Raspberry ja sähkökatko

Eino-myrsky pätki täällä Sastamalan suunnalla sähköjä mutta mitään pidempää katkoa ei ollut, riittävästi kuitenkin, ja se pisti Vadelmapiirakan polvilleen, tai ainakin oletan näin. RasPilta (B-malli) katosi puolet muistista ja muutenkin tuli varsin epävakaaksi. Eli saattoiko muutamat toistuvat lyhyet sähkökatkot saada aikaan joitain piikkejä, jotka tuhosivat RasPin. Ja millä voisi tulevaisuudessa estää moiset ongelmat, eli sain juuri “sääaseman” eli kaksi DS18b20:stä toimimaan kokolailla luotettavasti, ja tarkoituksena oli ruveta hiljalleen lisäämään antureita. Siis jos tulee hankittua uusi Raspberry.

Testasitko jo auttaako järjestelmän asennus uudestaan? Jos vaikka yksinkertaisesti muistikortilla korruptoitui joku tiedosto.

Ei auttanut, testasin toisella kortilla ja uudella asennuksella, eli ilmesesti täytyy hommata uusi “Raspi”.
Tuo jännitteen syöttö vain pitäisi ensin ratkaista, koska niitä sähkökatkoja tuntuu heti olevan kun hiemankin voimakkaammin tuulee.

Tässä ois mielenkiintoinen battery backup- toteutus raspille. En vielä ole kerennyt itse paljon tutustua/ toteuttaa mutta näyttäisi toimivalta ratkaisulta. :slight_smile:

repairhub.co.uk/content/reso … ery-backup

Tuota pitää kokeilla.

Kiitoksia vinkistä ja linkistä.

itse ainakin suositelen ylijänite suojaa monesa niisä on virta piikin esto

Sähkökatko sinäsä ei varmastikaan riko mitään eli patterivarmistus ei auta estämään tuon uusiutumista. Ukkosen aikana ja mahdollisesti muutenkin voi tulla erilaisia sähköpiikkejä kaikkien Raspberryyn kytkettyjen kaapeleiden kautta. Miten syötit sähköä? Missä anturit olivat?

Kaikki Raspberryyn “ulkomaailmasta” (sähköverkko, ulos asennettu anturi/kytkin/LED tms., sisällä kauas asennettu anturi tms. jne) pitää suojata. En tunne miten Raspberryn piirilevyllä nuo on tehty (tuskin on suojauksia), mutta yleisesti suojauksen voi tehdä yksikertaisimmallaan vastuksella (muutama kohm), mikä tietysti ei toimi, jos tuo on virtaa syöttävä/vastaanottava. Seuraava vaihtoehto on laittaa TVS-diodi (vastuksen lisäksi tai pelkästään), joka pitää valita oikealle jännitealueelle, jotta se rajoittaa tarpeeksi ja samalla ei aktivoidu normaalitilanteissa. Tuolla pärjää jo aika pitkälle, mutta ulkoanturille menevät kaapeli voi olla liikaa. Tällöin sitten tulevat kaasupurkauspurket jne. järeämmät suojaukset, jotka ovat arkipäivää mm. telekommunikaatiolaitteissa.

Tälläinen suojaus pitää siis laittaa käyttöjännitteelle ja jokaiseen “ulkomaailmaan” kytkettyyn GPIOon, jos haluaa laitteen selviävän myös ukonilmoista.

Voisikohan “syyllinen” olla se lyhyt katko, tai ei oikeastaan katko vaan sähköjen palutuminen, eli kesto oli ehkä sekunnin osia. Sähkövä RasPi sai omatekemästä jännitelähteestä, ohjeet MagPin numerossa 6/2012, regulaattori on LM2576T. Ulostulossa on 100 mikroHenryn kela, aiheuttaisiko tuo jotain. Suojaukset I2C:llä pitäisi olla kunnossa, tai ainakin sanotaan noin, “1-Wire® to I2C host interface with ESD protection diode.”

No niin, pitkällisen harkinnan ja pähkäilyn jälkeen vika löytyi. Siellähän se missä ne tuppaavat meikäläisellä olemaan, eli nk. maailman lyhimmällä pururadalla.
Korjaus operaatio oli seuraavanlainen, siis ei sen pururadan vaan RasPin. Viime suntaki ehtoona kun ei ollut sitten mitään tekemistä niin päätin yrittää vielä kerran, eli siis latasin uuden Debianin ja kirjootin sen SD:lle, lykkäsin SD:n RasPiin ja kirosin, se mokoma lähti toimimaan heti. Eli kuten joku taisi jossain mainitakin, niin siellä oli vain joku tiedosto jossain korruptoitunut ja sillä hyvä, oudoksi sen vain tekee se, että mielestäni silloin alussa miltei heti kirjoitin SD-kikkareen uudelleen, tai sitten en… Saas nährä misä mää seuraavaks munin oikeen sitten kunnolla !