NFC-piirit

Terve, taas vaiheeksi.

Mietin tuossa yhtä projektia, jossa voisi käyttä NFC-tekniikkaa. Kännykästä (Nokia N9) löytyy jo NFC (PN544 ilmeisesti), mutta se toinenkin laite tarvitsee NFC:n tavoitteena saada vähän muuttuvaa tietoa siirrettyä molempiin suuntiin. Siksipä rupesin tutkimaan mahdollisuuksia.

Ilmeisesti ainakin PN532 k√§visi, mutta se n√§kyy olevan v√§h√§n hankalassa pakkauksessa (SOT618-1). Mitenh√§n tuommoisen juottaminen onnistuu? Liekk√∂ edes tarkoitettu siihen. Piirilevyn voisin tilata Kiinasta ja alkuun joku sovitinlevy k√§visi my√∂s, josta muuten ehdotuksia otetaan vastaan. Lis√§ksi muutaman kappaleen, k√§ytt√∂√∂n ja varalle, voisin ostaa, joten ei ihan Farnellin 11‚ā¨ hinta kiinnostaisi (ja jos vaikka partcon kautta tilaa niin tuo pit√§√§ kertoa 1,5:ll√§), mutta tyydyn kyll√§ jos vaihtoehtoja ei ole. Ilmaisia n√§ytteit√§kin voisi kysell√§ jos jotain kautta voi saada. Muutenhan tuo on aika ideaalinen, kun liitynn√§ksi k√§y I2C (ajattelin t√§t√§ k√§ytt√§√§), SPI ja High Speed UART.
nxp.com/products/identificat … PN532.html
Tuosta n√§kyi olevan adafruitilla my√∂s ‚Äúbreakout board‚ÄĚ ja Arduino shield tuota k√§ytt√§en, mutta niist√§ en varsinaisesti ole korkean (40$) hinnan vuoksi kiinnostunut: adafruit.com/products/364

Muitakin piirej√§ saa toki suositella tai ehdottaa jos jotain tietoa on. Pintaliitospakkauksia en vierasta, mutta niiden pit√§√§ olla ‚Äúinhimillisi√§‚ÄĚ. Oikeastaan lopullinen ‚Äútuote‚ÄĚ on tarkoitus tehd√§ pintaliitososista k√§sin juotettuna.

Piirin käytöstä voisin varmaan kirjoitella pienen lukija-artikkelinkin jos haluatte, mikäli nyt niin pitkälle pääsen.

Ilmeisesti kytkentään on ennenpitkään tulossa myös muita vastaavan tapaisia pintaliitososia (kuin tuo PN532), joten ilmeisesti olisi syytä selvitellä miten tuommoisten kanssa pitää toimia. Saisikohan noille SOT618-2 koteloiduille jostain helposti ja edullisesti sovitinlevyä koekytkentälevylle (piikkirimoilla siis)? Mistä kannattaisi etsiä? Kiitos vastauksista.

Käsittääkseni tämä olisi toimiva tapa piirin (ja niiden muidenkin piirien) juottamiseen: ruuvipenkki.fi/2011/05/03/ju … sahkoliesi
Sovitinlevyn kanssa olisi vielä kätevintä tuo harjoittelukin, kun ei tarvitse lopullista tuotetta pilata, jos jokin menee vikaan.

Heureka. Ainakin toivottavasti…

NFC ja RFID on sen verta yhteensopivia ilmeisestikin, että käyttööni voisi hyvinkin riittää RFID-tagi, jonka voi kirjoittaa vaikka I²C:llä. Ainakin mikäli sen voi kirjoittaa uudestaan kerran sekunnissa.
Tässä yksi, ja hinta (tai pakkaus) ei ole paha: st.com/internet/mcu/product/219471.jsp
Tosin tuo käyttää eepromia, joten se ei ihan sellaisenaan sovi, mutta katsellaan.

Moro!

QFN koteloiset piirit on helppo juottaa alapuolelta lämmittämällä eli juurikin vaikka levyllä. Ite testailin juottelua myös kaasukolvilla ottaen kärjen pois… en siis koko päätä vaan niin että sieltä tulee ainoastaan kuumaa ilmaa… Parahiten onnistu niin että sulatin juotospastaa ihan hitusen pädien päälle jo ennen piirin laittoa ja varmistin ettei pastaa ole liikaa. (meikäläisen pastatuubissa jonka tilasin partcolta vuosi takaperin on niin iso kärki että pienen määrän annostelu on todella vaikeaa, voisi ehkä kokeilla ohentaa pastaa vaikka etanolilla ja työntään sitten ihan apteekista ostetun kanyylineulan läpi 0,45mm) Sitten vain ylimääräset varovasti pois jos tuli liikaa, laitoin vielä varmuudenvuoksi vähän kynäfluksia juotoksiin ja sitten vasta piiri päälle ja liedelle. mikäli piirin vieressä on muita komponenttejä jotka tulevat pastalla, kannattaa seurata niiden pastan sulamista niin näkee milloin qfn kotelo on kiinni.

Juu, pitää kattella sitä. Luultavasti pitää kuitenkin päätyä tuohon NXP:n PN532 piiriin, kun ei taida olla vaihtoehtojakaan. Vielä kun jostain saisi muutaman palan piirilevyä, jolla tuon voisi kytkeä koekytkentälevylle tai muuten saisi helpommin käsiteltäväksi. Sillä voisi myös harjoitella tuota pastan käyttöä.

En tiedä olisiko tuo RFID-tagi toiminut, mutta en löytänyt sopivaa. Kaikissa muistina oli eeprom, joka menee pilalle aika äkkiä, jos noin kerran sekuntiin päivitetään tietoja.

mikä ihmeen systeemi vaatii sekuntin päivitysvälin ja on kannattavaa tehä NFC:tä apunakäyttäen? :confused: