Kehitysalustoja ja ohjelmointilaitteita alottelialle

Moi,

Olen palaamassa tähän harrastukseen melkein kahden vuoden tauon jälkeen. Kohta alkaa opiskelu ammattikoulussa ja joudun asumaan asuntolassa, missä tekemistä on vähän. Joten aikaa olisi alkaa opettelee mikrokontrollereiten ohjelmointia.

Minulta löytyy joskus hankimani arduino uno. Mutta kiinnostaisi kokeilla monipuolisempia ja vaativimpia kehitysalustoja ja mikrokontrollereita.

Tarkoituksena olisi ostaa useampi kehitysalusta. Budjetti olisi noin 80‚ā¨. My√∂s ulkomailta tilaaminen onnistuu kaupoihin mihin k√§y maksuv√§lineeksi paypal.

Kiinnostusta olisi lähteä kokeilemaan ohjelmointia AVR ja ARM mikrokontrollereille. Myös launchPad edullisen hinnan vuoksi.

ARM puolelta alkuun olisi ehkä paras hankia STM32 Discovery alusta, vai onko muita edullisia vaihtoehtoja?

AVR:istä ei välttämättä tarvitse olla valmis kehitysalusta, vaan ostaa ohjelmointilaite ja pari mikrokontrolleria. Koekytkentä levyä käyttää mikrokontrollerin ohjelmoinnin apuna ja testailussa. Ideoita mitkä monipuolisia ja edullisia AVR-piirejä? Myös ohjelmointilaitetta saa ehdottaa.

Kannattaa huomata että arduinoa voi käyttää icsp ohjelmointi laitteena ainakin joillekkin avr piireille. Sopiva piuha vain väliin.

ohjelmointilaite avr:lle on yksinkertaisimmillaan printteriporttiliitin + muutama vastus tai vaihtoehtoisesti v-usb versiona usb liitin + muutama vastus + zenerit.
ohessa kuvatus v-usb levystä

v-usb:lle löytyy lisää asiaa ruuvipenkin linkit alta…

Täytyy tutkia asiaa enemmän, jos sitä voisi eka jopa käyttää ohjelmointi laitteena.

Eikös tämä ohjelmoiti tapa vaadi piirille bootloaderin asentamisen?

Kuullostaa kovasti BSD ohjelmointilaitteelta. Varovasti sitten sen kanssa. Voit polttaa printteriportin ATK:sta tai vahinkosi voi jäädä mikrokontrollerin hintaan. Olen sillä rikkonut molempia.

Jos ISP linjoihin mennään kiinni niin eipä siinä laturia tarvita. Resetti maihin ja koodi sisään. Mikrokontrolleri sanoo kiitos ja palvelee tyytyväisenä. USBin kautta voit olla paremmassa turvassa. Niin ja printteri - USB sovitin ei yleensä toimi minkään kanssa. Ne ovat joitain kummallisia tulostimia varten, joihin minulla ei ole ollut kunniaa tutustua. (Printteri porttihan on ollut kuollut pian kymmenen vuotta)

Itse en ole harmitellut mit√§√§n niin paljoa kuin JTAG mk2 (uusi 200+‚ā¨) pois myymist√§. Olisi ollut paljon helpompi selvitt√§√§ pieni√§ ongelmia ja isot olisikin voinut v√§ltt√§√§. JTAGilla voi ajaa ja debugata ohjelmaa raudassa. Atomia myi joskus Olimexin USB Jtageja AVR:lle. Saa varmaankin muualtakin.

Nyt menen tosiaan Olimexin Jtagilla ja USBASP:llä. avrduden sivuilla on varmaankin eri ohjelmointilaitteista kerrottu ja tuetut laitteet.

Hmm. ARM Cortex sarjaan kannattaa tutustua my√∂s. About ‚Äúluulot pois‚ÄĚ tyylin piirej√§.
M0 sarjasta yrittävät 8/16bit korvaajaa.

NXP:
About 20e alustoja 128kB kääntäjä rajoitus. debuggeri samalla kortilla.
ARM Cortex M3
embeddedartists.com/products … 43_xpr.php (Edit: Loppu)
embeddedartists.com/products … 69_xpr.php (Edit: Saatavilla)
ARM Cortex M0
embeddedartists.com/products … 14_xpr.php

STM32:
Näihin pitäs olla GCC kääntäjä ja openOCD tuki. Ite käytän MikroC kääntäjää.
ARM Cortex M3 (72 MHz)
digikey.fi/product-detail/en … ND/2344529
ARM Cortex M4 (168 MHz)
digikey.fi/product-detail/en … ND/2711743

Jos TI:n mikrokontrollerit kiinnostaa, niin niillä olisi nyt 17 dollarilla myynnissä C2000 Piccolo-sarjan mikrokontrollerin (32-bittinen) omaava LaunchPad:
https://estore.ti.com/LAUNCHXL-F28027-C2000-Piccolo-LaunchPad-P3088.aspx

Itse tilasin noita pari päivää sitten 2 kpl kaappiin lojumaan. Samaan tilaukseen kannattanee ottaa se MSP430 LaunchPad jos ei sellasta vielä omista, se $4.30 hinta ei ole kovin paha :smiley:

Edit:
Sivumainintana, tilasin joskus aikoinaan pari kpl noita FRAM-sarjan MSP430 lautojakin ihan mielenkiinnosta kaappiin lojumaan:
https://estore.ti.com/MSP-EXP430FR5739-MSP-EXP430FR5739-Experimenter-Board-P2430.aspx
Ihan j√§nn√§ vekotin kun se FRAM-muisti voidaan k√§ytt√§√§/jakaa aika vapaasti ohjelmakoodin tai datan k√§ytt√∂√∂n (vrt. ‚ÄúFlash/RAM‚ÄĚ). Ja FRAM:lle luvataan kirjoituskertoja jotain luokkaa ‚Äú100 Trillion‚ÄĚ, eli onkos se nyt suomeksi sitten 100 quadriljoonaa(?)

‚ÄúAmerikanenglannin sana trillion tarkoittaa biljoonaa eli lukua 1 000 000 000 000 (1012). Se saattaa joskus aiheuttaa sekaannusta triljoonan merkityksest√§ suomen kieless√§.‚ÄĚ @ wikipedia

Hmm niin tietenkin, mitenkähän onnistuin sen taas miettimään väärään suuntaan… :blush:
Vähän tuntuu ettei tätä nykyä kovin usein enää ole kunnolla hereillä. Kai se alkaa jo ikä painaa… :nerd:

Laitoin tänään launchpadin tilaukseen digikeyn kimppatilauksen kautta. ARM-piirit saavat vielä odottaa ehkä vähän aikaa.

Yritin myös tänään tilata Futurlec:siltä peruskomponentteja maksamalla paypalilla. Mutta en ymmärtänyt kuinka maksu suoritetaan paypalilla, kun ei ole mahdollista valita maksuvaihtoehdoksi. Futurlecsin sivuilla lukee näin:

‚ÄúYes, payment by paypal is fine. Simply complete your Shopping List on our website using the shopping cart and email us a copy of your cart. We can then confirm this amount and send you details of how to transfer to our paypal account.‚ÄĚ

Mutta en ymmärrä minun huonohkolla englannilla tarkalleen mitä pitäisi tehdä. Osaisiko joku neuvoa?

Tuon mukaan sun pitää kopioida ostoskärrys ja lähettää se sähköpostilla niille. Ne varmistaa sen ja antaa paypal tilin johon siirto tehdään

Eikö noi perus kompot olis menny tossa kimppatilauksessa?

Voihan ne toki siihen laittaa, meinaa olla vähän vaikeeta löytää digikeyn valtavasta valikoimasta komponenteja. Mutta yritetään.

Mietin että olisko siellä ollu sopivia starttikittejä harrastelijoille.

Hei,

Ajattelin vain kantaa korteni kekoon kommentoimalla, että aloittelijalle hyvinkin sopiva alusta on varmaankin AVR tai Texas Instrumentsin MSP430-mikrokontrollerit. Molemmille löytyy nykyisin laaja yhteisö ja paljon esimerkkikoodeja netistä. Lisäksi oppaita on vähän joka lähtöön.

Tuosta alustan tilaamisesta; TI:n launchpadeja, chippejä ja muita alustoja saa tilattua myös heidän omasta verkkokaupasta. Maksutapana käy Visa Electron, mikäli siitä on kytketty verkkomaksaminen aktiiviseksi (pankin sivuilla yleensä voi säätää tämän asian). Itse olen ostanut suoraan TI:n verkkokaupasta ja tosiaan 4,30 dollaria maksava launchpad ei ole mikään paha hinta, en ainakaan toistaiseksi ole törmännyt halvempiin kitteihin. Tässä vielä linkki jos kiinnostaa: ti.com/tool/msp-exp430g2 . Postimaksuja ei muistaakseni tuosta tullut. Kannattaa varmaan tilata useampi jos on paljon projekteja mielessä, ei tarvii sitten purkaa yhtä launchpadia viritelmästä ihan heti jos haluaa tutkia jotain muutakin juttua samaan aikaan :slight_smile: