT” ja toiseen “slaveen” taas “ZNet 2.5 Router”. Näin Xbee piirit ymmärtävät toisiaan hieman paremmin. Kun nämä 3 asiaa on muutettu parametreistä, on aika ladata ne piiriin. Se tapahtuu yksinkertaisesti painamalla Write nappia. Itselläni taisi käydä joku kämmi siinä latauksessa mutta meni vähintäänkin toisella yrittämisellä sisään. Lopuksi kannattaa vielä koittaa yhteystestiä kuten alussa tehtiin, paitsi pitää muistaa asettaa nopeudeksi se 19200.

Tämän pitäisi riittää ja näin itse sain toimivan yhteyden aikaan. Ainut asia mikä pitää muistaa niin Arduino-Xbee-shieldissä pitää “jumpperit” siirtää USB asentoon kun ladataan ohjelmaa tietokoneelta (itse revin shieldin kokonaan pois kun tuntui aiheuttavan ongelmia) ja kun käytetään verkkoa laitetaan “jumpperit” xbee asentoon.

Nyt on paljon tekstiä… ehkä vielä nopea testaus ohjelma. Arduinoon ladataan valmis esimerkki (Examples->Communication->PhysicalPixel) jolla ohjataan levyllä olevaa lediä sarjaportin kautta lähettämällä porttiin joko H(päälle) tai L(pois). Kun ohjelma on ladattu, laitetaan jumpperit tai xbee shieldi paikoilleen ja kytketään virta arduinoon (itse varmistin laittamalla toiseen tietokoneeseen kiinni) ja kytketään usb pohjalla oleva xbee koneeseen. Avataan X-Ctu ohjelma, tarkistetaan yhteys Xbee piiriin ja avataan Terminaali välilehti. Jos kaikki on niinkuin pitäisi, kirjoittamalla H ja L vuorotellen, pitäisi arduino piirissä ledin syttyä ja sammua.

Toivottavasti tästä oli nyt jotain hyötyä… itsekin tosiaan aloittelen näiden Xbee mokkuloiden kanssa. Arduinon kanssa tapellut vajaan vuoden ja sitä ennen Picaxen piireillä(todella yksinkertainen ohjelmointi ja yllättävän monipuolisia monenlaisia HALPOJ piirejä)

Vastaan ja kokeilen mielelläni jos on lisää kysyttävää… Tästä voisi tietysti tehdä myös jonkinlaisen kunnollisen oppaan kuvilla jopa…??

…Pittääpä ihan tulostaa ja lukea ihan ajatuksen kanssa…Kiitoksia.
(Niin…suomenkielinen ja kuvitettu opas…oispa niitä aina saatavilla. :confused: )

Vielä niistä jumppereista arduinon xbee shieldissä…

Eli kun ne ovat Xbee asennossa, tiedon siirto tapahtuu xbee:n ja arduinon välillä, myös usb liittimestä on mahdollista lukea mikrokontrollerin kirjoittamaa dataa, mutta tietokoneelta kirjoittaminen ei toimi.

Ja kun jumpperit ovat USB asennossa, voi tietokoneella olla suoraan yhteydessä Xbee piiriin, mutta HUOM silloin pitää ottaa mikrokontrolleri irti.
http://arduino.cc/en/Main/ArduinoXbeeShield

Joo…kiitosta vaan edelleen neuvoista.Ihmettelinkin,kun googlettamalla etsin tietoa,niin jossakin käskettiin irrottamaan mikro pois ja taas toisaalla se sai olla paikallaan.
Vielä olisi tuo arduino ethernetshield ,