3(+1) akselinen CNC, joka valmistuu kanssa

Oon hiljaisesti seurannut noita muita foorumin CNC projekteja, mutta tuntuu että aloituksen jälkeen ne ei oikein etene… Joten täytyi pistää oma projekti pystyyn… Olkoon vaikka piikkinä&motivaattorina muille projekteille…

Tämän projekti olisi tarkoitus saada tuottaa 3+1 akselinen cnc jyrsin, eli 3 ensivaiheessa ja 1 akseli otetaan myöhemmin mukaan.

Projekti alkoi viime syksyllä kun todettiin kaverin kanssa että ei nähdä työaikana riittävästi. Sopivaa projektia mietittäess päädyttiin jyrsin projektiin, jotta muiden projektien toteutus olisi jatkossa helpomaa. Aluksi meinattiin että oltaisiin suunniteltu jyrsin itse, lukuunottamatta moottoreita ja niiden ohjaimia. Kun saatiin suunnitelmat siihen vaiheeseen että alettiin haarukoimaan tarvittavia komponentteja ebaystä todettiin että hintaero itserakennettuun ja valmiiseen tilattuun kittiin verrattuna jää niin pieneksi että valmiin rungon tilaamalla säästetään rutkasti aikaa ja osien laatu on toivottavasti parempaa mitä itse saataisiin tehtyä.

Projekti aikataulutettiin niin ett√§ vuodessa olisi kone kasassa ja asetusten kohdilleen s√§√§t√§minen saisi alkaa. Julkaisen budjetin, koska itse√§ni √§rsytt√§√§ projektit jossa rahasta ei puhuta tai puhutaan kierrellen, mutta totuus kuitenkin on ettei sit√§ kell√§√§n ole koskaan riitt√§v√§sti. Rahaa varattiin 2000‚ā¨ (ei sis√§ll√§ asennus kaljoja) ja n√§ill√§ n√§kymin siin√§ pysyt√§√§n kohtuullisesti. Budjetti laskettiin niin ett√§ se olisi n. 100‚ā¨/kk per projekti j√§sen.

Odottavan aika on kuitenkin NIIIN pitkä ja osat tilattiin nopeammassa aikataulussa, nyt aikaa on kulunut puolisen vuotta ensimmäisestä projekti iltamasta… :slight_smile: Joten aikataulu tullee pitämään.

Ensin tilattiin 4 akselisen jyrsimen askelmoottorit, ohjain yksikk√∂ ja virtal√§hde. Ne taisi kustantaa luokkaa 300‚ā¨. Tilattiin se halpa kiinalainen setti mink√§ Lauri J√§ms√§kin tilasi omaan projektiinsa. Ei silloin tiedetty ett√§ niiss√§ saattaa esiinty√§ luotettavuus ongelmia‚Ķ Ei olla kyll√§ viel√§ t√∂rm√§tty niihin, mutta osiahan voi ja luultavasti tullaan my√∂hemmin p√§ivitt√§m√§√§n.

Ajateltiin että saataisiin muutamat viikonloppujen illat kulumaan ennenkuin moottorit saataisiin pyörimään, mutta yllättävän plug & play homma se oli. Jotain ongelmia oli ensin ettei saatu kuin yksi moottori kerrallaan pyörimään, mutta asetuksista sekin bugi löytyi.

Linuxin EMC2:sta on tarkoitus käyttää ohjainohjelmana, ainakin päällisinpuolin tarkasteltuna se näyttää ihan käyvältä peliltä. Työnantaja tarjoaa solid worksin mallinnukseen, mutta hyvä CAM softa olisi hakusessa. Mielellään ilmainen, mutta kyllä hyvästä jotain maksaakin. EHDOTUKSIA?

Sen jälkeen kun moottorit saatiin pyörimään, pakattiin ne takaisin pahvilaatikkoon. Ja aloitettiin armoton säästäminen ja pennin venytys. Säästäminen lopetettiin helmikuun alussa kun rahat siirrettiin paypalliin ja osat tilattiin briteistä. (Kaikki osat on eu alueelta, ettei mene suotta rahaa tullin voiteluun…)

Pari viikkoa sitten tilattiin runko kitti. Ostettiin AMERIKAN MEININGILL√Ą ISOIN (kohtuu rahalla) mit√§ ebayst√§ l√∂ytyi. (a3 kokoinen sarja, hintaa oli n. 1400‚ā¨) Oikeastaan isoin siksi ett√§ se vastasi parhaiten alunperin haaveena ollutta koko toivetta, jota ei ihan saavutettu. T√§t√§ on tarkoitus laajentaa, kunhan l√∂ydet√§√§n se puu miss√§ sit√§ rahaa kasvaa‚Ķ Lis√§ksi on tarkoitus ottaa tuo nelj√§s akseli k√§ytt√∂√∂n kunhan saadaan kolme ensimm√§ist√§ akselia toimimaan.

Viime viikon loppupuolella saatiin paketin seurantakoodi ja tänään matkahuolto toimitti paketin. Hetken siinä sitä oli pikkupoikamaista intoa kun pahvit kuorittiin osien päältä. Ja osat pöydälle ja ihmettelemään mitä tuli tilattua…

Kokoaminen oli helppoa kuin mikä, kun oli valmis sarja. Oikeastaan ainoa mikä yllätti oli miten valmis sarja oli tullut tilattua. X- ; Y- ja Z-akselit oli valmiiksi koottuna, ja ainoa mitä oli jäljellä oli osien kiinnittäminen toisiinsa. Lopuksi kiinnitettiin askelmoottorit vielä kiinni.

Enempää ei oikein voinut tehdä kun ohjaukseen tarkoitettu tieteiskone makaa parhaillaan tuolla kanahäkissä. Huomenna kuitenkin kaivan sen esiin ja viimeistään viikonloppuna saadaan kalikat liikkeelle. Seuraavaksi täytyy miettiä miten saadaan moottoreiden sähköjohdot kulkemaan nätisti tai edes niin että päästään ottamaan ensituntumaa laitteeseen.

Mutta viimeistään viikonloppuna pitäisi olla liikettä tässä masiinassa… (ainkin käsin liikuttamalla :smiley: ) Laite on parhaillaan töissä, koska pelkään pomoani vähemmän kuin vaimoani, joten kuvat on mitä on kännykällä kuvattuna. Niitä löytyy lisää: http://w4.kuvat.fi/kuvat/CNC/

Eli ostit valmiit setit ja kokosit? -Noh, onnistuu se niinkin. Suurin syy siihen miksi oikein kukaan ei ole täältä foorumilta tällaista valmistanut on juurikin se. Raha. Uskoakseni täällä liikkuu paljon opiskelijoita, eikä meillä naikilla ole varaa heittää sitä 2000 euroa jos se projelti ei onnostukkaan. Itse käytin muuten 2tonniseni sellaseen 2pyöräiseen. :stuck_out_tongue:

Itsekkin aion tällaisen valmistaa mutta kamppailen vielä sen kansa että sittenkinkö 3d tylostin… Raha on minulle este. Budjetti ennemmin 200 kuin2000. Ohjain maksaa ebayssä 50 e, stepperit aiok hakkia tulostimista, ja rungon teen itse. Osittain puusta. En näe yhtään kuoppaa mihin sitä rahaa kuluisi? -toki teen pienemmän kuin sinulla.

Voi sen rungon tehdä puusta, mutta onko se runko varmasti sitten riittävän suora. Ja voi niitä printterin moottoreita käyttää, mutta ei niillä jyrsintä saada aikaiseksi. Niissä ei yksinkertaisesti riitä voima työstöön. FDM menetelmään perustuvan printterin niillä voi tehdä (rep rapin tai vastaavan).

Itse olen kuitenkin sitä mieltä ettei pyörää kannata aina keksiä uudestaan. Ja valmiista kitistä kun tekee niin mielestäni riski siihen että innostus lopahtaa ja osat jää hyllyyn on pienempi kuin se että tuhtaa tunti tolkulla jonkun printterin moottorilla, joka ei välttämättä kuitenkaan toimi hyvin. Kyllä tämä haara sillon alkuun mietittiin huolella läpi…

Ja mit√§ tuohon budjetin suuruuteen tulee, niin Itell√§ on kolme ylim√§√§r√§ist√§ suuta ruokittavana, joten ei rahaa opiskelijaa enemp√§√§ j√§√§ siltik√§√§n. Joten jos tuo 100‚ā¨ per kuukausi on opiskelijalle liikaa, niin kannattaa harkita muiden menojen karsimista. Harrastamiseen j√§√§ silloin enemm√§n aikaa ja resursseja :stuck_out_tongue: ! L√§hinn√§ se viesti oli siin√§ ett√§ verkostoitukaa, esim opiskelu kavereiden kanssa, jotta saatte projektinne eteenp√§in. Koska ei kukaan tuollaista jyrsint√§ tai vast kotik√§yt√∂ss√§ kuitenkaan 100% ajasta k√§yt√§.

Tuohan on oikein fiksun näköinen runko. Onko kuinka jäykkä ja onko välyksetön? Hyvin simppelin näköinen ja erittäin kliini vehje!

Kyllä tuo käsin kokeilemalla melko välyksettömältä tuntuu, mutta totuus voi silti olla muuta. Lisäksi akselit ei ole keskenään viellä täysin 90 asteen kulmassa. Sitä olenkin tässä miettinyt että millä konstilla ne saisi säädettyä suoraan. Ideoita? Täytyy jostain ostaa heittokello, mistäs niitä mahtais saada halvalla?

Eilen laitettiin moottorit ohjaimeen kiinni ja ajeltiin. Hienosti lähti pelittämään, ainoa että täytyy EMC2:n asetuksiin muttaa osan akseleista suunta toisinpäin. Testi ohjelmaa kun ajeltiin niin joku/jotku akseleista lähti menemään väärään suuntaan… Rajoja ei saatu kiinni kun itsellä on muutto päällä niin en tiedä missä kolvi on, ja toisen projekti ryhmäläisen lidlin euron kolvi kärähti kun syksyllä jotain tinattiin :smiley: (Oli suoraan paketista ja n.10min tinattu niin ei enään lämmennyt) mutta eiköhän ne rajat paikoilleen saada kun saan noita laatikoita purettua.

Niin osat on ostettu tuolta. Lisäksi todettiin että kara täytyy laittaa pikapikaa tilaukseen että saadaan jotain vaneria tai lastulevyä koneistettua testimielessä.

Hmm, miten tuossa on tehty noin z ja y akselien laakeroinnit? Onko laakerit tuolla alumiiniprofiilin sisällä?

Tähän tullut kertomisen arvoista päivittämistä?

Itse aloitan kanssa pienen CNC projektin. Ideana l√§hinn√§ tehd√§ ensin jokin pieni 20cm*20cm pystyv√§ laitos vanerista, puusta, kierretangosta, reik√§raudasta yms. Vain moottorit otan NEMA23 mallin 12kg v√§√§nt√§vill√§ ja niihin tarvittavat s√§hk√∂t. Tuolla ‚Äúr√§misk√§ll√§‚ÄĚ sitten olisi tarkoitus tehd√§ toinen kone 15-20mm pelksilevyst√§. Ehk√§ muovisella p√§√§sisi jo hitaasti ty√∂st√§m√§√§n alumiiniakin ja n√§inollen lis√§t√§ vakautta versio 3:seen :stuck_out_tongue:. No‚Ķ Haaveita vain‚Ķ

Tietokone on, siihen Ubuntu 10.04 LTS + EMC2 asennettuna, EMC:llä ajettu ohjelmia ja CAD kuvia joten työstöä on harjoteltu. Moottorit ja ohjainkortti valittu, mutta ei tilattu.

Suunnitelmissa alkaa rakentelut lähiaikoina… Aloitan oman aiheen projektin etenemisestä tietysti, mutta olisi kiva kuulla mitä huomioitavaa tällaisessa valmispaketissakin on ollut… Voisi olla apua omaa rääpälettä tehdessä…

‚Äď
Tuomo