RF- kaukosäätimen tehon hiipuminen

Auton lukituksen kaukosäätimen ikääntyessä olen huomannut “tehon” hiipumisen. Eli kaukosäädin ei toimi kuin hyvin läheltä autoa.

Minkä komponentin heikkeneminen aiheutta kyseisen ilmiön?

Ei välttis ole tehon hiipuminen, mitäs jos onkin alkanut taajuus ryömimään ulos rajoista?
Enempi RF-tekniikkaa tietävät korjaa/ehdottaa muuta…

Vanha paristo ?

Paristoa minä koettaisin vaihtaa ensimmäisenä. Aluksi ottaa kaukosäädin olohuoneen ikkunasta ja lopulta ei tahdo edes auton vieressä avain toimia… Kannattaa katsoa auton käyttöohjekirjasta mitä siellä sanotaan pariston vaihdosta. Ainakin omassa sitikassa piti avaimia pariston vaihdon jälkeen käyttää virtalukossa ja painella nappuloita. Tiedä siitä nyt sitten että miksi, mutta toimivat niin ei sen väliä!

Lukituksen kaukosäätimet käyttävät vaihtuvia koodeja ja pariston vaihdon jälkeen avain ja vastaanotin täytyy synkronoida keskenään.

Paristot vaihdoin. Tilasin jo uudet kaukosäätimet kiinan maalta ja nyt pelittää hyvin… Mutta alkoi vaan kiinnostamaan, että voisiko tuon vanhan kaukosäätimen elvyttää takaisin henkiin jonkun komponentin vaihdolla.

Joku mainitsi tuosta tajuudeen muutoksesta. Tuossahan on tuommoinen komponentti, jota veikkaisin oskilaattoriksi. Lukee pinnassa 13.375 d:3y. Pitääkin alkaa etsimään tuollaista niin vois testata et onko vaikutusta.

Tuli hieman tehtyä selvitystyötä. Eli kaukosäädiin koostuu seuraavista aktiivi komponenteista:

Atmelin m44c890e - Low-Current Microcontroller for Wireless Communication
Atmelin U2741B - UHF ASK/FSK Transmitter

Lähettimen datalehdessä(pdf1.alldatasheet.com/datasheet- … 2741B.html) kerrotaan, että tajuus valitaan käyttämällä joko 13.56MHz tai 6.78MHz kidettä. Tässä sovelluksessa on luultavasti käytetty 13.575MHz kidettä, jotta lähetystajuus on on saatu 434MHz. vs datalehden 13.56MHz/433.92MHz.

Tsekkasin myös tuon kiinan kaukosäätimen sisään ja kyllähän sieltäkin löytyi tuo 13.575MHz:n kide.

Voisiko olla, että tuo kide on sen verran huono laatuinen, että ajan saatossa se ei enää “resonoi” tuolla oikealla tajuudella ja se vaikuttaisi kaukosäätimen lähetystajuuteen? Joka sitten aiheuttaisi tuon heikon toimivuuden.

Nopealla googlaamisella nuo 13.575MHz smd kiteet vaan tuntuu olla aika tiukassa.