12v akusta virtaa

Tarkoitus on kytkeä 12v jännitteellä toimiva pico-itx tietokone 11,1v lipo-akkuun. Kysymys kuuluukin, miten tuo käytännössä hoidetaan? Tarkoitan lähinnä, miten nuo virtapiikit esim. koneen käynnistyksen yhteydessä saadaan kuriin? Mitään ihmeempiä viritelmiä tuo tuskin vaatii, mutta olen sen verran aloittelija vielä näissä hommissa, että jos vaikka rautalangasta joku osaisi vääntää ohjeet.

Itse käyttäsin 4S lipo akkua eli 14.8v josta laskee jännite 12v tietämille.
Eipä lipoissa piikkejä tarvi huolehtia kuhan akku pystyy antamaan C arvoltaan sen mitä kone käyttää piikissä.

Eli jos akku on esim 4000mah ja lipon antokyky on 30C niin akkusta voidaan ottaa 120A virta huoletta.
Monissa lipoissa jopa kerrotaan jatkuvan ja hetkellisen C arvo.

Perus lipoissa on C lataus se mitä kapasiteetti on eli 4000mah (4A) lipon voi ladata max 4A virralla.
Uudemmissa lipoissa on jopa 5C arvo jolloin akun voi ladata 5x nopeemmin, tosin jos akun ikää haluaa pidentää niin lataus kannattaa tehdä vähän pienemmällä.

Huomautus jos et satu tietämään että lipo sit vaatii omanlaisen laturin joten sitä ei tule ladata normaalilla laturilla millä ladataan esim nihm akut.
Lipon jännitettä ei olisi hyvä päästää alle nimellis jännitteen 3.7v tai ainaskaan alle 3.0v muutoin kennot alkaa ottamaan nokkiinsa.
Toinen mitä kannattaa tehdä lipo akuille jos vaan suin pystyy on tasapainottaa kennot välillä, itse käytän lennokki hommissa tasapainotin laturia joka lataa jokaisen kennon erikseen jolloin akut pysyy taspainossa, yleisimmiten keskimmäinen kenno tahtoo laskea jännitteen alemmaksi kuin muut.

Tekstiä tuli paljon mutta toivottavasti jostain tästä oli jotain hyötyä ja saa muut korjailla jos niin näkee…

Lipoista tiedän kaiken oleellisen, sillä RC-autoillessa on niitä tullut pari vuotta käytettyä. 3S lipon pitäisi riittää hyvin tuolle miniPClle, eipähän ole ainakaan ylimääräistä kennoa tuomassa lisää tilavuutta ja massaa.

Eli siis, voin huoletta kytkeä virtapiuhan akun ja miniPC:n väliin? Ei siis tarvitse sen kummempia virityksiä?

Kolmen kennon LiPo-akun tyhjäkäyntijännite taitaa olla noin 12,6 voltissa? Löytyykö tietokoneen omasta verkkovirtalähteestä jotain mainintaa ulostulojännitteestä? Entä itse emolevyn papereista? Pystytkö mittaamaan laitteen oman virtalähteen tyhjäkäynti- tai rasitusjännitteitä? Jonkinnäköiset regulaattorithan emolevyltäkin löytyvät ja todennäköisesti myös äkillisiä virrantarpeita hoitavia kondensaattoreita.

Itellä on semmoisen verran lipo tietoutta kun niitä on alettu lennokeissa käyttämään ja sen mitä autoihinkin alko tulemaan.

Mahdollisesti tuossa mini pc:ssä voi olla sisäinen muuntaja joka tasaa vielä virran kohdilleen, esim nokian kännykän laturissa on 5v jännite ja nokian suositus on max 7v, kännykkä itessään sisältää toisen muuntajan joka ruokkii lataajaa.

Tuo 3S lipo ei vaan välttämättä kestä kauaa kun jännite alkaa hiipumaan jo sinne 12v puolelle.
Jos toi PC on tehty autokäyttöön soveltuvaksi niin sen on kestettävä kyllä 14 volttia vähintään.
Onko papreissa…ym kerrottu kuinka pienellä jännitteellä vielä tuo kone suostuu toimimaan?
Tietenkin jonkinlainen jännitevahti tarvis olla lipossa ettei sitä tuu purettua suosituksen alle.

Mittasin tossa juuri yhden isomman koneen uudehkon 6000mah akun joka on ladattu jokunen päivä sitten niin kennojen jänniteet oli 4.12v eli 12,36v

Tein viestiketjussa esitetystä eri aiheeseen liittyvästä kysymyksestä uuden ketjun:
viewtopic.php?f=11&t=83

Ketjun aloittajan kommentti, joka kuului vielä tähän ketjuun: