433Mhz lämpömittarit

Kun aloin pitkästä aikaa työstämään tuota kotiautomaatiomittaushälytysviritysjärjestelmää kuntoon niin huomasin heti että tarvitsisin enemmän kuin neljä lämpötila-anturia. Siispä mars Clas-Ohlsonille. Olisivat myyneet jonkun 25 euron hintaisen anturin ja halvempi 13€ maksava oli loppu - myös varastosta. Ostin pari anturia joille ei luvattu TellStick-tukea eikä ne toimineet myöskään RfxTrx433:n kanssa.

Lähdinpä kierrokselle kaupungille ja kaikki paikat joissa kävin myivät nykyään vain jotain (Lexa?) merkkisiä mittareita ja ne harvat mallit jotka sisälsivät langattoman ulkoanturin, toimivat 868Mhz taajuudella.

Vanhoja 433 mittareita ei löydä enää mistään kivijalkakaupasta. Onko taas joku Suomen tai EU:n laki määrännyt että lämpömittareiden pitää lähettää 868Mhz taajuudella?

Tietääkö joku mistä saa RfxTrx433-laitteen (RfxCom) kanssa yhteensopivia lämpötilalähettimiä? Niitä pitää kai nyt ostaa jemmaan iso kasa - jos vielä jostain löytyy.

Biltemasta saa 433MHz lähettimen, jossa on myös kosteusanturi (minulla oleva yksilö on erittäin tarkka ja toiminut moitteetta muutaman vuoden). En tiedä toimiiko ko. käytössä, muttei ainakaan ole kallis. Myös itse sääasema on ollut positiivinen yllätys (täysin tarkka ilmanpaine yhden kalibroinnin jälkeen, kello aina ajassa, patterit kestää kauan jne).

biltema.fi/fi/Toimisto—Tekniik … ema-84086/

Vaikuttaako tämä lupaavalta:
developer.telldus.com/ticket/319

Ei toimi ainakaan Tellstick Duon kanssa ja kuten voi huomata, tuo tiketti on ollut varsin kauan auki, Telldusin kehitys on tuntunut olevan aika jäissä jo pitkään (tai ainakin suuntautuu niiden oman Live-palvelunsa ympärille)…

Nuo 433 lähettimet käyttävät varsin erilaisia protokollia jokainen ja vaikka mittarin lähetystaajuus olisi 433Mhz niin ei se toimi RfxTrx433:n kanssa ennenkuin firmikseen ajetaan koodi joka kertoo miten data puretaan.

Sain Suomenlämpömittari-firmalta tietoa että ovat siirtyneet 868Mhz tekniikkaan koska se on vähemmän häiriöaltis - kuulemma. Kaupoista ei siis enää oikein löydy noita vanhoja 433 laitteita. Nyt pitäisi äkkiä löytää kauppa josta niitä vielä löytyy ja ostaa kaikki pois. ClassOhlsonilta toki saa mutta ovat laittaneet siihen Tellstick-lisän eli pelkkä lämpötilan lähettävä anturi - jossa ei ole edes näyttöä - maksaa 32 euroa. Hiukan liikaa siis siihen nähden että malli - jota ei enää saa - oli 13,50€.

Kun kerran tarkoitus on mitata eri parametreja automaattisesti, ei anturien määrissä kannata säästellä. Joka asuinhuoneeseen yksi (5), saunaan (1), autotalliin (1), patteriverkoston tulo- ja menolämpö (2), ulos (1) ja voihan sitä yhden laittaa esim. vaikkapa autoon niin näkee miten auto lämpenee milläkin ulkolämpötilalla ja missä ajassa.

Löysin lukuisia muitakin kivoja juttuja kuten
-Oregon Scientificin vaa-an johon joku oli jo tehnyt scriptin joka mittauksen tullessa tutkailee onko tulos 4% sisällä edellisestä ja päättelee sen perusteella perheenjäsenen identiteetin. Joka käyttäjälle tallentuu siis henkilökohtainen painokäyrä.
-RfxCom:lla on antureita joilla saa vesi, kaukolämpö ja sähkömittareista ulos dataa. Olisi mielenkiintoista yhdistää käyttöveden määrä suhteessa kuluvaan lämpöenergiaan ja laskea näistä hinta esim. suihkukäynnille.

Kaikenlaista muutakin mitattavaa löytyy runsain määrin. Tässä kaikessa on perusidea se että mittaa vaikka turhaltakin tuntuvia parametreja ja kerää sitä ns. big-dataa. Mittaustuloksista kun on hyötyä vasta sitten kun on tarpeeksi kerätty pohjatietoja.

Tuollahan oli jo protokolla esillä. Eikös sen voi itse koodata toimimaan?

Firmware taitaa olla RfxCom:n “myyntivaltti” eli juuri siksi se on parempi kuin Tellstick -joka tukee huomattavasti pienempää joukkoa langattomia laitteita. Muistaakseni RfxTrx433:n SDK:n mukana tuleva rajapinta tarjoaa dataa myös raakana, mutta tällöin pitäisi koko vastaanottava ja lämpöjä käsittelevä sovellus koodata itse.

Kun, ensimmäisen kerran hankin tuon mokkulan, ei maailmalla ollut kuin pari kotiautomaatio-sovellusta. Nyt näyttää olevan tarjolla lukuisia. Vaikka koodaus on kivaa niin ei sitä työpäivän jälkeen halua enää kotona lisää tehdä joten kotiautomaatiojärjestelmä saisi toimia niin sujuvasti ilman virittelyjä, kuin mahdollista.

EIkö kukaa ollu viel testannu tota bilteman anturia rfxtrx433:n kanssa?

Pitänee käydä hakemassa testiin joku päivä.

Itellä on raakadata käytössä ja omat skriptit pyörittää niin toivon mukaan se purkautuis tuolta jotenkin sitten kerran klasulta on loppunu noiden upm-mittareiden myynti… tosin mulla nyt on yksi ylimääräinen jo muuteki pyörimässä nurkissa että luultavasti tarvetta ei ole, mutta eihän sitä tiedä milloin hajoovat ja tarttis saada lisää. Tosin ton rfxtrx:n kanssa toimii myös tää.

http://www.clasohlson.com/fi/L%C3%A4mp%C3%B6tila-anturi-kosteusmittari/36-1797

no nyt näitä taas saa!