Arduino + dc motor

Taas kiusaan teitä ihmiset teitä näillä tyhmillä kysymyksilläni. Kiitos, ja anteeksi. Eli voinko ottaa pienivirtasen dc moottorin ja kytkeä tuon suoraan arduinoon maahan ja vaikka pinniin 12? -Vai täytyykö väliin survoa jotain elektroniikkaa, mitä?

Ei liian tyhmiä kysymyksiä olekaan :wink:

Kyselit aiemmin vastaavaa täällä: viewtopic.php?f=14&t=305

Eikö rele toiminut?

Jos haluat ohjata moottoria päälle ja pois, ei se onnistu mikrokontrollerin IO-pinneillä kuin n. 20-40 milliampeerin virtaan asti. Arduino-alustan (oletan Duemilanove, Uno tms.) tapauksessa viidellä voltilla. Jopa kännyköistä löytyvät värinämoottorit ottavat yleensä enemmän soppaa (100-300mA).

Jos suuntaa haluat vaihtaa, täytyy molempien moottorin napojen olla kiinni IO-pinneissä. Toiseen suuntaan, kun toinen pinni ylhäällä ja toinen alhaalla. Vastakkaiseen suuntaan kun pinnit päinvastaisissa tiloissa.

Harjalliset moottorit aiheuttavat usein myös häiriöitä käyttikseen (esim. suunnanvaihto), mutta riippuen moottorista ja ajotavasta, ongelmia tuskin esiintyy. Esim. zener-diodilla voi siivota piikit pois, mutta siitä ei nyt sen enempää.

Jos haluat ohjata suurempia virtoja, kannattaa harkita tuota relettä, transistorikytkentää, H-siltaa tai H-sillan sisältävää moottorinohjaustpiiriä.

Tässä eräs silmään sattunut linkki: tigoe.net/pcomp/labs/lab-motors.shtml

Kiitos. Eli siis ainakin jos latan diodin väliin niin voin huoletta kokeilla, arduinon rikkoutumista pelkäämättä.

Juu niinhän mie kyselin, sitten tilasin robomaasta relekortin mutta eipä tunnu tulevan… edes viesteihin eivät vastaa :frowning:.

Tarkoituksena on vaan käyttää niin kamalan montaa eri mootoria että en tiedä riittääkö releitä…

Olenko ymmärtänyt oikein: fet on kuin rele mutta vaan yhdella jalalla. Eli fetti saa tietyn jännitteen tai yli se yhdistää 2 muuta napaa?

Tässä vähän tietoa MOSFETistä: fi.wikipedia.org/wiki/MOSFET

Ja tässä helppotajuista keskustelua asiasta: tiede.fi/keskustelut/tekniik … t5939.html

Kiitos.

Ostin paikalliselta komponenttimyyjältä tällaisen
miklos.blog.br/2009/11/contr … l293d.html

Kun korjasin virheet tuossa sivulla olevasta koodista sain tuon toimimaan. :slight_smile:

Kuinkahan paljon virtaa tuon läpi uskaltaa työntää?

Suosittelen katsomaan datasheetin ensimmäisen sivun :wink: