Virtaa mopon akusta

Ajatukseni oli ottaa mopon akusta virtaa vilkuttamaan ledejä mopon alle 555 timerin avulla. Datasheetistä sain selville että voltit olisi 4-16 joten sallituissa rajoissa mennään. Mutta ampeerit taitaa mennä sitten poskelleen. Kuinka tuota virtaa sitten vähennetään? Vastuksella? Regulaattorilla?

Niin, ja se kohta mistä virtaa otetaan. Kytkentäkaaviosta voisi löytyä sopiva kohta mutta eikös helpointa olisi lisätä suoraan akkuun vaan johdot kiinni.

Hulluintahan tässä on se ettei minulla vielä edes mopoa ole, mutta kuukauden päästä… 8)

Akkuun suoraan lienee helpoin ja ei tule ainakaan tuhottua mitään…

Et tarvitse virran rajoitusta/alennusta, katkasian kautta kytket vaan suoraan akkuun.

Ookkei. Hienoa, kiitos!

Mites ihan suoraan vilkkuledeillä (plus se etuvastus, ellei valmistaja sano muuta), kenties löytyy suoraan sopivan värisiä?

Jos ottaa suoraan ajoneuvon akusta (eik√§ sulakkeen j√§lkeen) k√§ytt√∂s√§hk√∂j√§, niin kannattaa olla kohtuu satavarma ettei ne johdot ole joko ‚Äúriitt√§v√§n‚ÄĚ paksuja, tai p√§√§se ikin√§ milloinkaan oikkariin. Ei ehk√§ mopon akulla viel√§ ihan niin kriittist√§, mutta ved√§pp√§ auton akku oikkariin‚Ķ Tapahtuu valo- ja √§√§ni-ilmi√∂it√§ ja autosi on todenn√§k√∂isesti palokunnan harjoituksissa mukana.

Ja toiseen kysymyksen osaan: jos sulla on tietty k√§ytt√∂j√§nnite (esim 12V), niin kulkeva virta riippuu kuorman impedanssista/resistanssista ohmin lain U=RI <-> I=U/R mukaan. Eli ledien kanssa aina etuvastukset mukaan (ja oikein mitoitettuna, lukase vaikka mun lukija-artikkeli vuoden takaa). Ja t√§ss√§ tapauksessa suosittelisin regulaattorilla tehd√§ sille elektroniikalle (555 + oheishilut) 5V k√§yttikset. Tietty jos niit√§ ledej√§ on paljon samassa piiriss√§, niin ei kannata kytke√§ niit√§ rinnan ja hukata tehoa vastuksissa, vaan laittaa niit√§ sarjaan niin paljon kuin k√§ytt√∂j√§nnite sallii ja sitten mitoittaa yhteinen etuvastus niille. Eli ledien sy√∂tt√∂ voisi olla vaikka suoraan 12V yhteisell√§ etuvastuksella, sitten maan ja ‚Äúalimman‚ÄĚ ledin v√§liin transistori virtaa katkomaan, jota sitten ohjataan sill√§ 555:ll√§. Ledin v√§rist√§/kynnysj√§nnitteest√§ riippuen 12V:sta saa varmaan 3-6 ledi√§ sarjaan.

Kiitoksia. Taidan laittaa ihan ‚Äúsellaisenaan‚ÄĚ ilman regulaattoria. Moposta kuiteakin tulee vaan se 6v. Mitoitan siis vaan ledien etuvastukset oikein. Voisin tuon sulakkeenkin ostaa tuohon eteen varmuudenvuoksi.

Aieemmin kysyttiin miksi ei vilkkuledjä?
-ei ole tulossa siia sivuvilkuiksi vaan mopon alle. Nämä ei tetääkseni (ainakaan ajon aikana) ole lailliset…
-Opin vähän elektroniikakaa eikä mennä aina sieltä missä on puskassa reikä

Kokeilin tässä tietokonneenvirtalähteestä ottaa virtaa, onnistui ihan hyvin. Mittasin yleismittarilla että toisesta reilistä tulee 5 volttia ja toisesta 12. Mutta minun yleismittarini ei suostukkaan mittaamaan yli 200mA menevää virtaa, joten ei ole mitään hajua paljonko tuossa virtaa virtaa. :slight_smile: Joka tapauksessa, tuota virtaa tuleee ymmärtääksebi aivan tolkuttomia määriä, siksi sitä pitänee alentaa. Eli nyt, millä? :unamused:

Riippuen virtalähteestä virtaa tulee useampia amppeereita. amppeerimäärät kullekkin ulostulolle on merkattu yleensä virtalähteeseen.
jos sinun kytkett√§v√§ laitteesi vaatii toimiakseen esm. 5V 100mA eli 0.1 amppeeria niin se tarkoittaa ett√§ se ei my√∂sk√§√§n ota ‚Äúvastaan‚ÄĚ enemp√§√§ kuin sen 100mA vaikka siihen sy√∂tett√§isiin 5V ja 5A.

Hyviin tapoihin kuuluisi tietekin laittaa + linjaan hieman ylimitoitettu sulake suojaksi varsinjkin jos käyttää jytkympää virtalähdettä.

joku led on sitten eri asia joka vaatii lähes poikkeutuksetta etuvastuksen ja sekin siitä syystä että etuvastukseen hukataan ledin kynnysjännitteen ja syöttöjännitteen erotus. eli se 20 mA kuluttava led ja etuvastus voidaan myös kytkeä samaan 5v ja 5A virtalähteeseen tuhoamatta lediä.