2-väri led 2 pinnillä

Tässäpä taas kirjoittelen erikoisalaani, tyhmiä kysymyksiä!

Tarvitsen laitteeseen eri tilojen ilmaisemiseksi 2-värisen ledin.
Noitahan saa kaupoista, kolme jalkaa - yhteinen maa ja kaksi
lediä samassa kuoressa. OK.

Voiko 2-värisyyden toteuttaa 2-pinnisellä ledillä (jolloin MCUlta
tarvitaan vain 1 ulostulo)? Eri väreillähän on eri kynnysjännite.

Ööö… tämä taitaa olla vain hölmö visio, voin ihan hyvin tehdä
toteutuksen ns. perinteiseen malliin.

Yleensä kaksivärrisellä on kasi LEDiä rinnakkain toisin suuntiin

  /--|>--\
-|         |--
  \--<|--/

tyylisesti. Tuota ajetaan sitten laittamalla toiseen koipeen toinen mikrokontrollerin karva ja toiseen toinen. etuvastus arvotaan joukkoon molempia värejä miellytäväksi tai jos oikein hifistellään niin laitetaan diodi ja kaksi vastusta.

Jalat   väri
00      sammuksissa
01      väri 1
10      väri 2
11      sammuksissa

Tietenkin biasoimalla toisen pään sopivasti voit ajaa pinniä ylös ja alas vaihtaen väriä. Kytemällä pinnin sisääntuloksi ilman vetoja mihinkään suuntaan valo sammuu,
mutta 1) kiusaa mikrokoiraa 2) polttaa kokoajan vastusjaossa sähköä

Toimiiko oikeesti noin, KOSKA LED on estosuuntaan diodi => kynnysjännite luokkaa 0.7V…

Ööh?

Eikös LED ole myötäsuunttankin diodi :slight_smile: Et kai sekoita zeneriin?

Myötösuuntaan LEDillä on jokin kynnysjännite. Estosuuntaan sillä on jokin hajoamisjännite, jonka ylittyessä diodi muuttuu oikosuluksi, auenneeksi piiriksi tai toimintasavuksi.

Eli tultaessa piirrosmerkissä puomia vastaan, ja jos jännite on alle lahoamisjännitteen puomi pysäyttää. Kytkennässä silloin toinen diodi on näyttämässä nuolta ja verottaa jännitteestä kynnysjännitteen verran ja päästää kulkemaan. Ja tähän suuntaan mentäessä on hajoamisvirta. Sitä ei saa ylittää.

Ja jollet usko mitä valettelen, katso vaikka farnell.com/datasheets/1671514.pdf ja jos et sittenkään usko niin valettelen lisää :wink:

Ennenvanhaan oli kaksilankaisia LEDejä, joissa oli kaksi eri väristä LEDiä vastakkaissuuntaan rinnan kytkettynä. Itse asiassa näillä sai useitakin värejä ohjaamalla LEDiä pulssisuhteen mukaan vaihtuvalla jännitteellä. Olivat paljon käytössä RS-232 signaalin näyttämisessä tai puhelimen silmukkavirran ilmaisussa. Koska LED vaatii yli 3 V kunnon valon tuottamiseen (eri värit eri jännitteitä), on näiden ohjaaminen hiukan hankalaa nykyisillä 3.3 V logiikkasysteemeillä. Jos on monta LEDiä ja pitkä johto, voi kahdella langalla ohjata useampiakin patsasnäyttönä siten, että LEDin kanssa on sarjassa diodeja tai zenereitä.

Jeps… Meni puurot JA vellit mulla sekaisin… :wink: