[size=150]100 watin LED:n koekäyttöä[/size]
Kiinnostus todelliseen teholediin muodostui tehokkaan ulkovalon tarpeesta (lähinnä työvalon tarve). Aluksi ajatus oli laittaa ulkovaloksi/työvaloksi 200W, 400W tai 500W halogeenivalo. Tuollainen valaisin kuitenkin kuumuu jo niin paljon valon tehoon nähden, että tehon tarve ja nykyiset sähkön hinnat mietityttivät todella. Näillä faktoilla muidenkin valonlähteiden vertailu tulee väistämättäkin kysymykseen. Led tekniikat ovat tätä päivää, mutta niiden hinnoittelu usein saa kuitenkin taipumaan esimerkiksi halogeenivalaisimiin tai vastaaviin.
Kiinan nettikauppaa dx.com selatessani löysin 20W, 50W ledejä ja loppujen lopuksi löytyi 100W ledejä, joiden valotehoiksi luvattiin 9000lm - 10 000lm. Yhden 100W ledin tuotesivuilta luin käyttötarkoitukseksi: lentokenttien merkinantovalo lentokoneille. (No, nyt jälkeenpäin sanoisin, että puheet taisivat olla mainospuheita.) Nopealla etsimisellä samoilta sivuilta löytyi myös sopiva vakiovirtalähde ajamaan tuota lediä. Loppujen lopuksi kuolaaminen päätyi tilaukseen. Tilauslistalle pääsi seuraavat kamppeet.
Ledin speksit:
- Power: 100W
- Input current: 3A
- Voltage: 30~36V
- Luminous flux: 9000lm
- Color temperaute: 3000~3200K
- Color Bin: Warm white
Poweri tätä syöttämään:
- 100 watt high power LED driver
- Input voltage: AC 85~265V
- Output voltage: DC 32~36V
- Output current: 3.0A (manufacturer rated)
- With aluminum alloy heat sink
Powerin alkuperästä kun ei ole varmaa tietoa, eikä siksi myöskään laadusta (vaikkakin piirilevy näyttää hyvin teolliselta, ja erittäin laadukkaalta) niin powerin kanssa piti olla varovainen. 230V syöttöpuolelta löytyy 10A johdonsuoja ja vikavirtasuojakytkin, henkilöturvallisuutta parantamaan.
[size=120]Jäähdytys[/size]
100W ledin Jäähdytyksestä löytyy paljon tietoa netistä, ihan perinteisestä jäähdytysrivasta tuulettimiin ja jopa mineraaliöljyjäähyihin. Itse ajattelin pysyä reiluhkossa passiivisiilissä koska ledin käyttöympäristö on kuitenkin käytännössä aina 0…-35 astetta. Kesäisin ei
ulkovaloa tarvitse näillä leveysasteilla, kun aurinko paistaa ympäri vuorokauden.
Testipenkki olikin sitten varsin kaunis. Lastulevyä, repullinen panduja ja joko ihan liikaa tai aivan liian vähän mielikuvitusta… Jätetään testipenkin kuva ihan loppuun, siitä kun voisi kirjoittaa jo kokonaan oman lukija-artikkelin…
[size=120]Pohdintoja[/size]
Edullinen, ~40€ pihavalo toimii jokseenkin odotetusti. Tietenkin jäähdytysrivan kanssa, kotelointeineen ja työpanoksineen, hinta nousee. Jäähdytysripa tosin oli purkutavaraa.
Nyt kun ledi on testattu toimivaksi täytyisi sille suunnitella lopullinen kotelointi. Mietinnöissä on ollut mm. alumiininen vuoka, halogeenivalaisimen runko tms. Kuten arvata saattaa, Led kuumui valtavasti, joten jäähdytysrivaksi tämä testiripa ei tule riittämään. Harkinnoissa on myös puhallin jäähdytys.
Myös powerille tarvitaan kunnollinen kotelointi. Powerin pohjassa oleva jäähdytysripa oletettavasti riittää jäähdyttämään powerin, mutta silti poweri pitäisi saada koteloitua niin, että rivan edessä ilma vaihtuisi. Suurimman haasteen asettaa powerin ahtaasti tehty piirilevy, jossa ei ole kiinnitysreikiä ollenkaan. Samoin komponentit on ladottu niin levyn reunaan, ettei edes “hahlokiinnitys” onnistu.
Kaiken kaikkiaan ledi oli lupauksiin verrattuna pettymys. Kuten kuvistakin näkee, 200W halogeeni valaisee vielä paremmin kuin tämä 100W ledi. Siitäkin huolimatta, että halogeenin valovirta on noin 4 000 lm ja ledin 9 000 lm. Toisaalta ledillä ei ollut mitään heijastinta tai linssiä kokoamassa valoa. Tämän huomaa kuvia vertaamalla; ledivalossa reunoilla olevat puut yms. näkyy paremmin kuin halogeenin valossa. Toinen lopputulosta mahdollisesti “hämäävä” tekijä saattoi olla ledin väri, joka halogeeniin verrattuna näyttää varsin keltaiselta.
Loppuun vielä kuva vertailun vuoksi:
100W led ja 200W halogeenivalo. (kamera säädettiin käsin, niin että kuvat on otettu samoilla asetuksilla)
Ja sitten tämä testipenkki. Täysin CE-hyväksytty ja FI-merkillä varustettu, sekä IP-luokaltaan vähän yli ydinsodan kestävä.