Paljon melua pienellä teholla

Naapurille ollaan tekemässä pientä projektia.
Mets√§styskoira on opetettu tulemaan merkist√§ luo. Merkki√§√§ni on ‚Äúluonnoton‚ÄĚ, lyhyt n. 1,5 sekunnin pulssi jollaista ei luonnossa kuule joten koira ei sekoita √§√§nt√§ mihink√§√§n muuhun kuulemaansa.

Nyt tuli ajatus tehdä yksinkertainen, mukana kuljetettava merkinantolaite jolla koiran voi kutsua lepikosta pois. Kaikki muu on yksinkertaista, mutta mitenkähän saisi äänestä mahdollisimman kuuluvan. Ideana olisi, pienikokoinen, taskussa kulkeva paristokäyttöinen vekotin.

Saisikohan paristokäyttöisestä laitteesta millään ulos niin paljon ääntä, että se kantaisi metsikössä edes jonkin matkaa?

Ensimmäisenä tulee mieleen esim. megafonin hyödyntäminen.
Onko kyseessä ihmisen kuuloalueella oleva ääni vai joku korkeataajuuksinen vinkaisu?
Megafonin hyödyntämisessä rajoitteena voisi kuvitella olevan rajattu toistoalue (yleensä keskiääniluokkaa).

Millä taajuusalueella äänen pitää olla? Ihan perus patteriradiostahan saa tolkuttoman mökän. 1 W tuottaa jo todella kovan äänen, jos äänenlaadulle ei ole suuria kriteereitä. Pulssi on lyhyt, joten vaikkapa yhdellä AA-patterilla voi tuottaa useiden ellei kymmenien W äänitehon todella monta kertaa. Käyttämällä sopivaa pulssitekniikkaa päästään jopa kilowattien tehoon hyvin pienellä keskimääräisellä virralla. Esimerkiksi veneiden kaikuluotaimet pystyvät mittaamaan 200 m syvyyteen alle 1 W keskiteholla, mutta pulssien teho voi olla kW-luokkaa. Ne toimivat 50-200 kHz taajuudella.