Digikeyn tilaus

Tein tilauksen “DigiKeyltä”, ja keräiäilin listaan vähän kaikennäköisiä osia, jotta olisin saanut sen 65 euroa täyteen. No tänäpänä tuli tuollainen eemaili sieltä, ymmärsinkö sen vajavaisella englannin kielen taidollani oiken kun oleti heidä utelevan lisää tietoja siitä mihin tulen komponentteja käyttämään.

"Hello,

Thank you for your order with Digi-Key. In order to proceed, please address the following:

  1. In order to export the parts, we need to know specifically what they will be used for. What are you making with the parts? What will they go into?

Thank you for your prompt reply,

Kyllä, juurikin näin. Tämä on jenkki-tullia varten, eli kunhan et pommeja, sotilaslaitteistoa, ydinvoimalaa jne ole rakentelemassa, kaik on ok :stuck_out_tongue:

No sieltä tulee sitten toinen utelu kohta, vastasin nimittäin, että rakentelen eräänlaista jännitelähdettä, ja tämä on tosi. Tilauksessa vain sattui olemaan kahdet pihdit, eli kohta ilmeisesti kysytään, että millaiseen jänitelähteeseen tulee kuorintapihtejä.

Toinen kysymys:

Mikä olisi hyvä nettikauppa mistä tilata erilaisia komponentteja, DigiKey on hyvä ja valikoimat todella suuret mutta en viitsisi tehdä hirveitä selvityksiä niistä harvoistakaan tilauksista joita teen Niin ja jos kumminkin pälkähtää päähän, että rupean kasaamaan mannertenvälistä ohjusta.

Partco on hyvä ja nopea mutta valikoimat ei niin suuret, ja ne posti- ja käsittelymaksut kerrassaan kuvottavat.

Aika outoa, että kyselevät, liekkö siellä joku yksittäinen komponentti, jonka vientiin vaaditaan selvitystä tai sitten on tullin määräykset koventuneet.

Itse olen yleensä eBaystä kaivellut kamaa, löytyy varsin hyvin, halpaa ja usein ilmaisilla posteilla. Futurlecille joku tilaus joskus myös lähtenyt, mutta mieluummin aina eBaystä jos vaan sieltä löytyy.

eBaystä esim. tämän myyjän olen todennut tarkaksi, halvaksi ja nopeaksi.

Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla tuota. Olen silloin tällöin eBaylta tilannut mutta toimitusajat ovat olleet vähän niin sun näin, aina toki on tavara löytänyt tiensä tänne “korpien kätköihin”.

Olet varmasti tilannut jotain, joka on “terroristintorjuntalistalla”. Sellaiselle pääsee helposti vaikkapa mikrokontrollerit, joissa on rautasalausta tai tarpeeksi hyvä ADC. Silloin kysyvät noita kysymyksiä kaikki firmat tai ainakin ne, joilla on jenkkikytköksiä.

Oman kokemuksen mukaan ensimmäinen rumba on vaikeampi ja sitten pääsee jo helpommalla. Mitään kyselyjä ei tule, jos ei tilaa mitään tuollaista. Pääintressi on se, ettet ole tuollaista myymässä “musta listan maahan”, kuten Syyriaan. Listassa on monta luokkaa ja joitain tuotteita ei saa ilman erikoislupaa myydä Suomeenkaan.

"Olet varmasti tilannut jotain, joka on “terroristintorjuntalistalla”. Sellaiselle pääsee helposti vaikkapa mikrokontrollerit, joissa on rautasalausta tai tarpeeksi hyvä ADC. "

Listassani oli kaksi DACcia, MCP4725 ja MCP4716, liekö nuo tehneet minusta terroristin. Tosin listastani löytyneet kahdet pihdit ovat kyllä vaarallisemmat osaavissa käsissä.

Ei ne tee sinusta terroristia, mutta mahdollisesti välittäjän, jonka kautta valvottua tavaraa voi joutua maihin, joihin USA ei halua niiden pääsevän.

Katso saamastasi laskusta/tilausvahvistuksesta kohta “ECCN”. Peruskaura on EAR99, jonka perään ei kysellä. Katso rivit, joissa on jotain muuta. Jos asia kiinnostaa enemmän, löydät netistä kuvauksen kullekin koodille eli mitkä ovat ne tekijät, jotka toivat ko. tavaran valvontuksi. Löydät myös listan maista, joihin ko. koodit eivät saa joutua ilman erikoislupaa.

Mikrokontrollerin osalta liian nopea ja tarkka ADC johti lievälle listalle ja rautapohjainen salausalgoritmi astetta vakavammalle listalle. Vaihdoin tuon takia komponenttiin, jossa ei ollut rautasalausta, jota en käytä.

Arvaamalla joku tilaamistasi DAC/ADC:stä menee samaan katergoriaan eli on niin hyvä, että USAn mielestä sitä voisi käyttää terroristitarkoituksiin.

Koodia “ECCN” ei löytynyt laskusta mutta kylläkin yhden diodin kohdalta “NCNR”, ja se taitanee tarkoitta vain ettei ko. tuotteella ole palautusmahdollisuutta. No eilen vastasin siihen “uteluun” ja tänään tuli “UPSilta” ilmoitus, että teille on tulossa paketti EU:n ulkopuolelta, eli kaikki hyvin.

Eikö tosiaan löytynyt ECCN:ää? Minulla on joka kerta ollut nuo koodit kohdassa “Item Number/Description”. Tässä yksi ote laskusta, josta ei tullut kyselyjä:
“FUSE 2A 250V FAST AGX 8AG
HTSUS: 8536.10.0020 ECCN: EAR99”

Tästä taas kyseltiin varsin tarkkaan:
*ATXMEGA128A4U-AU-ND
IC MCU 8BIT 128KB FLASH 44TQFP
HTSUS: 8542.31.0000 ECCN: 5A002A1"

En ole löytänyt Digikeyltä noita koodeja ennen tilausta, mutta vaikkapa Avnetiltä löytyy: avnetexpress.avnet.com/1/1/10482 … 4u-au.html

Tuo koodi viittaa salausalgoritmiin, joka lätkäisee leima NS1 (National Security, column 1), AT1 (Anti Terrorism, column 1) ja EI (Encryption Item). Noiden perusteella sitten katsotaan, mihin maihin vaaditaan erityislupa. NS1:n alle menevät kaikki maat tämän listan mukaaan: google.fi/url?sa=t&rct=j&q= … 3320,d.bGE

Ei löytynyt mitään. Liekö syynä uteluun kun vastasin seuraavaan kysymykseen varsin epämääräisesti, eli kysymys ja vastaus alla:

Kysymys: Please describe the specific application for which these parts will be used.
Vastaus: hobby