Arduino-pohjainen "tehomittari"

Terve,

Ajatuksena oli siis rakentaa polkupy√∂r√§n traineriin (ks. google ‚Äúbicycle trainer‚ÄĚ) ‚Äútehomittari‚ÄĚ. Heittomerkeiss√§ siksi ett√§ todellinen mittaussuure olisi takarenkaan py√∂rimisnopeus, josta sitten mikrokontrollerissa laskettaisiin teho tuon trainerin valmistajan m√§√§ritt√§m√§n yht√§l√∂n (P = (5.244820) * S + (0.01968) * S3) perusteella.

Eli tarkoituksena olisi siis:

  • mitata takarenkaan py√∂rimisnopeus
  • laskea t√§m√§ perusteella teho
  • n√§ytt√§√§ lcd-n√§ytt√∂ll√§ harjoituksen teho, nopeus, trippi-aika ja -matka
  • mittarissa pit√§isi olla ainakin ‚Äústart/stop‚ÄĚ ja ‚Äúreset‚ÄĚ -napit joilla harjoitus voidaan aloittaa lopettaa ja edelliset tulokset resetoida uuden harjoituksen alussa
  • lis√§ksi harjoituksen tulokset pit√§isi pysty√§ tallessa laitteessa ja niit√§ pit√§isi pysty√§ selailemaan my√∂hemmin

Eli siis minkäköhänlaisella laitteistolla ylläolevaan hommaan pitäisi lähteä; millaisella anturilla pyörimisnopeuden saa mitattua, entä onko arduino lankuissa lcd-näyttöjä vai kannattaisiko tämä olla erillinen. Entäs tehonsyöttö, toimisiko patterilla vai tarvitseeko verkkovirtaa?

Täällä on aikaisemmin tullut samantapainen kysymys antureista, muistelisin että joko valoportilla tai hall-anturilla ja magneetilla voisi toteuttaa. Anturilla siis mitataan kierrosten aika, ja koska renkaan ympärysmitta on vakio niin nopeuden voi laskea helposti. (ts. anturin yksi pulssi = yhden renkaan matka, ja mikrokontrollerin laskurista pulssien välinen aika.)

Varsinaisesti arduinosta minulla ei ole kokemusta tai tietoa, mutta picillä ja flowcodella olen koulussa opiskellessani tehnyt samanlaisen harjoitustehtävän, mitattava suure oli tosin lämpötila. Siinä AD-konvertterilta luettiin lämpötilan arvo 0-256, joka sitten tallennettiin PICissä olevaan eeprom-muistiin ja sopivan kertoimen jälkeen näytettiin LCD:llä. LCD oli kaksirivinen, jolloin vanhoja tuloksia pystyi selaamaan kahdella näppäimellä samaan aikaan kuin nykyinen lämpötila näytettiin.

Periaatteessa siis samat ominaisuudet tarvitset piiriltäsi kuin tuossa (vähintään), ihmisen ymmärtämän datan näyttäminen LCD:llä anturin tietojen perusteella on sitten vain koodia.

Uskoisin, että Hall-anturi olisi tähän paras vaihtoehto. Toinen toimiva mahdollisuus on käyttää esimerkiksi polkupyörämittareista löytyvää tunnistinta, joka aktivoidaan tietysti pinnaan kiinnitettävällä magneetilla. Nämä eivät taida toimia samoin kuin Hall-anturit, sillä muistaakseni niistä kuuluu pieni napsaus, kun magneettikenttä kasvaa tarpeeksi suureksi (mekaaninen kytkin siis varmaankin?).

Mikäli mitään elektroniikkaa ei vielä löydy, niin ehkäpä jokin näistä olisi hyvä lähtökohta:

cgi.ebay.com/ARDUINO-MEGA-ATMEGA … 1e5e75a52e

cgi.ebay.com/Arduino-Starter-Kit … 41526b9817

cgi.ebay.com/Arduino-Mega-ATmega … 3f008470a9

Offtopic: Olen itsekin miettinyt bicycle trainerin hankintaa maantiepyörälle, mikä olisi edullinen ja hyvä vaihtoehto? :smiley:

Toi polkupyörän anturi toimii kuten lasiputkinen reed kytkin.

Tuo ARDUINO MEGA ATMEGA1280 128x64 Graphic LCD Starter Kit on varmaan hyvä lähtökohta projektiin. Täytyypä pistää tilaukseen. Anturin voisi varmaan napata jostain halvasta pyöränmittarista.

Kurt Kinetic Road Machine itsell√§. Kelpo peli, itsell√§ ei tosin kokemuista muista merkeist√§ (tacx jne.). Saksastahan noita saa ‚Äúhalvalla‚ÄĚ.

Täytyypä harkita tuollaisen hankintaa. Osaatko vinkata edullisia ja luotettavia polkupyöräputiikkeja Saksasta?

Kerrohan täällä sitten kuinka rakentelu etenee, kunhan saat rakennuskamat kasaan ja projektin aluilleen! :wink:

Bebekistä kattomalla ainankin löytyy 3 eri kokoa reediä joten tarvi välttämättä alkaa koko mittaria osteleen, tuonhan voi sit vaikka laittaa jonkunlaisen putken sisään suojaan…ym

http://www.bebek.fi/kauppa/tuotteet.php?tuoteryhma_id=44

Esim. tuolta

profirad.de/kinetic-road-mac … 14375.html

Nonni, nyt on ARDUINO MEGA ATMEGA1280 128x64 Graphic LCD Starter Kit saapunut ja ensimmäiset tyypit siitä otettu. Hyvin toimi itse laite ja lcd, vaikkakin usb-yhteys takkusi rankasti (win7:ssa).

Seuraavaksi metsästämään loppuja osia (anturi, kotelo, muutama painonappi, jne…) ja koodinpätkää spekuloimaan…

Sehän saapui pikaisesti. Hong Kongistako oli peräisin?

Saattaa muuten noiden reed-kytkimien kanssa tulla debouncing-ongelmia (ovat toki selvitettävissä softalla).

Honkkarista honkkarista juu.

Offtopikki jatkuu:

Hankin itse pihinä miehenä Bilteman vastaavan: lauri.jamsa.me/pic/trainer.jpg

Hyvin tuntuu toimivan, eikä ole kovaääninenkään loppuunajetulla erittäin sileällä maantiekumilla ajettaessa. Vastusta pystyy säätämään pyörän tankoon tulevalla 6-portaisella säätimellä jne.