Sähkömoottori - Sopiva minimenopeliin?

Satuinpa tuossa jokunen tovi sitten löytämään pari halpaa sähkömoottoria ja heräsikin pitkäaikainen kiinnostus DYI härveleihin, ja varsinkin väsätä jonkunsortin sähkömenopeli… ei kuitenkaan autoa tai moottoripyörää, vaan vaikka potkulauta/stiga/muuvastaava.

Kysyisinkin alkujaan että sopiiko nämä moottorit edes moiseen käyttöön… merkki on vähän eksoottisempi enkä tovin googlailulla löytänyt manuskoja näihin. Seuraavat tiedot löytyvät mötiköiden kyljistä:
C.E.SET
U.M MCC45/64-148/SY
10800r/min - 330W
220-240Vdc - CL.F
Thermally protected
S[size=85]2[/size] 10min
Applied Motor Technologies (Qingdao) Co.,Ltd.
Made in China

Kuva mötikän virtaliittimestä

Itse kun tosiaan en hirveästi sähköhommia ole ehtinyt tekemään ja vielä opiskelemaan, niin kiinnostaisi myös ohjeistukset että miten toteuttaa sähkönsyöttö / miten saada moottorit eloon? Elikkä siis millaisia virtalähteitä suosittelisitten ja tarvitseeko sen ja moottorin väliin jotain kontrolleria/muuta härötystä?

Ongelmia aiheuttaa ainakin jännite 220V vaikka onkin tasavirtaa. En tiedä miten paljon tuo jaksaa tuottaa tehoa esim 24V:lla, mutta tuskin paljon.

Miten olisi vaikka jokin polkupyörän runkoon rakennettu laite? Etu- tai takavanteeksi napamoottorilla varustettu versio. Googlella voi katsella vaikka hakusanoilla “bicycle hub motor”.

Huomaa kuitenkin, että lähes kaikissa tapauksissa laite on tieliikennekäytössä laiton.

Spede Pasanen teki aikoinaan sähköpotkulaudan - yhdistämällä akkuporakoneen potkulaudan takapyörään (kaiketi hammashihnalla), sopivalla välityksellä.

Tosiaan ihan vaan projektimielessä väsäilen, mielenkiintoa kun innostui löytämään.
Kiinnostaisikin siis mielipiteet ja kommentit noiden mötiköiden eloon herättämiseksi. Olen nyt jonkunverran lueskellut toteutuksia, mutta akut näyttävät kovin isoilta ja painavilta, vinkit näistäkin siis tervetulleita :slight_smile: Mja tuo virtaliitin varsinkin kiinnostaa, tunnistaako joku tuota, että löytyiskö jostain suoraa liitin/johtoviritelmää?

Niinjuu, ja vaikka ei tiekäyttöön nyt tulekkaan, käsittääkseni “sähköajoneuvoilla” saa kulkea jalankulkuväylillä, jos ei ylitä 25km/h nopeutta :question:

Jos tämän projektin saa jotenkuten nätisti toteutettua, niin koitanpi dokumentoida stepsit mahdollisimman hyvin jos siitä vaikka saisi pienen oppaan väsättyä :slight_smile:

Ilmeisesti moottori ei ole ihan pieni - paljonko motti painaa ?
Onko moottori varmasti tasavirta (DC) moottori. Poskettoman suuri käyttöjännite ja siihen verrattuna mitätön teho pistävät epäilemään. Jokin ei täsmää.
Montako johdinta moottorin sisään menee?
Vertailun vuoksi: noin 100 g. painava harjaton moottori voi tuottaa tuon 330 W tehoa.

Painavatten 4.5KG, pituutta ~20cm ja leveyttä ~16cm. Möitköitä siis ovat.

Kuva toivottavasti selkeyttämään muita kymysyksiä.