Ajastin ja Arduino

Haaveenani on seurata mökkijärveni vedenpinnan korkeusvaihteluja. Ideoin, että ottaisin päivittäin muutaman kuvan vedenkorkeusmittarista.
Löysin alle 5 € aikakytkimen, jonka kello-osa käy akulla. Sahasin kello-osan irti 220V-päästä. Akun korvasin nappiparistolla, koska akun latauspiiri oli tehty pintaliitoskomponenteilla. Transistorilla ja yhdellä vastuksella sain kellolta tulevan ohjausjännitteen nostettua 5V:iin, jota Arduinon sisäänmeno ymmärtää.
Ajastimesta löytyy normaalien aikaohjelmien lisäksi ajastintoiminta, jossa voidaan sekunnin tarkkuudella 100 tuntiin asti ulostulo menemään päälle tai pois. Tällä aion ohjata Arduinon avulla vanhan digipokkarini kuvien ottoa.
Mietinnässä vielä ajastimen uudelleenkäynnisys ja kameran päällekytkentä ja laukaisu: servoilla?
Ajastin.jpg

Eikö tuo olisi sama toteuttaa täysin arduinolla? Ajastimen saa toteutettua varsin helposti.

Sitten kameran purat auki ja johdot kiinni kameran tarvittaviin nappeihin. Tästä releen kautta arduinolla ohjaus. Itse koodin puolella sitten “pidetään” ensin kameran virtanappia “pohjassa” riittävän pitkään, jotta kamera käynnistyy. Sama kuvan otolle ja taas virtanapille, jotta kamera sammuu.

Mitenkähän se ohjelmallinen kello pysyy ajassa, jos sähköt välillä poikki? Irrallisella realiaikakellolla varmaan onnistuisi. Tässä irtisahatussa kellossa on helposti “laiturilla” trimmailla kuvanottoväliä , kun se on täysin itsenäinen palikka.
Kameran suhteen suunnittelin myös aluksi hakea ohjaukset kameran sisältä johdoilla. Homma tyssäs, kun vaimo kielsi purkamasta hänen kameraansa (sillä on tarkoitus kuvailla siemenien itämistä ja taimien kasvua).
Täytyy rakentaa kameroille telineet, johon servolle painikkeet.

Nyt on ollu aika kohtuuhintaisiakin digikameroita tarjouksessa. 50e oli ainakin tuossa joulun jälkeen jo valinnan varaakin. Anttilassa on varaston tyhjennykset, kannattaa käydä sieltä kattomassa joku halpis mikä ei sitten hajotessaan harmita :slight_smile:

Jos tarpeena on ihan puhtaasti korkeuden mittaus niin eikö tällöin joku ultraäänianturi olisi näppärämpi tuohon. Kylkeen vain vaan joku lämpötila-anturi jonka avulla sitten Arduino osaisi huomioida lämpötilan vaikutuksen äänen nopeuteen. Tällöin data olisi jo valmiiksi digitoidussa muodossa.

Mutta mutta. Eipähän ole tarkempaa kokemusta näistä. Osaako joku sanoa minkälaisiin tarkkuuksiin noilla voi päästä? Joitan valmiita ratkaisuja kun googlettelin niin puhuttiin 1% virheestä mutta oletettavasti riippuu paljolti käytettävästä laitteistosta ja kompensoinnin tarkkuudesta (lämpötila, paine ja ilmankosteus).

Ajastin projekti etenee. Nyt optojen kautta 16A releen veto (esm valolle). Ajan uudelleen käynnistys ja ajastustieto asetetun ajan jälkeen. Tekeillä 12V versio.
DSCN7641 (640x480).jpg