Aloittelijaystävälliset ohjeet oman serverin käytölle/alotukselle?

Moro. Phoittelen heti alkajaisiksi, että en ole mikään ihmeellinen IT käyttäjä, mutta intoa/mielenkiintoa piisaa relusti enemmän, kuin oikeasti taitoa…

Eli onko tuohon saatavilla jotain rautalankamallia, että saisi käytettyä tuota omaa serveriä lähettämään tuota dataa tiheämmin? Ettei tarvitsisi ensinnäkään vaivata tteidän servereitä ja toiseksi, että saisi tuon datan lähetettyä tiheämmällä aikavälillä? (tarkoitan tässä nyt esim minuutin väliä)

Jotain lueskelin, että tuo uudempi MQTT serveri saattaisi olla ratkaisu tähän, mutta tosiaan itselläni kun on melko huono osaaminen muuten kaikessa serveritouhuissa, niin en oikein osaa sanoa, että mistä edes pitäisi alottaa :smiley:

Eli HTTP tai MQTT serverin jos saisi itselleni pystyyn, niin onko siihen jotain simppeliä ohjeistusta? Itselläni pyörii winukka 10 kone esim discord serverinä ja löytyy myös rasperry pi 2,3 ja 4 sekä ubiquitin edgerouterx reitittimenä, jos tällaset infot auttaa etenemään :slight_smile:

Pahoittelen tyhmiä kysymyksiä, mutta koittakaa kestää :smiley:

Joku ubuntu-distro johonkin raspiin, msquitto sinne MQTT-brokeriksi ja pieni python-scripti subscribaamaan ja tallettamaan influxdb:n noiden adaptereiden lähettämät ilmoitukset. Grafana sitten käyttöliittymäksi näyttämään arvoja.

1 Like

Saatko noita raspeja buuttaamaan usb-asemalta? Itsellä oli 3 ja siihen muistaakseni ainakin sai enabloitua. eBaysta käytetty 32gt m.2 ssd ja usb-kotelo kaveriksi ja sai valmiin paketin parilla kympillä.

Sd-kortti lahoaa ennemmin tai myöhemmin jos jatkuvasti kirjoitetaan dataa. Itellä meni homeassistantin kanssa kolme ennen kuin totesin että tarttis tehdä vähän fiksummin. SSD:n kanssa olikin vaivatonta elämää kunnes vaihdoin NUCin palvelinkoneeksi noille.

Kiitokset vastauksista. Tosiaan tuo Fuugan vastaus ei ihan mene minun kategoriassa aloittelijaystävälliseksi vastaukseksi :smiley: Jolloin melkein hain plug and play tyylistä ratkasua. Ehkä tarvitsisi siis enemmän perehtyä asiaan jos jaksais noiden raspien kanssa pyöriä.

Ja peltsippi: Mulla tosiaan on ihan winkkarikone tuolla serverinä, niin sitä kautta varmaan olisi fiksuinta rakentaa, ettei tarvi erikseen raspille kattella tuollasta erillistä SSD:tä. (Raspi 4:lle ainakin oli saatavilla edukkaasti sellanen usb väylään laitettava SSD moduuli (silloin käytössä 2,5" SSD) et toki mieluummin käyttäisin tuota win 10 palvelimena, jos se taipuu siihen näppärästi. (Vai pitäisikö siellä olla joku ubuntu distro sisällä?)

google translate says:

Moro. I’m just starting out that I’m not a wonderful IT user, but enthusiasm / interest suffocates more than really skill…

So is there any wire model available for that to get that dedicated server used to send that data more often? Wouldn’t you have to bother with your servers first and secondly to get that data sent over a more frequent period of time? (I mean here for a minute now, for example)

I read something that newer MQTT server might be the solution to this, but really to myself when I have pretty bad skills in all the server hassles by the way, I can’t really know where to even start: :smiley:

That is, if I could get an HTTP or MQTT server for myself, then is there some simple instructions for it? I myself run a MSwindows 10 machine, for example as a discord server and you can also find raspberry pi 2,3 and 4 and ubiquit as an edgerouterx router, if such info helps to move forward.

fugue replied:
Someone Ubuntu distro to some rasp, msquitto there as an MQTT broker and a small python script to subscriber and store the notifications sent by those adapters of influxdb. Grafana then becomes the interface to display the values.

peltsippi added:
Can you get those rasps to boot from a usb drive? I had 3 myself and to remember it at least got enabled. I used a 32gt m.2 ssd and usb case from eBay as a friend and got the finished package in a couple of dozen.

The Sd card will sooner or later die if data is continuously written. Itella went with a homestea dist three before I found that I grabbed to do a little smarter. There was an effortless life with the SSD until I switched the NUC to a server for those.

riv3r replied

Thanks for the answers. Sure, that Fuuga answer doesn’t quite go in my category as a beginner-friendly answer: :smiley: That’s when I almost looked for a plug and play style solution. So maybe you would need to get more familiar with it if you could handle those rasps.

And tinplate: I really have a wink machine there as a server, so it would probably be the smartest to build through it, so that there is no need for the rasp to cover a separate SSD separately from that time. (At least there was a successful SSD module available for Raspi 4 on the usb bus (then 2.5 "SSD in use)) Of course you wouldn’t prefer to use that win 10 server if it fits neatly. (Or should there be someone inside the Ubuntu distro?)

There are some obvious errors in the translation and it you let me know I’ll edit this post to correct them.

Mitään täysin aloittelijaystävällistä ei valitettavasti taida olla.

Helpointa varmaankin olisi pistää koneelle python bluetooth + bleson (GitHub - TheCellule/python-bleson: Python Bluetooth LE Module) ympäristö pystyyn ja tehdä jotain tuon pohjalta kun sen ainakin pitäisi olla win10 yhteensopiva:
GitHub - ttu/ruuvitag-sensor: Python library for communicating with RuuviTag BLE Sensor Beacon and for decoding sensor data from broadcasted data

Ja sit influxdb -tietokanta pystyyn. Sit alkaakin se vaikein osuus: nuo molemmat pitäisi saada jotenkin yhdistettyä. Eli vaatii koodaamista. Mitään valmista ratkaisua tuskin löytyy.

Moro,

Juu. niin mä vähän pelkäsinkin :smiley:

Mutta siis tähän vielä tarkentava kysymys, eli siis nää ohjeet, mitä oot laittanut tuonne, niin tarkottaa sitä, että noi anturit itessään kytkettäisiin tuohon serveriin kiinni ja sitä kautta se data haettaisiin ja ammuttaisiin nettiin?

Eli siis jos alotukseen sen verran selvennystä, että minulla on tuo RUUVI GATEWAY ja sitä haluan käyttää siis datan keräämiseen ja lähettämiseen. Mutta siis sen haluaisin käyttävän vain tuota minun omaa serveriäni “tukikohtana” viimeistään sen jälkeen, kun tuo ruuvin cloud sync muuttuu 10 minuutin päivitysvälille.

Aa aivan, sori jäi huomaamatta tuolla ylänurkassa viestin osio. Eli mun ohjeet voi sivuuttaa täysin.

Tuo mainittu MQTT-brokeri näyttäisi löytyvän myös windowsille: Download | Eclipse Mosquitto

Muuten en valitettavasti osaa auttaa.

Ruuvitagin voi sijoittaa aika vapaasti, mutta omalla kokemuksellani teräsbetonitalon toiselta puolelta parkkipaikalta se tägi ei tänne mun asuntooni kuulu.

Raspberryn ainoa hyöty kotikäytössä mitä saan päähäni verrattuna pc:hen on, että raspissa on sisäänrakennettu bluetooth, mikä pöytäkoneista puuttuu. Bluetoothilla tietokone siis lukee tägiä, kuten puhelinkin.

Ite lueskelin englanninkielisiä keskusteluita, ja usein toistui väite että influxdb:n ajaminen voi tappaa raspin sd-kortin parissa kuukaudessa. Tästä johtuen viritin itse raspin vain lukemaan bluetoothia, ja lähettää datan pöytäkoneelle missä influxdb kuuntelee.

Moi,

Kaikkien yksinkertaisin tapa on käyttää valmista imagea, joka löytyy tuolta → https://ruuvi.com/setting-up-raspberry-pi-as-a-ruuvi-gateway/

Tuossa Rasbian pohjaisessa imagessa, on valmiiksi konffattuna RuuviCollector, Influxdb ja Grafana.

Tägiltä BLE:llä lähetetyn datan survoo Influx kantaan RuuviCollector, Grafana hämmästelee Influxdb:stä löytynyttä dataa ja tekee siitä käppyröitä.

Käyttäjän “pi” kotihakemistossa on RuuviCollector hakemisto, jossa on “ruuvi-names.properties” tiedosto, jossa voi määritellä nimet RuuviTageille, sen sijaan että yrittää muistella ulkoa mikä heksadesimaali oli mikäkin tägi.

@tambu @ejk

Kiitos näistä, mutta nämäkään ei liity minun tilanteeseen/onglemaan.

Eli kuten ylläkin mainittuna, niin minulla on jo tuo ruuvi gateway hoitamassa tuota GATEWAY hommaa. ja tällä hetkellä kaikki toimii juuri niinkun pitääkin. Mutta käsittääkseni tuo GATEWAY puskee sen datan tällä hetkelle ruuvin pilvipalvelimelle ja sieltä puhelimeeni.

Ja vuonna 2022 tuo aikaväli kuulemma pienenee 10 minuutin jaksoihin. Jolloin haluaisin alkaa käyttämään omaa serveriäni tuona “pilvipalveluna” jotta saisin edelleen tuon minuutin välein datan kulkemaan SEKÄ säästäisin taasen ruuvin pilvipalveluita muiden käyttöön :slight_smile:

Toivottavasti tämä avaa vähän paremmin.

Ilmeisesti ymmärsin väärin.

Itselläni on kaksi ruuviberry image:sta tehtyä Raspberry Pi 3:sta, jotka ovat keränneet mittausdataa kotonani oleviin influxdb tietokantoihin, parin vuoden ajan. Näillä ei ole mitään tekemistä, pl.suurin piirtein sama toiminnallisuus, Ruuvi Gatewayn kanssa.

Ruuvi Collector lähettää datan http yhteyden yli influxdb tietokantaan.
Se miten Ruuvi Gatewayn saa lähettämään datan http:llä tai mqtt:llä esim. influxdb:hen on minulle mysteeri.

1 Like

On vähän offtopicia, mutta juu kortit tahtovat lahota. Kiitos firman, mulla on Azuren Developer-subscription, jossa pyörii joku B2ms virtuaalikone, jossa broker, subscriber-scripti, influx ja grafana pyörivät.

Kortin leviämistä voi ehkäistä USB-levyllä, jonne kaikki levyintensiivinen toimintaa voidaan ohjata.

Tätä ei taideta missään mainita suoraan: Onko niin että Ruuvin pilvipalvelu ja datan lähetys omalle MQTT:lle ei voi olla yhtäaikaa päällä?

En tiedä, mutta itse siis hakusessa tietenkin vaan toinen. Eli voisin kyllä laittaa oman MQTT brokerin omalle servulle, jos siihen löytyy simppelit ohjeet :smiley:

1 Like

Tällä hetkellä nämä eivät voi olla yhtä aikaa päällä, lisäämme mahdollisuuden lähettää molempiin yhtä aikaa seuraavassa firmware-päivityksessä marraskuun aikana.

Kuitenkin lähettäminen on mahdollista vain yhteen HTTP- ja MQTT-palveluun kerrallaan

2 Likes

Hienoa.

Toinen vaihtoehto olisi julkinen API Ruuvin pilveen, onko tämmöistä suunnitteilla?

API on julkinen jo nyt, dokumentaatio on saatavilla osoitteessa User API - docs.

Huomaathan että APIa koskevat Ruuvi Cloud -tilauksen rajoitteet antureiden lukumäärän, tallennustiheyden ja tallennusajan suhteen. Tällä hetkellä kaikki luodut tilit saavat automaattisesti Pro-tason.

DOS-suojauksemme voi sulkea pääsyn APIin jos sitä pollataan liian tiuhaan, tällä hetkellä on turvallista lähettää yksi kysely minuutissa.

Vaikka API on julkinen, voimme muokata sitä tarpeen mukaan ilman ennakkovaroitusta. Ylläpito ja elinkaaritakuut ovat osa Ruuvi Cloud Ultimate -palvelua joka sovitaan asiakaskohtaisesti. Jos olet kiinnostunut Ultimate-pavelusta, ota yhteyttä info@ruuvi.com.

1 Like

Miten tuossa autentikointi toimii? Viitataan “login flowhon”, mutta ei osu silmään miten se taas toimii ja mistä saa tokenin Authorization -parametriksi?

google translate says Otso’s reply from 10/25 is:
Currently, these cannot be on at the same time, we will increase the ability to send both at the same time in the next firmware update during November.

However, sending is only possible to one HTTP and MQTT service at a time
++++++
Harriv replied:Great.

Another option would be a public API Ruuvi to the cloud, are there any plans for this?

++++
Osto replied:The API is already public, documentation is available at User API - docs 7.

Please note that the API is subject to Ruuvi Cloud subscription restrictions regarding the number of sensors, recording frequency, and recording time. At this time, all accounts created automatically receive Pro status.

Our DOS security can block access to the API if it is polled too often, it is currently safe to send one query per minute.

Although the API is public, we may modify it as needed without notice. Maintenance and lifecycle guarantees are part of the Ruuvi Cloud Ultimate service, which is agreed on a customer-specific basis. If you are interested in the Ultimate service, please contact info@ruuvi.com.

++++
Harriv responded: How does authentication work in that? Referring to the “login flowhon” but not eyeing how it works again and where to get the token as an Authorization parameter?

++
Please mention any incorrect translations which are google’s and not mine.