Arduino keskuslämmityksen ohjaus

Moi

Tuossa kokeeksi hommasin Arduino (Duemilanove) alustan ja pähkäillyt mitä sillä tekisi. Muutamia helppoja kytkentöjä lähinnä valmiilla ohjelmalla testaillut. Moottorien ynm. ohjailua. Juolahti sitten mieleen että tuostahan voisi olla ohjaamaan pannuhuoneen vesipatterilinjan kolmitie venttiiliä, joka nytten on käsiohjauksella, alkuperäisen ja epäpätevän systeemin hajottua.

Eli riittäsis ihan simppeli tarkkailu anturilla lähtevään linjaan, jota arduino haistelis ja säätäs moottorin välityksellä kolmitieventtiiliä. Esim pysymään lämmön tarkasti 60 asteessa. tuon moottorin ja venttiilin välitys onnistuu ihan helposti, mutta tuo arduinon ohjelmoiminen on ihan hakusessa vielä. Siihen siis lähinnä kaipailisin apuja ja tietty esim noihin antureihin et millainen kannattaa hankkia? Lisäksi tietysti mieleen juolahtaisi jotta jonkinlainen lämpötilan näyttö olisi kovasana ja siihen pari nappia joilla sais määrittää/säätää lämmön ylös alas. Ehkäpä jopa sisä/ulkolämmön haistelukin?

Hommasin tuossa semmoisen ‚Äúvahvan‚ÄĚ servomoottorinkin (olevinaan 13kg v√§√§nto√§) ja sit√§ hieman testaillut. Pit√§sis riitt√§√§ mainiosti venttiilille joka on tosi kevyt liikkeinen. T√§lle rakennan nyt ensin sen pedin siihen venttiiliin ja rakennan sopivan ohjauskotelon jo valmiiksi. Laittelen kuvia projektista niin valkenee paremmin mit√§ yrit√§n rakentaa.

Vinkkejä ja tietoa asiasta saa toki laittaa jos jollekkin sattunut esim vastaan vastaavia virittelyjä!

Mut palailen tosiaan kuvien kera kuhan saan asian alulle!

edit: pikasöherrys siis ideasta mitä ohjataan:

Mikähan lämpöanturi olisi sopiva arduinon kaveriksi? Sais olla välille 20-100 astetta mittaava. Varmaan onnistuisi sovellus ihan jollekkin pic 16FXX, mutta hinta ei karkaa vielä liikaa vaikka yhden arduinon uhraisikin. Tulevaisutta varten vielä optiot olisi lähes rajattomat. Kaupallinen sovellus kun maksaa 400 eurosta aina päälle tonniin :slight_smile:

Koodissa nyt varmaanpitää ainakin ottaa huomioon ettei lämpöä säädellä joka sekuntti vaan esim mittaus aina puolen-/ tunnin välein. Eli varmaan jotkin rajarvot esim 5 asteen heitolla.

Tänään sopivasti alkaa iltavuoro niin kerkeää hieman paneutumaan asiaan

Kaupallisissa sovelluksissahan käytössä on myös ulkolämpötilan mittaus. Eli patteriverkoston menoveden lämpötilaa säädetään ulkolämpötilan mukaisesti kompensoidun säätökäyrän mukaisesti. Eli mitä kylmempi keli sitä lämpimämpää vettä ajetaan patteriverkostoon.

Ensimmäisenä tuohon säätämiseen tulisi mieleen PI/PID-säädin. Näyttäisi vielä löytyvän arduinolle valmis kirjasto: http://www.arduino.cc/playground/Code/PIDLibrary Itse en ole ko. kirjastoa käyttänyt ollenkaan, viisaammat kertokoon lisää.

Lämpötilan käyrää voi matkia esim ouman säätimen ohjekirjasta.
http://www.ouman.fi/files/kayttoohjeet/oumaneh80kaytto-ohje.pdf


esim. patteri lämmitys  

ulkolämpötila      menovesi
20           20
0           37
-10          44
-20          50