Akvaario "tietokone"

Terve ja kiitos kaikille osallisille mielenkiintoisesta foorumista.

Olisin halukas rakentamaan merivesiakvaariooni ohjaus/seurantajärjestelmän Arduino Megaa hyväksi käyttäen. Kokemusta Arduinosta on hyvin pintapuolisesti mutta ledejä on vilkutettu ja servoja heiluteltu. Oman koodin tuottamiseen en vielä pysty mutta kirjallisuutta olen hommannut, jotta sen vielä oppisin. Tarkoitukseni ei ole saada valmista tuotetta foorumilaisilta vaan oppia itse ja mahdollisesti jakaa oppia edelleen. Määränpääni saavuttamiseen tulen silti tarvitsemaan neuvoja viisaammilta.

Asioita alustavassa toteutusjärjestyksessä, joita haluisin Arduinolla ohjata.

  • tietojen seuranta lcd-n√§yt√∂lt√§
  • led valojen ohjaus (auringonnousu/-lasku kelloa ja pwm:√§√§ hy√∂dynt√§en)
  • valojen l√§mp√∂tilanseuranta ja tuulettimien kytkent√§
  • veden l√§mp√∂tilan seuranta ja tarvittaessa j√§√§hdytystuulettimien kytkent√§
  • veden Ph:n seuranta
  • kiertovesipumppujen ohjaus
  • yms.

Valmiita kaupallisia laitteita on olemassa esim. http://www.aquapro2000.de/en/Measuring-and-Regulating/Aquarium-Computer/GHL-Aquarium-Computer/Computer/GHL-ProfiLux-Plus-II-eX::5127.html mutta olisi mukavaa yhdistää kaksi harrastusta toisiinsa.

Led valaisinta on tarkoitus alkaa kokoamaan kunhan kaikki tilaamani tavarat ehtivät perille. Valojen rungoksi tulee 3 kpl http://www.rapidled.com/drilled-tapped-6-x-9-black-anodized-aluminum-heat-sink/ , joista jokaiseen tulee oma 12cm tuuletin. Ledien konfiguraatiota olen tutkinut sekä jonkin verran testannut ja olen päättänyt käyttää tässä valaisimessa seuraavia ledejä.

18 kpl 3w valkoinen http://www.satisled.com/3w-high-power-led-whitecool-whitecold-white-star-emitter-140200lm_p125.html
34 kpl 3w sininen http://www.satisled.com/3w-high-power-royal-blue-led-for-reef-lighting-445450455460nm_p479.html
5 kpl 3w punainen http://www.rapidled.com/philips-rebel-es-660nm-deep-red-led/
5 kpl 1w vaaleanpunainen http://www.satisled.com/1w-high-power-led-pink-star-emitter-4050lm_p945.html
5 kpl 1w vihreä http://www.satisled.com/1w-high-power-led-green-star-emitter-6070lm_p117.html
5 kpl 1w UV http://www.satisled.com/1w-high-power-uv-purple-led-star-emitter-400405nm_p283.html

Yhteensä ledejä tulee siis 72 kpl ja kokoonpano perustuu kaupallisiin tuotteisiin sekä omiin kokeiluihin. Povereiksi tulee valkoisille sekä sinisille rapidled.com/mean-well-eln-6 … le-driver/ , joissa on valmius pwm ohjaukselle. Lopuille ledeille tulee http://www.satisled.com/constant-current-driver-for-35pcs-3w-high-power-led-353w-driver_p919.html ja http://dx.com/p/5w-power-driver-for-led-light-bulb-ac-85-265v-82745

Pitkä viesti ja lyhyt kysymys. Pystyykö kahden viimeisen poverin ledejä himmentämään pwm:ää ja Fettejä hyväksi käyttäen?

Hei!

Joo pystyy. Kytket vain powereitten lähdön erilliseen pwm-ohjausfettiin. Logiikkatason fettejä kannattaa käyttää, niin ei tarvitse huolehtia erillisistä fettien gate-drivereista. Käytä low RDS tyyppisiä fettejä (eli pieni resistanssi saturaatiotilassa) ja laske tehohäviö. Jos esimerkiksi TO220 tyyppiseen koteloon jää lähemmäs 1W, niin kannattaa käyttää jäähdytystä, pienikin siili riittää, mahollisesti myös metallilevyn palanen voi riittää, riippuu siitä tehohäviöstä. Fetin jännitekestoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.

Ihan normaali PWM-kytkentä siis powerin jälkeen pitäisi riittää, ei sen ihmeellisempää. Mitoitat vaan fetin oikein niin ei pitäisi olla ongelmia. Muut foorumilaiset varmaan korjaa jos huomasi virheitä tässä :stuck_out_tongue:

Eikös noissa powereissa ollut ihan himmennys inputtikin? Sen ohjaamiseen et suuria tehoja tarvitse.

Molemmat ovat oikeassa. Valkoisten ja sinisten povereissa on himmennysvalmius mutta pienemmissä ei. Hyvä, että pystyn himmentämään myös muita, jotta pystyn muokkaamaan valon spektrin sopivaksi.

Kunhan saan tarvittavat osat kotiin niin pääsen kokeilemaan. Sitä ennen pitää tutkia fet tarjontaa ja käydä ostamassa sopivat.

EIk√∂s se viimeisin ole ‚Äúconstant current driver‚ÄĚ eli jos p√§tkit PWM:ll√§ virtaa, joka auheuttaa keskim√§√§r√§isen virran pienenemisen ja tuo s√§√§din taas pyrkii nostamaan l√§ht√∂virtaa. Eli oma PWM s√§√§timesi taistelisi tuota vastaan?

Niinpäs muuten onkin, hyvä että jollakin on silmät auki! :smiley:

Tuohon varmaan ratkaisuksi voisi sitten olla se, että käyttää jotain kaupan muuntajaa (perusmallista tms) ja rakentaa sen perään PWM-ohjauslaitteen. Tämäkään ei mikään vaikea systeemi ole tehdä.

Eihän tuokaan nyt mikään ongelma ole.
virtaregulattori maahan päin jonka virtaa säädetään PWM:llä ja konkalla alipäästetään virta tasaiseksi. regulaattori kiinni, täysi valo ja regulaattori auki, himmeä valo. Minne sen lämmön tunget on sitten toinen asia. Taskuun, kämppään tai veteen. Kaikki ihan hyviä vaihtoehtoja.

Käypihän se varmaan näinkin, mutta noin periaatteessa sanoisin että energiaa tuhlaavia ratkaisuja pitäisi pyrkiä välttämään. :slight_smile:

Jotenka, suosittelisin vaihtamaan virtalähdettä joksikin muuksi joka sopii pwm ohjaukseen?