Oppikirja

Olen hankkinut oskilloskoopin, mutta sen käyttö on vielä hakusessa. Mikä olisi kelvollinen oppikirja sen peruskäytön oppimiseksi? Kirjastoista en ole löytänyt yllättäen mitään kelvollista aiheesta.

Hankin laitteen käytettynä, eikä sen mukana tullut edes manuaalia.

Yritä löytää laitteen manuaali webistä . Siellä voi olla jotain vinkkejä käyttökohteista.

Oskilloskooppi on kuitenkin vain vähän jakoavainta monimutkaisempi laite. Se mitta jännitettä ja jännitteen kuvaaja pyyhkäistään ruudulle jollain nopeudella.

Kolme asiaa joilla pääsee pitkälle. Triggauksen suunta ja taso. kertoo miten kuvaaja pidetään paikallaan. Esimerkiksi signaalin nouseva reuna osuu aina johonkin. V/div määrää jännitealueen ja [m,u]s/div määrittää paljonko yksi ruutu näytöllä on X-akselissa aikaa. Miten tätä tietoa sitten käyttää on vain mielikuvituksesta kiinni.

Veikkaan, että tarvitset ennemmin jotain mitä mitata skoopilla :wink:
Pääset helposti skoopilla mittailuun kiinni tekemällä esim. yksinkertaisen 555-kytkennän. Käytät toisen vastuksen tilalla vain potentiometria ja vaihtelet tarvittaessa kondensaattoria niin pääset mittaamaan eri taajuuksia ja duty-cyclejä.
Yksi mukava harjoittelumittaus voisi olla myös tasasuuntaussillan hurinan mittaus. Toinen kanava kiinni ennen suodatuskonkkaa ja toinen suodatuskonkan jälkeen erilaisilla kuormilla. Noin pystyt todentamaan lasketun hurinan paikkaansapitävyyden :wink:
Et sanonut onko skooppisi analoginen vai digitaalinen? Analogisella pienten taajuuksien (alle 50hz) on vähän hankalampaa mutta onnistuu kyllä. Digitaalisella en kuvittelisi olevan niin hankalaa, kun ruutu piirretään eri tavoin kuin analogisella.
Kanaville on valittavissa pystyresoluutio (V/div(ruutu)) sekä vaakaresoluutio (s/div(ruutu)). Jos pystyresoluutio on 0.1V/div tarkoittaa yhden ruudun täyttävä signaali 0,1V jännitettä. Jos vaakaresoluutio on esim. 5ms/div on kahden ruudun mittainen pulssi silloin 10ms eli 1/0,01s = 100hz.
Mittap√§√§ss√§ on yleens√§ 1x ja 10x vaimennukset, yleens√§ kannattaa k√§ytt√§√§ 10x vaimennusta, koska 1x asetuksella pulssit alkaa ‚Äúsoimaan‚ÄĚ jo suhteellisen pienill√§ taajuuksilla. Vaimennus vaikuttaa n√§yt√∂ll√§ n√§kyv√§√§n j√§nnitteeseen jakaen kymmenell√§ (10x) tai n√§ytt√§en 1:1 (1x).
Triggeri on yleensä valittavissa ulkoisesti ja sisäisesti liipaistavaksi. Normaalisti käytät sisäistä triggeriä. Triggerille voi yleensä valita nousevan (+) tai laskevan (-) aallonreunan.
Siinä kai oskilloskooppi pähkinänkuoressa.

Googlella löytyy mm. Tektronixin XYZs of Oscilloscopes, joka on varsin kattava teos.

Taas jos ei innosta lueskella, löytyy Youtubesta varsin kattavasti tutoriaaleja, esim: youtube.com/watch?v=CzY2abWCVTY