Apua MAX1709 Step-Up -muuntimen rakenteluun

Hei kaikille,

Koska elektroniikka on itelle vielä hieman vieras ala, pahoittelen monelle varmasti aivan itsestäänselvien asioiden kysymistä :blush: .
Harrastuksen alkumetreillä on vähemmän yllättäen ilmennyt tarve tasaiselle 5v jännitteelle, jota mieluiten pitäisi saada esimerkiksi 4 x 1,2v NiMH paketista tai (laaduttomista) verkkomuuntajista. Koska samalla muuntimella pitäisi saada käytettyä Arduinon/muun AVR:n lisäksi mm. 3W RGB-lediä, mitoitin Step-Up muuntimen hieman yläkanttiin ja valitsin (arpomalla) MAX1709:n.

maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/2307

Tarkoituksena olisikin rakentaa tuon ympärille pieni muunninpiiri projektiosiossa esitellyn muuntimen tyyliin. MAX1709 Datasheetin sivulta 8 löytyy oikeastaan valmis kaavio piirin suunnitteluun, mutta muutama asia edelleen askarruttaa.

  1. Onko ylipäätänsä fiksua poweroida Arduino/muu IC samasta virtalähteestä suurempien LEDien tai muun kuorman kanssa (Olettaen kuitenkin että free wheeling diodit yms. muistetaan lisätä )? Onko tuollaisen muuntimen tuottama 5v sellaisenaan tarpeeksi puhdasta esimerkiksi ATMegoille?

  2. 3 V LEDien virtalähteeksi olisi tietysti luontevinta asettaa MAX1709 tuohon 3.3V tilaan, mutta Step-Up muunnin ei taida tykätä hyvää siitä, jos sisään tuleva jännite ylittää ulostulojännitteen? Ilmeisesti diodi D1 (kts. datasheet sivu 8) poksahtaa tässä tapauksessa? Jos Arduinolle/IC:lle ja LEDeille halutaan käyttää samaa muunninta (helpottaisi elämää), pitää jännite ilmeisesti jokatapauksessa pumpata 5 volttiin ja laskea siitä sitten uudelleen LEDeille sopivaksi.

  3. R1 ja C3 mitoitus (datasheet sivu 9-10). C3 toimii siis soft-startissa ja R1:llä voi laskea virranrajoitusta tarvittaessa. Onko C3 pakollinen? En löytänyt datasheetistä mitään esimerkkiarvoja C3:lle ? Maksimivirran antamiseksi R1:en on ilmeisesti oltava vähintään 312kohm, mutta voiko se olla esimerkiksi tästä seuraava suurempi standardivastus?

  4. Mikä on R2:n tehtävä kytkennässä? Voiko laiska rakentelija jättää 2 Ohm vastuksen kokonaan pois ? :mrgreen:

  5. ONA ja ONB. Muunnin kytkeytyy päälle, jos ONA on high TAI ONB low. Vastaavasti pois päältä jos ONB on high JA ONA low. Koska mitään IC ohjausta en tähän aio rakentaa, voinko siis vetää suoraan sekä ONA:n että ONB:n maahan?

  6. Viimeisenä tyhmä kysymys; Saisiko jostain (Ebay, Kiina yms?) kätevästi ja kohtuullisella hinnalla sopivan lajitelman noita tässäkin käytettyjä pieniä konkkia, keloja yms? Ei aina viitsisi mennä Bebekin sedältä ostamaan 0,005 € komponentteja yksitellen karkkikaupan hengessä :sunglasses: .
    Tässä parhaita olisivat varmaan SMD:t, mutta jalallisten kanssa olisi mukava rakennella koekytkentälevyille. Molempia siis tarvitaan. Vellemanilla on tarjolla parikin erilaista kondensaattorisarjaa, mutta tekeekö esimerkiksi tämän sarjan keraamisilla mitään designnotes.com/Merchant2/me … ct_Count=1
    Tantalumit, polymeerit ja muut erikoisemmat tuntuvat löytyvän melkein kaikista kytkennöistä edellä esitetty mukaanlukien.

Protoiluvaiheessahan arduinosi melko varmasti usbin kautta poweroit, jolloin käytä ihmeessä sitä hyväksi, sieltä kun se +5V tulee ilman kikkailuja

Saa korjata, en ole elektroniikka-alan ammattilainen, saati vakioharrastajakaam.

Jos teet kytkyn kunnolla, melkein jopa suositeltavaa, eipähän mene maapotentiaalit sikin sokin miten sattuu.

3V ledien? Kyllähän niitä ajelee vaikka 20 voltilla kunhan on etuvastus kohdillaan. Katso datasheetistä tai mittaile paljonko on myötäsuuntaan kynnysjännite käyttämässäsi ledissä, vähennä se käyttöjännitteestä (5V tms), jaa tämä arvo “sopivalla” virralla (datasheet), siinä sarjavastuksen arvo. Netti väärällään laskureita näille.

Molemmille arvoille löytyy laskukaavat datasheetistä
C3 (in μF) = 3.2 * tSS (in seconds)
Pakko ei ole käyttää, vedetään silloin maihin (vai olenko taas kännissä?)

Lienee suojaamassa piiriparkaa oikosululta ja/tai hillitsemässä rippelivirtaa. Tuskin räjähtää jos jättää pois, itse en jättäisi.

Pelkkä onb maihin riittää?

Kiitos vastauksesta!
Tuolla 3V ledillä tarkoitin lähinnä sitä, että etuvastuksen hukkaama teho kasvaa helposti melko suureksi, jos alkuperäinen jännite on yli 5V. Nuo kaavailemani RGB-ledit vievät virtaa 350mA / kanava.
Periaatteessa pelkän ONB:n vetäminen maihin riittäisi, mutta voinko silti jättää ONA:ta kellumaan ilman mitään kytkentöjä?

Jos ONB on kiinteästi maissa, pystyy pelkällä ONA:lla ohjaamaan, onko muuntaja päällä vai pois (ONA low/gnd -> piiri päällä, ONA high/5V -> piiri pois päältä). Jos ajattelit pitää muuntajan aina päällä kun on kytkettynä tai muulla tapaa toteutat virtakytkimen, niin riittää että molemmat on maassa.

Leijuva nasta ei välttämättä ole hyvä asia, sillä se toimii mukavasti antennina ja kerää siten häiriötä, joka tässä tapauksessa saattaa (tai sitten ei) kytkeä piiriä päälle ja pois satunnaisesti.