360-jalusta panoraamakuvaukseen

Moro!

Olen lähiaikoina ihastunut 360-kuvaamiseen, mutta välillä huvittaisi olla itse kuvassa eikä kameran takana. Joo, itselaukaisin on keksitty ja sellaisen omistankin, mutta nyt olisi tarkoitus ottaa seuraava askel. Lisäksi huvittaisi pitkästä aikaa tehdä jotain rakentavaa, eikä selailla kissamediaa joka ilta.

Eli täytenä ohjelmoinnin ja räpeltämisen noviisina (yliopiston pakollinen c++ kurssi hädin käytynä) kysyisin, mitä tarvin projektiini :unamused:

Tavoitteena olisi siis tehdä jalusta, joka: 1) räpsäisee käyttäjän komennosta ensimmäisen kuvan, 2) kääntyy 18mm polttovälin mukaisesti siten, että edellistä kuvausaluetta jää vain pieni marginaali näkyviin, 3) ottaa uuden kuvan, 4) kohdan 2&3 toistoa ohjelmoitu määrä. Laitteen pitäisi myös mieluusti toimia ilman conffausta itsenäisesti, tai jotenkin älypuhelimen (android) kontrolloimana, koska läppärin kantaminen kuvatessa on perseestä. Plussaa olisi, jos pyörimistä pystyisi säätämään polttovälin mukaisesti lyhyemmäksi/pidemmäksi ilman ohjelmointia ja että laite pysyisi kooltaan siedettävänä (voisi ottaa matkalaukkumatkalle mukaan).

Kuvittelisin tarvitsevani moottorin ja varmaankin arduinon ohjaamaan moottoria. Myös laukaisinta pitää operoida samasta piiristä käsin, pystyykö kukaan arvioimaan voiko tälläistä liittää samaan arduinoon (jotenkin purettuna tietysti)? Muuten homma on varmaan melko mekaanista välitysten ja kehikon kanssa kikkailua, mutta tarvisin teidän neuvoa noista teknisemmistä osista. Mikä moottori, mikä/mitkä kilvet arduinoon jne?

Käytössä on 100-200e rahaa, rauhallinen kevät aikaa sekä Canonin D500 kamera ja kolmijalka, jolle tämä viritys olisi tarkoitus väkertää (mielummin tietysti kolmijalasta irroitettavana versiona). Jos projekti lähtee kunnolla käyntiin, lupaan dokumentoida koko viritelmän, jotta siitä olisi iloa muillekin!

Tuo kaukolaukaisin on aika turha, koska siitä voisi hyödyntää vain kameraan tulevan liittimen ja siinä kiinni olevan jodon. Siis hommaat jostain 2,5mm stereojakin ja piuhaa, siinä se. Sitten tarvitaan kaksi optoerotinta, joista toinen ohjaa kameran tarkennusta ja toinen varsinaista laukaisua (yksikin riittää, koska tarkennuksen ja laukaisun johdot voi yhdistää. Lisäksi optojen ledien vaatimat etuvastukset.

Jos haluat saada kontrolloitua liikettä edes suunnilleen tarkasti, moottoriksi kannattaa valita vaihteistollinen askelmoottori. Lisäksi tarvitset tietysti jonkun ajuripiirin ja jokusen komponentin, ettei arduinosi kärähdä.

Jos kilvillä tarkoitat shieldejä, niin tarvitseeko niitä ollenkaan? Itse en ainakaan näe syytä, miksi täytyisi ostaa joku valmis shield.

Onnistunee helpoimmin silleen, etä viritys kiinnitetään kolmijalkaan samalla tavoin kuin kamera, eli jostain hommaat vaikka mutterin, jossa on sama kierre, kuin kameran pohjassakin. Tuon mutterin sitten kiinnität virityksesi pohjaan vaikka epoksilla.

Kameran voi kiinnittää hankkimalla samalla kierteellä myös pultti, jonka kiinnität sitten siihen moottorin akseliin.

Kysymys;
Minkälaista poweria olet laitteelle ajatellut. Varmaan joku akku?

Laitteen "käyttöliittymä lienee helpoin toteuttaa vaikkapa painonapeilla.
Polttovälin mukaan säätymisen voisi toteuttaa kohtalaisella vaivalla pykälittäin kiertokytkimellä.

Ohjelmointiin en ota kantaa, koska C on toistaiseksi itselle täysin tuntematon kieli, mutta koodi voisi edetä jotenkin näin:

  1. Kun virrat laitetaan päälle, ohjelma selvittää kiertokytkimen asennon ja tallettaa sen muuttujaan x.
  2. Ohjelma etsii muistista, montako kuvaa täytyy ottaa tietyllä polttovälillä, jotta koko alue saadaan kuvaan ja tallettaa määrän muuttujaan y.
  3. Sitten värkille kerrotaan (painonapilla), että sen halutaan aloittavan kuvaus, jolloin se ottaa kuvan. Suoritetaan lasku y - 1 = y, eli annetaan muuttujlle y uusi arvo, joka on yhden edellistä pienempi.
  4. Ohjelma lukee muuttujan x ja etsii muistista tiedon, montako askelta moottorin pitää ottaa kerrallaan, kun muuttuja x:sän arvo on z.
  5. Käsketään askelmoottoria ottamaan tietty määrä askelia (x:sän arvon perusteella).
  6. Otetaan kuva. Suoritetaan lasku y - 1 = y, eli annetaan muuttujlle y uusi arvo, joka on yhden edellistä pienempi.
  7. Ohjelma lukee muuttujan x ja etsii muistista tiedon, montako askelta moottorin pitää ottaa kerrallaan, kun muuttuja x:sän arvo on z.
  8. Käsketään askelmoottoria ottamaan tietty määrä askelia (x:sän arvon perusteella).

Kuvien ottoa ja kääntämistä suoritetaan riittävän monesti (kunnes koko 360 alue on kuvattu)

  1. Kun muuttujan y arvo on nolla, lopetetaan kuvaus ja sytytetään vaikka joku ledi merkiksi kuvauksen valmistumisesta.

Kun em. ledi on syttynyt, voi painonappia painamalla aloittaa uuden kuvauksen.

Eli homma menisi näin jos itse tekisin:

Nappi pohjaan ja tahdottu liike. Etsimestä kurkkii paljonko pitää siirtää. Stepperiä voi käyttää keneraattorina ja tässä lasketaan nyt vain pulssit, kun käyttäjä siirtää laitetta.

Kierretään aloituskohtaan, painetaan nappia ja viiveen (tai viive keskeytetään painamalla toisen kerran) aletaan kuvaan ja pyörittään.

Raudasta olikin tuossa jo juttua.

Tripodissa on muuten varttituuman UNC kierre…

Moro taas ja kiitokset molemmille vastanneille!

Yritän vastailla järjestyksessä:

Kaukolaukaisinta ei ollut tosiaan tarkoitus purkaa, vaan luoda juuri tuolla 2.5mm liittimellä oma laukaisin. Löysin tänään muutaman projektin jossa arduino oli valjastettu 2.5mm liittimeen DYI-intervalometriä operoimaan. Miten muuten tarkennuksen ja laukaisimen kytkeminen samaan optoeroittimeen vaikuttaa kuvan ottamiseen? Ehtiikö kamera tarkentaa? (tarkennuksella ei tosin ole juuri väliä, useimmiten tarkennuksen joutuu kuitenkin jättämään manuaalisesti samaan asentoon)

Sain sellaisen kuvan, että moottorishield helpottaisi moottorin ja koodin kanssa räpläämistä, mutta pitänee näköjään opiskella enemmän. Muutenkin taitaa olla edessä itseopiskelua noista komponenteista.

Ajattelin tosiaan luoda sellaisen kolmijalasta irroitettavan alusosan, jossa on mutteripaikka kameralle. Haasteena tulee varmaan olemaan koon pitäminen siedettävänä.

Powerina toimisi akku, tai vaihtoehtoisesti pari sarjaan kytkettyä patteria. Liikkuvuus on ensiarvoisen tärkeää.

Kiitos myös molemmille ohjelmakuvauksesta. Tuosta vuokon systeemistä jäi kysyttäväksi, että pystyykö se laite sitten toistamaan sitä liikettä + ottamaan aina kuvan siirtymisen välissä? Onko tuosta menetelmästä jotain esimerkkiä? Ei ihan auennut tällä tietotaidolla. :confused:

Mietein taas mahdollisimman simppelin ratkaisun.

Eli neljä tai viisi karvaa tarvitaan. Kaksi stepperiä ohjaamaan, yksi laukaisemaan, yksi tarkentaan, yksi napille ja ledille.

5V mikrokontrolleri, etuvastus, LED. ja napp ja kaksi kanavainen optoerotin.

Kytketään vastus 5V käyttöjänniteeseen, LED perään ja mikrkotrollerin jalka tähän kiinni. Sitten vielä samaan pisteeseen tuo nappi.

Eli LED voi palaa kun mikrokontrollerin nappi on pohjassa ja johtaa tai karva alhaalla ja maaduttaa LEDin.

Jos sanon, että H silta ja lähdöistä vastuksen läpi zenerillä rajoitettuna 5V niin toimiskohan se ? Itseasiassa ei, mikäli osalistaan ei lisää moottorille virransyöttöön relettä. Eli kuusi pinniä tarvitaan.

Tila 1:
moottorin käyttösähköt irti
Nappi/LED Jalka sisääntulona, ylösvedolla -> LED ei pala
Nappia painetaan-> LED syttyy mennään tilaan 2
Tila 2:
Lasketaan pulssit askelmoottorilta. Huomoidaan suunnat.
Nappi vapautetaan -> tila 3
Tila 3:
Vaihdellaan jalan tiloja, sisääntulo ylösvedolla, ulostulolla alas -> LED palaa
Nappi pohjaan ja ylös -> tila 4
Tila 4:
Laskurilla odotetaan, että kuvaaja pääsee kuvaan.
Vaihdetaan napin tiloja sissäntulo ylösvedolla, ulostulo alhaalla ja ylhäällä -> LED vilkkuu
Laskuri saavuttaa nollan tai nappia painetaan -> Tila 5
Tila 5:
moottorille käyttösähköt päälle
nappi sisääntulo ylösvedolla, ulostulo alhaalla vaihdellaan tiloja. -> LED palaa
Jos nappia painetaan -> Tila 1
Ajetaan tilassa 2 määrä pulsseja
tarkennetaan, odotetaan, laukaistaan lisätään lisätään muuttujaa yhdellä -> tila 6
Tila 6:
Tuleeko muuttuja * ajettavat pulssit enemmän kuin ympyrä ? Kyllä -> tila 1
Ei -> tila 5

Eli nyt tuo toimii niin, että tuolle kerrotaan paljonko siirrytään nappi pohjassa, painetaan nappia, alkaa lähtölaskenta, jonka voi päättää painamalla ja sitten ajetaan laitetta. Ajon voi keskeyttää nappia painamalla.

En ole nyt varma. Tähän aikaan yöstä ei tarvitsekaan olla, kun kissaa nousin ruokkimaan.

Keksiikö joku simppelimmän tavan?