Arduino Uno ja ilman bootloaderia olevat mikrokontrollerit

Helou!

Tarkoitus olisi tutustua tuohon Arduino Unoon ja AVR-mikrokontrollerien ohjelmointiin. Aiempaa kokemusta tästä aihepiiristä ei ole, joten noviisina täytyy kysäistä muutama pikku kysymys ennen starttia:

  1. Jos tuossa mikrokontrollerissa ei ole bootloaderia valmiina, vaatii mikrokontrollerin ohjelmointi erillisen ohjelmointipalikan? Eli ei voi tökkäistä suoraan Arduinoon ilman bootloaderia olevaa mikrokontrolleria?

  2. Pystyykö tuon Arduino-alustan kautta jotenkin suht helposti ohjelmoimaan myös sellaisia mikrokontrollereita joissa ei tuota bootloaderia valmiina ole? Vai onko alustasta tähän tarkoitukseen mitään hyötyä?

  3. Voiko Arduino Unon kanssa käyttää muitakin kuin mega-sarjan mikrokontrollereita? Eli mitä vaatimuksia tuo Arduino-alusta asettaa käytetylle mikrokontrollerin tyypille?

Kiitän jo etukäteen hyvistä vastauksista :slight_smile:

Tyhjiin piireihin pitää ladata se Arduinon käynnistyslataaja. En tiedä vielä muista piireistä, mutta ainakin ne ATMega328P:t toimivat ihan hyvin. Käynnistyslataaja pitää ohjelmoida jollain ohjelmointilaitteella, jotka maksavat jotain (emt mitä, en ole omistanut), mutta onneksi Arduinoa voi myös käyttää. Unon kanssa yksi bugi haittaa vähän, mutta onneksi siihen on jo patchi korjaamaan kyseisen bugin ja varmaan tulevaisuudessa onnistuu suoraan Arduinon ohjelmointiympäristöstä.

Arduinon lisäksi tarvitset siis koekytkentälevyn, koekytkentäjohtoja, 10k ohmin vastuksen, kaksi 22pF kondensaattoria ja 16 MHz kiteen.
Ohjeet: ruuvipenkki.fi/2011/01/13/ar … ointilaite
Patchi: code.google.com/p/optiboot/issue … l?id=21#c2